Окрошка для спеки
Окрім звичного для нас гарячого супчику, можна приготувати холодні супи, наприклад, окрошку. До речі такі супи – ідеальна їжа у спеку.
Прикрасою будь-якого меню можуть стати суп-пюре і суп-крем. На перший погляд вони подібні. І в тому, і в іншому випадку продукти варять до готовності, потім перетирають через сито. Але суп-пюре на цьому етапі вважають готовим, а до супу-крему ще потрібно додати борошна, підсмаженого на олії або вершковому маслі. Тому суп-крем смачніший, а суп-пюре – корисніший. Хороші супи-пюре виходять з грибів, цибулі та кореню селери. Такі страви виводять із організму надмір холестерину і добре впливають на печінку та серцево-судинну систему.
А на десерт – суп
Можна також приготувати корисні супи-десерти. "Бульйон" для такого супу варять, наприклад, на зеленому чаї. Його заварюють, додають цукру, цедру лимона і доводять до кипіння.
Взимку особливу увагу потрібно надати ківі, в якому міститься дуже багато вітамінів і мінералів, а "зимові" яблука і грушки найкраще замінити сухофруктами.
Від такої страви
не товстішають
Отож, супи повинні бути щодня у нашому раціоні. Адже вони відновлюють сили, покращують працьовистість, а значить, необхідні тим, хто багато працює і активно займається спортом. Крім того, якщо ви нехтуєте "першим", це може призвести до дисбалансу в організмі.
І нарешті питання, яке мучить багатьох: чи не вплине таке здорове харчування на вагу? Насправді від тарілки першої страви зайвої ваги не набирають.
Рецепт до столу
Грибний супчик
Інгредієнти з розрахунку
на трилітрову каструлю:
яловичина або свинина (можна кістки), гриби сушені, невелика цибулина, 2 картоплини, спеції
за смаком.
Замочуємо сушені гриби у холодній воді на 3-4 години. Варимо м’ясний бульйон, у який через півгодини після кипіння, кладемо нарізані розмоклі гриби. На цьому етапі можна закинути у суп і декілька горошин чорного та духмяного перцю, лавровий листок.
Нарізаємо цибулю півкільцями, моркву дрібними шматочками. Смажимо їх на середньому вогні на рослинній олії або вершковому маслі. Наприкінці додаємо декілька ложок сметани і розмішуємо.
Картоплю ріжемо на дрібні шматочки і через годину-півтори після кипіння бульйону вкидаємо картоплю. За декілька хвилин до завершення варіння супу додаємо до нього підсмажену заправку, зелень. Знімаємо з вогню і даємо настоятися півгодини.
Суп із шампіньйонами
На 2-3 порції:
4 середні шампіньйони (подрібнити), половина цибулини (подрібнити), половина великої моркви (подрібнити), зубок часнику, 3 столові ложки олії, велика картопля, половина помідора або трохи томатного соусу, бульйонний кубик,
літр води або бульйону.
Розігріти олію у каструлі, покласти туди гриби, цибулю, моркву, часник. Тушити це 5 хвилин. Додати пюре помідора або томатного соусу, через 3 хвилини – картоплю і м’ясо. Через 5 хвилин налити води або бульйону. Накрити кришкою і варити до готовності картоплі.