Гепатит А – одне з найпоширеніших інфекційних захворювань. Нинішнього року на гепатит А захворіло вже 30 буковинців, а протягом минулого року було зареєстровано 85 випадків хвороби.
– Для цієї інфекції у природі характерна циклічність, – пояснює лікар-епідеміолог міської СЕС Маргарита ЧУП. – З періодичністю у 3-5 років реєструються спалахи, які характеризуються як "малі хвилі", а через 15-20 років – "великі хвилі". У місті за останні два роки знизився рівень захворюваності на гепатит А. Але для цієї інфекції характерна осінньо-зимова сезонність. Як свідчить аналіз, за багато років підвищений рівень захворюваності реєструвався на територіях Роші, Садгори, Клокучки, Калічанки, району заводу "Гравітон", вулиць Південно-Кільцевої, Комарова, проспекту Незалежності, бульвару Героїв Сталінграда, Стасюка, Головної, вулиць, прилеглих до аеропорту.
Гепатит А ще називають "хворобою брудних рук". Його симптоми іноді нагадують грип. Типова картина: слабкість, головний біль, підвищена температура, нудота, потім жовтизна очей, шкіри, біль у правому підребір’ї. З’являються і такі невід’ємні ознаки гепатиту А, як темне забарвлення сечі (колір пива) та знебарвлення калу (типу білої глини). Під час одужання ці симптоми поступово зникають. Причому, у людини, котра перехворіла на гепатит А, виробляється до нього пожиттєвий імунітет.
Вберегтися від гепатиту А можна не лише з допомогою звичних правил – пити кип’ячену воду та мити руки, але й зробити спеціальну ін’єкцію. Щоправда, в Чернівецькій санепідемстанції її немає, бо коштує вона досить дорого – майже 200 гривень.
Якщо людина все ж встановили діагноз "гепатит", велике значення має дієта. Адже насамперед ця хвороба вражає такий важливий орган, як печінка. Лікарі рекомендують вживати мед, варення, фрукти, ягоди, каші, білий хліб тощо. Річ у тім, що нормальна функція печінки відновлюється протягом одного-двох років. І цей процес відбувається швидше, якщо людина правильно харчується.
6-09-2007, 11:24
0
1 906