DataLife Engine > --- > Починається Великий піст

Починається Великий піст

У понеділок, 14 березня, починається Великий піст у християн східного обряду. Дотримуватися його чи ні – справа кожного. Тим паче, що Церква робить чимало винятків і дозволяє не постити хворим, вагітним, престарілим, тим, хто погано харчується впродовж усього року (тобто малозабезпеченим). Якщо ж ви бажаєте вдатися до справжнього православного посту, то мусите знати, що найсуворіше стримування – у перший та останній тижні. Перші два з половиною дні посту (до літургії третього дня), не їдять нічого, крім ранкової просфори зі свяченою водою. Для кого це занадто важко – ті їдять лише хліб (у жодному разі не білий) із солодким чаєм. Решту тижнів їдять пісну їжу без жиру, в суботу й неділю дозволяється вживати й олію. Є кілька виняткових днів, коли дозволяються навіть риба і вино. Це Благовіщення, Лазарева субота, Вербна неділя.

Звісно, кожен священик скаже вам, що утримання від певної їжі – не головне під час посту. Значно важливішим є мир у душі та стримування недобрих почуттів. А відмова від їжі тваринного походження в цьому допомагає, адже відомо, що м’ясо підживлює в нас агресію. Крім того, така дієта дуже сприяє очищенню організму після зимових переїдань і зловживання важкою їжею.


Рецепти для посту

Голубці

з квашеної капусти

з квасолею

Квасоля – 1 склянка

Квашена капуста – 1 голівка

Цибуля – 2-4 шт.

Рис – 3 ст. л.

Сіль, зелень, червоний перець.


Квасолю замочити на ніч. Вранці поміняти воду і відварити квасолю, додавши дві ложки рослинної олії. Відділити від голівки капусти найміцніші листки. Цибулю потушкувати, додати відварену квасолю та запарений рис, приправити сушеною зеленню, перцем і сіллю. Зробити голубці. Щільно викласти їх у змащену олією посудину, залити відваром квасолі та розсолом від капусти. Запікати за помірної температури до повного випарювання рідини.


Часникова паста

Часник – 1 голівка

Горіхи – 5 штук

Хліб – чверть буханки

Оливки – 5 штук

Олія, лимонний сік, сіль.


Часник розтирають із сіллю, додають ядра горіхів і знову розтирають ( у ступці або блендері). Додають замочений у воді й відтиснутий хліб. Цю масу треба збивати, додаючи поступово олію, до утворення однорідного пюре. Приправляють лимонним соком та сіллю, викладають на таріль, прикрашають оливками.




Повернутися назад