Нині продають чимало недешевих міксерів, кухонних комбайнів, соковижималок, які реально полегшують роботу господинь на кухні. Попит на ці побутові речі свідчить про те, що буковинці й справді стали багатшими і можуть їх вільно придбати. Але той, хто не поспішає витрачати гроші на таку розкіш, має хоча би якісь технічні знання і руки "на місці", може скористатися порадами від чернівецького винахідника Олександра ШЕВЧЕНКА.
Цього разу Олександр Мефодійович пропонує виготовити пристрій, яким можна і фрукти дрібнити, і траву скосити. Йдеться про евольвентний ніж. Винахідник каже, що "той, хто вчився у школі не найгірше, знає, що це таке". Треба взяти нержавіючий метал і вирізати по евольвентній кривій. Прикріпити його до кінця довгого стержня, який можна сміливо вкладати, як насадку, в електричну дриль.
– Крім того, подбайте, щоби поверхня ножа була трохи вигнутою, – розповідає фахівець. – Завдяки своїй структурі такий ніж примусить суміш обертатися у баняку з країв до середини, утворюючи воронку. Скажімо, у каструлі на 50 літрів такий ніж протягом кількох хвилин одночасно і поріже, і розчавить, і перемеле суміш. Я переконаний, що таким чином ви зможете якнайбільше вичавити соку. Крім того, це позбавить вас важкої фізичної праці, та й чавити сік руками, ногами чи навіть пресом довше.
Також цей ніж можна використати для впорядкування газонів. Лише у такому разі треба, щоби він був рівним і гострим. Зверху на вісь треба накласти прямокутну пластину з отвором збоку. Рівномірно зрізатиметься трава, яка потраплятиме всередину.
– Конструкція евольвентного ножа дозволить м’яко зрізати траву по косій лінії. Енергії для цього потрібно втричі менше, ніж тоді, коли зрізали її по рівній горизонтальній лінії, – каже Олександр Шевченко.
У наступних номерах ми друкуватимемо й інші винаходи чернівецького майстра, які знадобляться у кожному домі.
13-01-2005, 18:08
0
2 859