Життя без кави нецікаве

---
2 358
0
Небагато знайдеться людей, цілком байдужих до кави. Її, звичайно, можна уникати, але якщо вже починаєш пити бодай чашечку щодня – звикаєш. Вважається, що причина звикання – в кофеїновій залежності, спорідненій з будь-якою наркоманією. Але останні висновки вчених вказують на інше: люди так само звикають і до кави без кофеїну, отже, їх приваблює у цьому напої щось інше. Психологи кажуть, що причина виникнення звички – "сам процес". У багатьох країнах існує ціла національна культура споживання кави. Зрештою, це гарний ритуал, у якому спілкування з приятелем, перегляд свіжої газети, вдихання дивовижного аромату кав’ярні важать більше, ніж смак і склад напою.


Покупка до кави

Якщо ви любите каву з вершками, то в "похідних" умовах (наприклад, на роботі) вас виручать порційні вершки. Наш вибір – продукт німецького виробництва, десятивідсоткової жирності, розфасовані по 75 г. "Фішка" цього продукту не в смакові (він доволі звичайний), а в оформленні: кожну кришечку прикрашає краєвид одного з видатних міст світу. Тож, готуючи собі порцію кави, ви можете подумки помандрувати до Парижа, Амстердама, Стамбула, чи Пальми-де-Мальорки.

Ціна – 35 коп. за порцію.


Готуємо каву по...

...віденськи

До завареної чорної кави додаємо цукор, вершки, ваніль, дрібку тертого шоколаду.

...мексиканськи

У 100 мл води заварюємо по 9 г кави і какао. Додаємо вершків або згущеного молока.

...данськи

До чашки міцної чорної кави додаємо цукру, 1 гвоздику, дрібку кориці, 20 мл рому. Накриваємо, настоюємо 5 хвилин.

...арабськи

У джезву наливаємо води, додаємо цукру і нагріваємо майже до кипіння. Всипаємо каву і продовжуємо нагрівати, помішуючи. Треба, щоби піна піднялася кілька разів.


Запитання і відповіді про каву

- Які сорти кави – найкращі?

Це – питання смаку. До того ж сортів кави є понад 500. Однак за рівнем якості вирізняють три основні види – арабіка, робуста, ліберіка. Арабіка вважається найкращою. До речі, найвишуканіші її сорти вирощують зовсім не в Аравії, а в Колумбії, Гватемалі, Коста-Ріці.

- Що таке мокко?

Це назва одного з найкращих і найдорожчих сортів кави арабіка, якому притаманний присмак гіркого шоколаду. Але так само називають і напій із кави з шоколадом.

- кава без кофеїну?

Найсучасніший спосіб виробництва кави без кофеїну – це її вирощування. Бразильські ботаніки виявили дикоросле кавове дерево, в зернах якого не міститься кофеїну. Доки цей сорт не набув масового поширення, кофеїн зі звичайної кави "вимивають".

- Як роблять розчинну каву?

Існує три види розчинної кави і, відповідно, три способи її виробництва. Каву-порошок виробляють, виокремлюючи розчинні речовини за допомогою води. Кава в гранулах – це міцний настій натуральної кави, зліплений у грудочки парою. І нарешті найдорожча, але найкраща кава у кристалах, – це заморожений і висушений напій.

- Що таке кава-еспресо?

Так називають каву, зварену в спеціальній машині під дуже високим тиском – до 15 атмосфер. Завдяки цьому вдається зберегти максимум смакових якостей та аромат напою.

- Що таке капучіно?

Італійці називають так каву з молоком та різними смаковими добавками, наприклад, знаменитим лікером амаретто. До речі, білок молока "зв’язує" до 30 відсотків кофеїну.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують