RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Вони не просто довгожителі, за плечима яких майже століття. Вони – найстаріше подружжя Буковини. Їй – 92. Йому – 97. У Миткові Заставнівського району Йосип та Анастасія Гордіци – поважні ґазди. За сім з лишком десятків років подружнього життя завели чимале господарство, виховали сина з донькою, чотирьох онуків та п’ятьох правнуків, збудували хату.

"Сваталося багато.

А вибрала єдиного"

Настя і Йосип зналися змалку. В одному селі народилися, а коли повиростали – на один данець ходили. Так тоді дискотека називалась. Щонеділі з обіду і до вечора на селі грали музики, а молодь веселилась досхочу.

– Це зараз танці з ночі і до рання. А за мого дівування ввечері гулянок не було. Соромно було після заходу сонця залишатись на вулиці. Тож дівки йшли додому, а хлопці – до корчми, – пригадує молодість бабка Ція (так лагідно називають її у селі).

Якось зустрілися Настя з Йосипом на одному з данців і – зрозуміли, що не можуть одне без одного. Їй – 18, йому – 23.

У них не було ні побачень під вербою, ні прогулянок під зоряним небом. Тогочасна мораль не дозволяла гуляти вечорами. Тож хлопець одразу почав приходити до хати, просиджував вечорами з коханою на канапі, спілкувався з батьками. І вже прощаючись, на порозі, могли поцілуватися. А за дверима мати пильнувала, аби донька довго не стояла з парубком. Як тільки Настя чула з-за дверей покашлювання, знала – час повертатись до хати. "Отак від весни все літо тягалися, – жартує Анастасія, – а на осінь весілля відгуляли". Було це у жовтні 1932-го.

– Дали нам з Йосипом два гектари поля, коня, корову – та й з того мали потроху розживатися. Грошей тоді нікому не давали, нічого не купували – усе мало бути зроблено власними руками. Ми садили коноплі, потім микали їх, сушили і готували прядиво. Це тепер ви знаєте, що коноплі – то наркотики. А ми з них одяг готували – і святковий, і буденний. (Показує старечими натрудженими руками покривала, ковдри, які виткала).

Попереду на подружжя чекало страшне випробування – у 40-му помер їхній первісток. Хлопчик навіть місяця не прожив. Наступного року втратили й другого сина – помер чотиримісячним. Друга світова війна надовго розлучила з чоловіком. Служив у будівельному батальйоні. Будував мости і переправи. На Одері Йосип ледь не загинув. Підірвали міст, і його присипало землею. Відтоді погано чує. І все бідкається, що не дали йому фронтових документів, бо ж на передовій не був, ворогів не вбивав. А отже й не ветеран?

А тим часом у рідному Миткові на ще молоду дружину чигали свої небезпеки.

– Приходили москалі і бандерівці, – пригадує Анастасія Пантелеймонівна. – Я навіть не знаю, кого ми більше боялися. Заходили по троє-четверо в хату з ґверами і забирали усі харчі. Я не опиралася, віддавала усе. А котрі не віддавали – були биті. А ще їх ґвалтували і топили у річці. Маю щастя, що за війну жодного разу не була бита.

Після війни народилося ще двійко дітей – Йосип та Марія. Жили великою дружною родиною – в одній хаті, з батьками і братами та сестрами Йосипа.

"Москалі забрали олійню, а Кравчук – усе"

Все життя Гордіци пропрацювали у колгоспі. Призбирали деяких статків. У вісімдесятих вибудували дітям хату, а все інше відклали на старість і майбутні похорони.

– Але прийшов Кравчук і все забрав. Пережили ми чотири влади. За Австрії маленькими застали війну. Потім прийшли румуни і змусили вчити румунської. Коли прийшли москалі – завели свої порядки. У батьків Йосипа була своя олійня, то її забрали. А нас записали до колгоспу. Жили, працювали, копійку складали. А потім, як і всі, втратили усі збереження. Якби не пенсія, то було б дуже важко. Робити ми вже не годні. Тому донька повернулася з Чернівців, аби допомагати. Може, хоч Ющенко зробить життя кращим?

Старенькі досі цікавляться політикою. Новини по радіо і телевізору не пропускають.

На запитання, чи важко стільки років разом, бабця Настя навіть дивується:

– Все життя мені було добре та легко. 22 роки я пробула у невістках. І ніколи лихого слова від свекрухи не почула, ніколи не плакала і не йшла з дому. Жодного дня з чоловіком не сварилися, жодного разу він на мене "руки не поклав". Ніколи не шукали собі інших, завжди любили і поважали одне одного. Тільки за одне можу насваритись на нього – не чує він мене добре, а я й кричу, що нема з ким поговорити! Чи любили одне одного? Авжеж, любили. Скільки мене сватало, а пішла за нього – єдиного. І жодного дня не шкодувала.

– Скільки років прожили удвох, а навіть не втямились, – кажуть старенькі. – Жодних секретів довголіття не маємо. Слабували багато – чоловік на серце, я на шлунок. Йосип народився на саме Різдво, тому, мабуть, і має довгий вік. А скільки ще Бог дасть, стільки й будемо разом. 


Його таємниця:

"Коли жінка починає сваритись, я просто мовчу. Якщо обізвуся, вона ще дужче буде кричати. А так – жодної сварки!"


Її таємниця:

"Аби бути щасливими у шлюбі, треба цінувати і поважати одне одного. Слухайте чоловіка, радьтеся з ним. Будьте терплячими".

Редактор: admin
10-02-2005, 19:16
Коментарів 0 Переглядів 1 988

Теги -

Військовик Іван Ротар, повертаючись з Італії, заплатив прикордонникам, щоб піти воювати за Україну.

Співробітники поліції закликають небайдужих громадян допомогти у пошуках хлопця
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До майстеркласу долучилися заклади дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти


«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Владислав Заплітний із сестрою створили місце, де люди можуть почуватися затишно

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.