Основою трапези в Кореї є рис. Фактично він виконує на столі таку ж роль, як у нас хліб. Його подають кожному в окремій піалі, а решту страв розкладають на спільних тарілках. Їдять корейці паличками, але часто використовують і ложки, адже в меню корейської кухні багато різноманітних супів.
Улюблена страва корейців – пулькогі – скибки яловичини, засмажені в спеціальній жаровні, розташованій посеред стола. На цю страву запрошують гостей із якоїсь спеціальної нагоди. До речі, корейці рідко кличуть когось до себе додому, а коли є потреба зібратися і щось відсвяткувати – роблять це у ресторані.
Майстерність корейського кухаря полягає головним чином у вмінні поєднати різні спеції і перетворити простеньку страву на кулінарний шедевр. Знаменита морква по-корейськи – зразок такого підходу до приготування їжі. А якщо ви спробуєте наш улюблений салат із огірків та помідорів, приготовлений корейським кухарем, то хтозна, чи захочете його їсти у виконанні іншого кулінара. Цікаво, що набір спецій корейської кухні – не дуже багатий: здебільшого це добре знайомі нам часник і перець, але корейські кухарі чаклують з пропорціями та поєднаннями, і виходить дуже смачно.
Словник
- Хе – рагу з тонких скибочок риби або м’яса
- Куксу – домашня локшина
- Чак-чак – десерт із сухого печива, горіхів та меду
- Кимчхи – гострий та пряний салат з квашеної капусти і редьки.
Чи не "підсунуть" собачатину?
Усім відомо, що в Кореї їдять страви із собачого м’яса. Однак за межами цієї країни собачатину в корейських кафе і ресторанах не подають. Хоча б із тієї причини, що це – надзвичайно дорого. Собаки спеціальних м’ясних порід нині є великою рідкістю навіть у самій Кореї, а звичайних друзів людини не їдять навіть корейці. Тож собаче м’ясо (навіть якщо ви захочете його скуштувати) трапляється в меню лише дорогих екзотичних ресторанів Сеула
Рецепти корейської кухні
Суп із курки (дальгтхань)
Курятина – 1 кг
Гарбуз – 300 г
Зелена цибуля – пучок
Часник – 1 голівка
Олія – 2 ст.л.
Спеції: чорний перець, соєвий соус, мелений кунжут, сіль.
Курку помити, розрізати на порційні шматки разом із кістками. Гарбуз нарізати кубиками. Потовчений часник, кунжут і олію змішати і змастити цим маринадом шматки курки. Дати постояти 20 хв. У каструлі нагріти олію і підсмажити шматки курки. Відтак долити води, щоби вона покрила м’ясо, і варити до готовності. Наприкінці додати гарбуз і варити, не накриваючи покришкою. Коли буде готово, приправити перцем і сіллю, посипати зеленою цибулею, додати соєвого соусу.
Картопля по-корейськи
(камді че)
Картопля – 500 г
Цибуля ріпчаста – 200 г
Часник, чорний перець, оцет, соєвий соус, сіль – за смаком.
Картоплю нашаткувати на спеціальній терці для корейської моркви. Занурити на 1 хвилину в окріп, відцідити, додати всі спеції, добре перетерти руками. Цибулю, нарізану тонкими кільцями, підсмажити на олії до прозорості, змішати з картоплею. Поставити на 1-2 год. до холодильника, але можна подавати і теплою.