![Готувати на парі корисно Готувати на парі корисно](arhive/shared/26_2005/parovarka.jpg)
Лікарі запевняють, що їжа, приготовлена на парі, корисна не лише хворим, які потребують дієтичного харчування, але й здоровим. Якщо ви полюбляєте таку їжу чи змушені готувати страви на парі – купіть пароварку. Вона продається у магазинах побутової техніки. Цей електроприлад (до 825 ват потужності) – цілком прийнятний для нашої часто недосконалої електропроводки. Користуватися нею просто: в резервуар з фільтром заливаєте воду з крана (як правило, до літра води), у ємності кладете сиру рибу, овочі, крупи і вмикаєте. Пароварки мають обмежений термін роботи. Наприклад, пароварка фірми Vitek розрахована на 90 хвилин (коштує 175 гривень), а Saturn (за 220 гривень) і Braun (за 399 гривень) працюють 60 хвилин. Після закінчення цього терміну або якщо вода випарується, прилад автоматично вимикається. Якщо протягом відведеного часу страва не приготувалася, треба увімкнути техніку знову.
До пароварок додається інструкція з використання, вони мають гарантійний термін використання. Проте треба пам’ятати, що пластмасові ємності дуже нагріваються (парою швидше можна обпектися, ніж окропом) – перш ніж торкнутися до них, одягніть кухонні рукавички. Відкривати кришку також треба від себе, щоби не ошпаритися.
Можна готувати страви одночасно – у нижню тацю (з отворами для пари) кладіть рибу, м’ясо, курку (те, що довше готується), а у верхню (без отворів) – крупи, овочі, можна з соусом. У комплект пароварок входить і підставка для рідини, яка стікатиме з харчів.
Варто знати, що:
- у пароварку не можна ставити заморожені продукти;
- страва приготується одночасно, якщо продукти поріжете на однакові шматки;
- після вимкнення пароварка годину утримуватиме страви гарячими;
- час приготування страви виставляєте на цифровому таймері;
- готувати у пароварці можна овочі (боби, картоплю, шпинат, капусту тощо), м’ясо (яловичину, свинину, курятину), морепродукти (молюски, креветки, омари, філе риби), крупи, і навіть яйця;
- мити пароварку треба холодною (у резервуар налийте гарячу воду з рідиною для посуду, потім прополощіть).
10-03-2005, 11:44
![Коментарів Коментарів](/templates/mb_ua/images/ico-comments.png)
0
![Переглядів Переглядів](/templates/mb_ua/images/ico-ratingnews.png)
4 243