RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

В іспанських ресторанах усього світу коронною стравою є паейя. Це своєрідний "плов", у якому замість звичного для нас "важкого" м’яса присутні морепродукти, курятина, овочі. Існує незліченна кількість видів паейї, є навіть чорна, яку приправляють "чорнилом" восьминога. Ще одна візитна картка іспанської кухні – тортійя – запечений омлет з овочами або рибою. І нарешті третій "кит" їхньої кулінарії – тапас. Ця страва (точніше, вид страв) має цікаву історію та еволюцію. Слово "тапас" з іспанської перекладається як "покришки". І справді, першими тапас були просто шматки хліба, якими завсідники іспанських барів накривали склянки з вином, щоб туди не потрапляли мухи. Цими ж "покришками" й закушували. Коли життя стало кращим і багатшим, на хліб почали класти сир, шинку, анчоуси. А згодом іспанцям захотілося до вина ще й чогось гаряченького. Отож, сьогоднішні тапас – це різноманітні закуски: оригінальні канапки, морепродукти – тушковані або в клярі, смажені кульки та палички із сиру чи шинки, мариновані в різний спосіб оливки, маленькі цибульки, огірочки...

Хамон – національна гордість

Іспанці люблять і шанують свою кухню та національні кулінарні надбання. Наприклад, знаменитий хамон – в’ялений свинячий окіст. У кожному пристойному домі на Різдво має з’явитися хамон. Здебільшого купують цілу ногу, а потім місяцями (хамон не псується) нарізають прозорі скибочки м’яса спеціальним тонким ножем. До речі, на хамон годиться лише чорна свиня, яка їла жолуді і багато рухалася.

У великій пошані в іспанців, як і в усіх середземноморських народів, овочі. Найбільше їм до смаку помідори та солодкий перець. Із цих гарних плодів готують знаменитий холодний суп гаспаччо – винахід спекотної Андалусії. Перець, баклажани та цибуля – головні складові фірмової каталонської страви ескалівада. Однак є одна овочева страва, яка рідко трапляється в кулінарних путівниках, але надзвичайно популярна серед іспанців. Це відкритий пиріг, або, якщо хочете, піца з овочами. На тісто (здебільшого пісочне) товстим шаром кладуть шматочки кабачків, баклажанів, перцю, стеблової селери, зерна кукурудзи, додають томатного соусу і запікають.

Хліб – завжди

як домашній

Маловідомий у світі чудовий іспанський хліб. На смак він – домашній, навіть із сучасних високотехнологічних пекарень. До речі, історичний кулінарний мінімум іспанця – це шматок хліба, натертий часником, политий оливковою олією та свіжим соком помідора. Цікаво, що іспанці не дуже люблять їсти вдома, бо там важко вдовольнити їх невгамовне прагнення до спілкування. Особливо це стосується сніданку: кафе відчиняються дуже рано, щоб усі могли попити кави перед початком робочого дня і отримати заряд бадьорості в розмовах.


Рецепт іспанської кухні

Паейя з куркою та мідіями


500 г мідій,

6 курячих гомілок,

2 цибулини,

2 червоні перці,

4 ст. л. оливкової олії,

8 креветок,

300 г рибного філе,

300 г рису,

750 г овочевого бульйону, шафран, 1 лавровий листок, чорний мелений перець, 1 ст.л. рубленої петрушки.


Якщо ви купили мідії у мушлях, то помийте їх, не відкриваючи, щіткою. Наріжте кубиками перець, цибулю і часник.

Обсмажте курячі гомілки в

2 ст. л. оливкової олії на великій сковорідці впродовж 10 хвилин. У цьому ж жирі тушкуйте мідії, доки вони не відкриються. Якщо мідії очищені – то потушкуйте кілька хвилин. Додайте і підсмажте неочищені креветки, цибулю, часник і солодкий перець. Долийте на сковорідку ще 2 ст. л. олії і потушкуйте в ній рибу. Все це викладіть зі сковорідки, залишивши в ній жир і сік.

Всипте рис у сковорідку, долийте гарячий бульйон (його можна зварити з цибулі, селери та моркви), додайте шафран, лавровий листок і мелений перець. Тушкуйте 20 хвилин.

Нагрійте духовку до 150 градусів. Додайте всі підсмажені й тушковані продукти до рису, перемішайте, накрийте фольгою і поставте в духовку на 15 хвилин.

Подавайте зі скибочками лимона та маринованим солодким перцем.

Редактор: admin
19-03-2005, 19:45
Коментарів 0 Переглядів 2 155

Теги -
На фронті Олександр Савчук був головним сержантом батареї артилерійського дивізіону

Збиратимуть кошти на ЗСУ та підтримуватимуть родини військових

Боєць вважався зниклим безвісти із 21 серпня
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Кожен із нас - президент, кожен – головнокомандувач. Блог Ярослава Волощука
Не можу не поділитися з вами шокуючою новиною, що українці є найрозумніша нація на світі.
Незрівнянний світ Назарієвої краси. Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"
ВІДЕО Переглянути все відео

Місцеві щотижня передають на фронт тонни смачної їжі

"Контінентал Фармерз Груп" розширює свої логістичні потужності та розбудовує напрямок залізничної логістики, створивши власний парк вагонів-зерновозів. Компанія вже отримала перші 50 із 250-ти запланованих вагонів-гоперів об’ємом 116 м³.

Не відкладайте турботу про свої зуби на потім! Зверніться до SOLTYS DENTAL STUDIO вже сьогодні, щоб повернути здоров'я своєї ротової порожнини та впевненість у своїй усмішці.

У цій статті ми розглянемо, чому не варто боятися імплантації зубів і чому варто звернутися саме до стоматології Markoclinic в Чернівцях — клініки з бездоганною репутацією та високими стандартами якості.

Від вашого голосу залежить якість і ціна інтернету, ІнАУ пропонує підтримати петицію