DataLife Engine > --- > Великдень: не забудьте про овочі

Великдень: не забудьте про овочі

Основа святкового столу на Великодні свята – це, звісно ж, страви з м’яса. Хоч не всі дотримуються посту, але традиційне табу не дозволяє у передвеликодній період готувати якісь вишукані страви з м’яса. Нині ж, як кажуть, сам Бог велів. Однак, захопившись цією частиною меню, можна зробити святковий стіл занадто важким. Водночас чимало смачних, вишуканих і святкових страв можна приготувати з овочів і фруктів.

Незмінним атрибутом святкового столу в нас є салати з майонезом на кшталт "Олів’є" чи "Крабового". Але вони за калорійністю та важкозасвоюваністю майже не поступаються м’ясним стравам. Традиційною нем’ясною добавкою до великоднього столу є салатик із буряка з хроном. Звичними стали також салати зі свіжих огірків та помідорів. Це, власне, і все. Занадто мало, щоби досягти збалансованості харчування. Якщо проявити трохи винахідливості, то і з цих продуктів можна приготувати ще кілька страв. Наприклад, салат з буряка з чорносливом та горіхами . Половинки огірків нафарширувати сирною масою (радимо додати бринзи до сиру). А помідори нарізати кружальцями і викласти на кожне трохи майонезу з часником (краще, якщо замість часнику ви знайдете молоді листочки базиліку). Якщо ж і ці страви видаються вам рутинними та нецікавими, пропонуємо ще кілька рецептів.


коментар

Ельвіра Мороз, гастроентеролог Чернівецької міської поліклініки №1:

Більшість ранніх овочів підживлюють пестицидами. Щоб убезпечитися від отруєння, з огірків обов’язково зчищуйте шкірку, а інші овочі заливайте на деякий час теплою водою.


рецепти салатів

Фаршировані помідори

8 невеликих помідорів

1 чашка відвареного рису

1 зварене яйце

2 ст. л. майонезу

1 дрібно нарізана скибочка лосося

2 ст. л. зеленого горошку

зелень кропу, сіль, перець,

оливки для прикраси.


Зрізати верхівки помідорів і видалити серцевину. Перемішати всі інгредієнти начинки і наповнити помідори. Прикрасити їх оливками і поставити на деякий час до холодильника. n

Салат зі цвітної капусти з часником

1 голівка цвітної капусти

3 подрібнені зубці часнику

1 ст. л. негострої гірчиці

1 ст. л. винного оцту

петрушка для оздоблення, сіль, перець.


Капусту розділити на суцвіття, відварити у підсоленій воді – не більше 10 хвилин, щоби вона не була зовсім м’якою. Добре перемішати всі складові заправки. Викласти відціджену капусту в миску, залити заправкою і дати постояти шість годин. n


Салат із апельсинів з грецькими горіхами

4 апельсини, 4 грецьких горіха, 8 ст. л. коньяку, 10 ч. л. цукрової пудри.


Апельсини очистити, нарізати кружальцями (потрібен дуже гострий ніж, інакше сік витікатиме). Горіхи потовкти або натерти на спеціальній терці.

Викласти апельсини на плаский таріль, посипати цукровою пудрою і поставити на 30 хвилин до холодильника. Перед подачею на стіл посипати горіхами і полити коньяком.

Салат із грибів

з овочами

300 г маринованих грибів

200 г помідорів

100 г консервованого

горошку

50 г ріпчастої цибулі

70 мл олії

30 мл оцту

перець, зелень, сіль.


Помідори нарізати скибочками, цибулю – тонкими кільцями, гриби подрібнити. Все змішати, додати зелений горошок, сіль, перець, зелень, олію. Готовий салат прикрасити зеленню.




Повернутися назад