Weather

Перше місце – першій страві

---
2 227
0
Холодними зимовими днями нічого так не зігріє і не наситить організм, як тарілочка наваристого гарячого супу. Саме вона сприяє нормалізації моторики кишечника і позитивно впливає на обмінні процеси і шлунково-кишковий тракт. А різноманітні перші страви – з м’ясом, буряком і капустою, рисом і пшоном – можуть поповнити організм корисною і повноцінною їжею.

Окрошка для спеки

Окрім звичного для нас гарячого супчику, можна приготувати холодні супи, наприклад, окрошку. До речі такі супи – ідеальна їжа у спеку.

Прикрасою будь-якого меню можуть стати суп-пюре і суп-крем. На перший погляд вони подібні. І в тому, і в іншому випадку продукти варять до готовності, потім перетирають через сито. Але суп-пюре на цьому етапі вважають готовим, а до супу-крему ще потрібно додати борошна, підсмаженого на олії або вершковому маслі. Тому суп-крем смачніший, а суп-пюре – корисніший. Хороші супи-пюре виходять з грибів, цибулі та кореню селери. Такі страви виводять із організму надмір холестерину і добре впливають на печінку та серцево-судинну систему.

А на десерт – суп

Можна також приготувати корисні супи-десерти. "Бульйон" для такого супу варять, наприклад, на зеленому чаї. Його заварюють, додають цукру, цедру лимона і доводять до кипіння.

Взимку особливу увагу потрібно надати ківі, в якому міститься дуже багато вітамінів і мінералів, а "зимові" яблука і грушки найкраще замінити сухофруктами.

Від такої страви

не товстішають

Отож, супи повинні бути щодня у нашому раціоні. Адже вони відновлюють сили, покращують працьовистість, а значить, необхідні тим, хто багато працює і активно займається спортом. Крім того, якщо ви нехтуєте "першим", це може призвести до дисбалансу в організмі.

І нарешті питання, яке мучить багатьох: чи не вплине таке здорове харчування на вагу? Насправді від тарілки першої страви зайвої ваги не набирають.


Рецепт до столу

Грибний супчик

Інгредієнти з розрахунку

на трилітрову каструлю:

яловичина або свинина (можна кістки), гриби сушені, невелика цибулина, 2 картоплини, спеції

за смаком.

Замочуємо сушені гриби у холодній воді на 3-4 години. Варимо м’ясний бульйон, у який через півгодини після кипіння, кладемо нарізані розмоклі гриби. На цьому етапі можна закинути у суп і декілька горошин чорного та духмяного перцю, лавровий листок.

Нарізаємо цибулю півкільцями, моркву дрібними шматочками. Смажимо їх на середньому вогні на рослинній олії або вершковому маслі. Наприкінці додаємо декілька ложок сметани і розмішуємо.

Картоплю ріжемо на дрібні шматочки і через годину-півтори після кипіння бульйону вкидаємо картоплю. За декілька хвилин до завершення варіння супу додаємо до нього підсмажену заправку, зелень. Знімаємо з вогню і даємо настоятися півгодини.


Суп із шампіньйонами

На 2-3 порції:

4 середні шампіньйони (подрібнити), половина цибулини (подрібнити), половина великої моркви (подрібнити), зубок часнику, 3 столові ложки олії, велика картопля, половина помідора або трохи томатного соусу, бульйонний кубик,

літр води або бульйону.


Розігріти олію у каструлі, покласти туди гриби, цибулю, моркву, часник. Тушити це 5 хвилин. Додати пюре помідора або томатного соусу, через 3 хвилини – картоплю і м’ясо. Через 5 хвилин налити води або бульйону. Накрити кришкою і варити до готовності картоплі.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують