Небагато знайдеться людей, цілком байдужих до кави. Її, звичайно, можна уникати, але якщо вже починаєш пити бодай чашечку щодня – звикаєш. Вважається, що причина звикання – в кофеїновій залежності, спорідненій з будь-якою наркоманією. Але останні висновки вчених вказують на інше: люди так само звикають і до кави без кофеїну, отже, їх приваблює у цьому напої щось інше. Психологи кажуть, що причина виникнення звички – "сам процес". У багатьох країнах існує ціла національна культура споживання кави. Зрештою, це гарний ритуал, у якому спілкування з приятелем, перегляд свіжої газети, вдихання дивовижного аромату кав’ярні важать більше, ніж смак і склад напою.
Покупка до кави
Якщо ви любите каву з вершками, то в "похідних" умовах (наприклад, на роботі) вас виручать порційні вершки. Наш вибір – продукт німецького виробництва, десятивідсоткової жирності, розфасовані по 75 г. "Фішка" цього продукту не в смакові (він доволі звичайний), а в оформленні: кожну кришечку прикрашає краєвид одного з видатних міст світу. Тож, готуючи собі порцію кави, ви можете подумки помандрувати до Парижа, Амстердама, Стамбула, чи Пальми-де-Мальорки.
Ціна – 35 коп. за порцію.
Готуємо каву по...
...віденськи
До завареної чорної кави додаємо цукор, вершки, ваніль, дрібку тертого шоколаду.
...мексиканськи
У 100 мл води заварюємо по 9 г кави і какао. Додаємо вершків або згущеного молока.
...данськи
До чашки міцної чорної кави додаємо цукру, 1 гвоздику, дрібку кориці, 20 мл рому. Накриваємо, настоюємо 5 хвилин.
...арабськи
У джезву наливаємо води, додаємо цукру і нагріваємо майже до кипіння. Всипаємо каву і продовжуємо нагрівати, помішуючи. Треба, щоби піна піднялася кілька разів.
Запитання і відповіді про каву
- Які сорти кави – найкращі?
Це – питання смаку. До того ж сортів кави є понад 500. Однак за рівнем якості вирізняють три основні види – арабіка, робуста, ліберіка. Арабіка вважається найкращою. До речі, найвишуканіші її сорти вирощують зовсім не в Аравії, а в Колумбії, Гватемалі, Коста-Ріці.
- Що таке мокко?
Це назва одного з найкращих і найдорожчих сортів кави арабіка, якому притаманний присмак гіркого шоколаду. Але так само називають і напій із кави з шоколадом.
- кава без кофеїну?
Найсучасніший спосіб виробництва кави без кофеїну – це її вирощування. Бразильські ботаніки виявили дикоросле кавове дерево, в зернах якого не міститься кофеїну. Доки цей сорт не набув масового поширення, кофеїн зі звичайної кави "вимивають".
- Як роблять розчинну каву?
Існує три види розчинної кави і, відповідно, три способи її виробництва. Каву-порошок виробляють, виокремлюючи розчинні речовини за допомогою води. Кава в гранулах – це міцний настій натуральної кави, зліплений у грудочки парою. І нарешті найдорожча, але найкраща кава у кристалах, – це заморожений і висушений напій.
- Що таке кава-еспресо?
Так називають каву, зварену в спеціальній машині під дуже високим тиском – до 15 атмосфер. Завдяки цьому вдається зберегти максимум смакових якостей та аромат напою.
- Що таке капучіно?
Італійці називають так каву з молоком та різними смаковими добавками, наприклад, знаменитим лікером амаретто. До речі, білок молока "зв’язує" до 30 відсотків кофеїну.
12-02-2005, 20:14
0
2 328