Починається Великий піст

---
1 777
0
У понеділок, 14 березня, починається Великий піст у християн східного обряду. Дотримуватися його чи ні – справа кожного. Тим паче, що Церква робить чимало винятків і дозволяє не постити хворим, вагітним, престарілим, тим, хто погано харчується впродовж усього року (тобто малозабезпеченим). Якщо ж ви бажаєте вдатися до справжнього православного посту, то мусите знати, що найсуворіше стримування – у перший та останній тижні. Перші два з половиною дні посту (до літургії третього дня), не їдять нічого, крім ранкової просфори зі свяченою водою. Для кого це занадто важко – ті їдять лише хліб (у жодному разі не білий) із солодким чаєм. Решту тижнів їдять пісну їжу без жиру, в суботу й неділю дозволяється вживати й олію. Є кілька виняткових днів, коли дозволяються навіть риба і вино. Це Благовіщення, Лазарева субота, Вербна неділя.

Звісно, кожен священик скаже вам, що утримання від певної їжі – не головне під час посту. Значно важливішим є мир у душі та стримування недобрих почуттів. А відмова від їжі тваринного походження в цьому допомагає, адже відомо, що м’ясо підживлює в нас агресію. Крім того, така дієта дуже сприяє очищенню організму після зимових переїдань і зловживання важкою їжею.


Рецепти для посту

Голубці

з квашеної капусти

з квасолею

Квасоля – 1 склянка

Квашена капуста – 1 голівка

Цибуля – 2-4 шт.

Рис – 3 ст. л.

Сіль, зелень, червоний перець.


Квасолю замочити на ніч. Вранці поміняти воду і відварити квасолю, додавши дві ложки рослинної олії. Відділити від голівки капусти найміцніші листки. Цибулю потушкувати, додати відварену квасолю та запарений рис, приправити сушеною зеленню, перцем і сіллю. Зробити голубці. Щільно викласти їх у змащену олією посудину, залити відваром квасолі та розсолом від капусти. Запікати за помірної температури до повного випарювання рідини.


Часникова паста

Часник – 1 голівка

Горіхи – 5 штук

Хліб – чверть буханки

Оливки – 5 штук

Олія, лимонний сік, сіль.


Часник розтирають із сіллю, додають ядра горіхів і знову розтирають ( у ступці або блендері). Додають замочений у воді й відтиснутий хліб. Цю масу треба збивати, додаючи поступово олію, до утворення однорідного пюре. Приправляють лимонним соком та сіллю, викладають на таріль, прикрашають оливками.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують