Звісно, кожен священик скаже вам, що утримання від певної їжі – не головне під час посту. Значно важливішим є мир у душі та стримування недобрих почуттів. А відмова від їжі тваринного походження в цьому допомагає, адже відомо, що м’ясо підживлює в нас агресію. Крім того, така дієта дуже сприяє очищенню організму після зимових переїдань і зловживання важкою їжею.
Рецепти для посту
Голубці
з квашеної капусти
з квасолею
Квасоля – 1 склянка
Квашена капуста – 1 голівка
Цибуля – 2-4 шт.
Рис – 3 ст. л.
Сіль, зелень, червоний перець.
Квасолю замочити на ніч. Вранці поміняти воду і відварити квасолю, додавши дві ложки рослинної олії. Відділити від голівки капусти найміцніші листки. Цибулю потушкувати, додати відварену квасолю та запарений рис, приправити сушеною зеленню, перцем і сіллю. Зробити голубці. Щільно викласти їх у змащену олією посудину, залити відваром квасолі та розсолом від капусти. Запікати за помірної температури до повного випарювання рідини.
Часникова паста
Часник – 1 голівка
Горіхи – 5 штук
Хліб – чверть буханки
Оливки – 5 штук
Олія, лимонний сік, сіль.
Часник розтирають із сіллю, додають ядра горіхів і знову розтирають ( у ступці або блендері). Додають замочений у воді й відтиснутий хліб. Цю масу треба збивати, додаючи поступово олію, до утворення однорідного пюре. Приправляють лимонним соком та сіллю, викладають на таріль, прикрашають оливками.