У багатьох людей знання про італійську кухню обмежуються макаронами чи спагеті, а також всесвітньо відомою піцою. Однак італійська кухня – це безліч інших класичних продуктів і страв, які також здобули визнання далеко за межами Апеннінського півострова. Національна кухня італійців має чимало регіональних особливостей. Наприклад, оливкова олія, яка нібито є незмінним атрибутом усіх італійських страв, не така вже й популярна на півночі країни – там здебільшого готують на вершковому маслі. Загальна риса всіх регіональних кухонь Італії – використання великої кількості свіжих овочів, зелені, а також багатьох видів сиру. Полюбляють італійці вироби з тіста (по-італійськи тісто – pasta), але це не шкодить їхнім фігурам, бо для приготування їхньої пасти використовується пшениця твердих сортів.
Словник
- Паста – те, що в нас називають макаронними виробами. Самі ж макарони, а також спагеті та вермішель (правильно вермічелле) – це лише три з незліченних видів пасти.
- Лазанья – пластини тіста, перекладені начинкою з м’яса, овочів, грибів і запечені в соусі.
- Канелоні – трубочки з тіста з різними начинками.
Равіолі – італійський відповідник українських вареників.
- Різотто – страви з рису з додаванням овочів, м’яса, риби, морепродуктів, різноманітних спецій та приправ.
- Карпаччо – сира яловичина, нарізана дуже тонкими скибками, обпалена та приправлена оцтом і гострими спеціями. Таким було первинне значення страви, але зараз карпаччо роблять навіть із овочів, головне, щоби продукт був дуже тонко нарізаний.
- Полента – відповідник нашої кулеші або мамалиги – каша з кукурудзяного борошна.
- Тирамису – найголовніший італійський десерт – готується з молодого ніжного сиру маскарпоне і пористого печива.
15-01-2005, 19:09
0
4 109