Фахівці-кулінари кажуть, що для приготування справжнього узбецького плову треба бути досвідченим, акуратним і терплячим. Послідовність кроків дуже важлива, і кожен узбек скаже, що смачнішої страви не існує. Крім того, вона не терпить жіночих рук. Отже, пропонуємо поради чоловікам, як приготувати справжній плов.
- виберіть рис тонкий, довгий та прозорий. Мутні зернини містять багато крохмалю, з них вийде клейка каша, тому вони не підходять. Промийте рис, але в жодному разі не пропарюйте, просто залийте теплою водою, підсоліть, залишіть його на 3-4 години;
- м’ясо поріжте кубиками, цибулю – напівкружальцями, моркву – соломкою, часник не ріжте, його кладуть цілими зубками;
- добре розігрійте чавун з олією, підсмажте цибулю до золотистого кольору. Додайте м’ясо, помішуйте, доки воно не вкриється скоринкою;
- вкиньте моркву, 2-3 хвилини не мішайте, розітріть у руках барбарис і коріандр, всипте до страви, просмажте ще 5-10 хвилин, помішуйте;
- усе залийте окропом, додайте часник, перець, зменшіть вогонь до мінімуму і тушіть усе 40 хвилин;
- ще раз промийте рис, ретельно процідіть, викладіть на м’ясо з морквою, не перемішуйте;
- залийте все окропом поверх рису на три сантиметри. Важливо, щоби вода закипіла якнайшвидше на всій поверхні. Коли рис підніметься, зменшіть вогонь. Постукайте шумівкою по рисові, якщо звук глухий, перевірте, чи не википіла вода – у тоненькому отворі вода на дні шипітиме. Рис має бути напівготовий;
- щільно накрийте покришкою і залиште на маленькому вогні ще на 20 хвилин. Знявши з вогню, легенько перемішайте, заберіть часник та перець.
Подавайте до столу плов щойно приготовленим з овочевим салатом. Смачного! n
17-02-2005, 17:46
0
1 964