Крім звичного для нас листкового зеленого салату, існує ще багато видів цього овоча. Деяких з них, як, наприклад, ендівей, айсберг, руккола, ви не знайдете в Чернівцях. Фактично ми маємо лише два види – листковий і качанний. Обидва – багатюща скарбниця вітамінів та корисних речовин, а отже, їх необхідно вживати навесні.
Найбільша проблема під час приготуваня салатів із зеленого салату – миття. Листки вбирають занадто багато води і неохоче її віддають. Деякі екстравагантні кухарі навіть сушать феном мокре листя. Нам же варто принаймні дати воді стекти, перш ніж готувати салат.
Листковий салат краще не різати, а рвати крупними шматками – так до них краще "пристає" заправка. Качанний можна нарізати, але дуже гострим ножем, інакше є загроза втратити весь цінний сік.
Подають такі салати обов’язково свіжими, бо вони дуже швидко втрачають смакові якості та привабливий вигляд.
Рецепт
Зелений салат
з лимонною заправкою
1 великий огірок
пучок зеленого салату
терта цедра і сік одного лимона
1 ст.л. свіжонарізаної зелені
сіль, цукор і чорний перець за смаком
4 ст. л. оливкової олії
За допомогою спеціального ножа нарізати огірок тонкими довгими смужками. Салатне листя порвати на крупні шматки. Приготувати заправку: збити олію та лимонний сік із цедрою, додати зелень, спеції. Полити салат.
23-04-2005, 18:35
0
3 694