RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Насіннєвий сезон розпочався. Чимало людей скуповують насіння овочів у магазинах, ларках, палатках. А на ринку навіть черги є. Сьогодні вибір насіння – чималий, і часто люди з досвідом городніх робіт запитують у продавців, що краще купити, або просто беруть нові для себе сорти, щоби спробувати. "Насіння купую вже, але висівати ще не буду, поки що лише готуюся, – каже пані Марія, купуючи пакетики з насінням огірків, помідорів, буряка і цибулі. – Хіба що цибулю і моркву посію".

Чим різниться насіння овочевих культур, ми запитали у продавців.

Пані Наталя:

– Насіння, зібране чернівецькими аграріями, і загалом українське коштує дешевше. Закордонне, хоч і не набагато, але дорожче. Бо там краще розвинена ця галузь, вчені за кордоном далі нас пішли у селекціонуванні насіння. Тому є підстави вважати, що воно відбірне, якісне, хороше. Насіння вибрати є з чого: помідори різних сортів (в’ються, великі чи малі плоди, сливкою чи круглі, жовті, червоні чи бурі) – 0,60-1 гривня за упаковку, огірки – 0,6-1,2, капуста – 0,6-0,8 гривні, цвітна капуста дорожче – 1,3 гривні, бо з неї важче зібрати насіння. Насіння редьки, буряка, моркви, кабачків дешевше – 0,4-0,8 гривні за упаковку.

Пані Наталя розповіла, що не сходить прострочене насіння, тому завжди треба дивитися на упаковці, чи зазначено термін зберігання. А огірки минулого року не зійшли через погоду: тоді раптово похолодало, і насіння не проросло.

"У народі кажуть, що насіння огірків має встоятися два-три роки перед висівом, – розказує пані Тетяна, продавець насіння. – Однорічне насіння може й не зійти".

Продавець Василь розповів, що товар Придністровської станції дешевший, а голландська селекція – дорожча. Наприклад, закордонні огірки Крістіна, Дельпіна, Анжеліна чи перець Колобок потребують ретельного догляду, це тепличні сорти, з ними треба багато "гратися". Але вони дають дуже високі врожаї. Через це дво- триграмові упаковки такого насіння коштують 10-15 гривень.

– Зараз ще рано висівати, тим паче весна буде пізньою. Минулого року у цей час вже багато культур посіяли. Але врожай часто залежить від випадку, чи не підведе погода, – переконаний пан Василь.

Ринкові ціни насіння:

моркви Шантане – 0,7-0,85 гривні за 3 грами, Нантська рання – 1 гривня за 5 грамів, голландська Перфекція, Віта-Лонга – 1,5 гривні;

помідорів Марс, Нептун – 1,5 гривні коштує 50 насінин;

огірків Араякс, Роднічок – 1,42-2 гривні за 1 грам, 1,30 за 40 насінин, голландської селекції – 3-5 гривень;

петрушки – 0,85 гривні за 2 грами;

буряку – малі упаковки – 0,6 гривні, великі – 3 гривні;

цибулі – 1-3 гривні: Вольська – 1,5 гривні, Халцедон – 2 гривні, Купноська – 1 гривня;

капусти Камінна голова – 1 гривня;

перцю Айвенго – 1-1,5 гривні, Колобок – 10 гривень упаковка. 


Поради спеціаліста

Марія ЛІНСЬКА, старший науковий співробітник Буковинського інституту агропромислового виробництва:

– Вибирати насіння треба сортове, відбірне, здорове. Для того, щоби врожай був кращим, перед висівом деяких сортів насіння треба підготувати. Наприклад, насіння ранніх томатів на 7-10 хвилин замочіть у 3-5-відсотковому розчині кухонної солі або аміачної селітри. Насінини, які спливли на поверхню, заберіть, а решту промийте і підсушіть. Щоби насіння не захворіло вірусами, замочіть насіння на 20 хвилин у марганцівці. Також промийте і просушіть. Можна насіння загартувати: вимочіть 12 годин насіння за кімнатної температури, а потім витримайте добу при 0-3 градусів тепла, потім знову – за кімнатної температури. Щоби швидше зійшла рання та цвітна капуста, замочіть на 12-16 годин у 20-25-градусній воді. Розстеліть його тонким прошарком на мішковині або марлі у теплому приміщенні. Згодом висівайте.

Редактор: admin
17-03-2005, 16:38
Коментарів 0 Переглядів 7 862

Теги -

Військовик Іван Ротар, повертаючись з Італії, заплатив прикордонникам, щоб піти воювати за Україну.

Співробітники поліції закликають небайдужих громадян допомогти у пошуках хлопця
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До майстеркласу долучилися заклади дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти


«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Владислав Заплітний із сестрою створили місце, де люди можуть почуватися затишно

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.