RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Наркоту – ложкоюПро те, що наркомани зі стажем впізнають один одного за милю, знає кожен оперативник. Але як розпізнати тих, хто скуповує і перепродає наркоту? Тут потрібна копітка робота і неабиякі професійні навички. Саме завдяки цьому і вдалося затримати на гарячому організовану злочинну групу торговців маковою соломкою, яка діяла в одному із сіл Сторожинеччини.

Пароль – "картопля"…

Сталося так, що колишня засуджена і наркоманка з Чернівців Марія Гуканець (всі прізвища дійових осіб змінено) у 2003 році познайомилася з 17-річною Оксаною Крикливою з Верхніх Петрівців і довідалася, що та може продати їй макову соломку. Як пізніше з’ясувалося, цим ремеслом займалися й її односельчани Галина Килимок, її співмешканець Микола Купчик, пенсіонер Георгій Пиріжок. Система розповсюдження "товару" була нескладною – спочатку його скуповували у жителів сусідніх сіл, а потім реалізовували знайомим чернівчанам, серед яких була і Гуканець. Так, у січні 2004 року Марія приїхала до хати Галини Килимок і придбала в неї понад кілограм подрібненої макової соломки. А за місяць до цього інша чернівчанка, Марина Петрик, до речі, мати шістьох дітей, придбала майже півкілограма цієї сировини у пенсіонера Пиріжка, віддавши за неї мобільний телефон "Нокія". А в обласному центрі на вул. Руській збула товар своїй знайомій за 250 гривень. Купував наркоту і чернівчанин Валерій Ніколаєв, який вживав її у сухому вигляді. І тривало це не один-два рази, а систематично, принаймні міліція виявила маковиння й на квартирі останнього.

Що цікаво: придбати наркоту було не так легко – торговці зі своїми клієнтами спілкувалися, як правило, по телефону, відповідним сленгом. Як заявила на досудовому слідстві Марія Гуканець, вона користувалася послугами Галини Килимок півроку:

– Телефонувала й питала, чи є у неї "картопля", "м’ясо" чи "цукор". Це була обумовлена назва макової соломки. Цього було достатньо для Галини, яка знала, що дзвонять свої люди.

Покупці не дуже й довіряли торговцям, бо постійно переважували маковиння. У суді Гуканець заявила, що попередні свідчення були неправдивими, мовляв, дала їх після того, як слідчий примусив її вжити наркотики, обіцяючи за правдиве зізнання випустити на волю. Звичайно, жінка вдалася до вимислу, що й було доведено під час судового засідання. Плутала свідчення й Марина Петрик, кажучи, що частину наркосировини продала, іншу – знищила. Чому займалася цим ремеслом? Через матеріальні негаразди.

Навідріз відмовилася давати будь-які свідчення Галина Килимок – винною себе не визнала, заперечувала, що саме вона втягнула у злочинну діяльність неповнолітню Оксану Крикливу, і взагалі, мовляв, жодної організованої групи не існувало. А пенсіонер Георгій Пиріжок теж ухилився від правдивих показів:

– У січні 2004 року до мене прийшли міліціонери, зробили обшук, забрали 500 доларів, які я отримав, продавши коня, й на шафі знайшли мак, який невідомо звідки там взявся. Мене побили, і я себе обмовив.

Аналогічно діяла й Оксана Криклива, заявивши, що вона декілька разів була у будинку Килимок і відповідала на телефонні дзвінки, а що ж до "м’яса", то господиня справді торгувала м’ясом, а що йшлося про маковиння, не відала.

Згідно з вироком суду, члени цієї злочинної організованої групи отримали різні терміни позбавлення волі – від трьох до восьми років, дехто з відстрочкою виконання вироку. А найбільше отримала Галина Килимок, в якої буде конфісковане й майно. До цього додамо, що коли матеріал було підготовлено до друку, стало відомо, що співробітники управління боротьби з організованою злочинністю УМВС розкрили організацію, куди входили десятки осіб і яка займалася виготовленням, зберіганням і реалізацією наркотиків. Зловмисників затримано, порушено кримінальну справу. 


Коментар

Михайло Петров,

начальника УМВС України в Чернівецькій області генерал-майора міліції:


Тема попередження подальшого розповсюдження наркотиків серед населення нашого краю особливо турбує. Незважаючи на певні кадрові зміни і деякі позитивні напрацювання, зокрема, акцентування уваги оперативних працівників на фактах збуту наркосировини, загалом відкритих питань залишається ще багато. Маю на увазі виявлення наркопритонів, контрольованих поставок важких наркотиків. Минулого року зареєстровано 348 злочинів, пов’язаних з обігом наркотиків, було виявлено 87 випадків посівів маку. І хоча ці показники дещо нижчі, ніж у 2003 році, заспокоюватися рано. Посудіть самі. Торік виявлено 566 фактів, пов’язаних з незаконним обігом наркотиків, за якими порушено 351 кримінальну справу, викрито 30 злочинних груп. Маємо й ріст збуту наркотиків – на 1,6 відсотка. Минулого року вилучено 90 кілограмів наркотичних засобів, левова частка яких – макова соломка. Як наслідок, нині на обліку в обласному наркодиспансері перебуває 1312 наркоманів, з яких 35 – неповнолітні, 228 осіб – ВІЛ-інфіковані та хворі на СНІД, з них четверо – діти віком до двох років. Тому боротьба з наркозлочинами – прерогативний напрямок роботи усіх правоохоронців”.

Редактор: admin
10-02-2005, 19:35
Коментарів 0 Переглядів 2 129

Теги -

Зараз правоохоронці проводять із затриманою процесуальні дії

Учням 1–4 класів обіцяють якісне й поживне гаряче харчування безкоштовно
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

У заході взяли участь 36 колективів, з них 5 - з Румунії та Польщі.


Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
Не такий Трамп страшний, як його малюють. Блог Ярослава Волощука
Останній візит нашого президента до США приніс як багато здобутків так і чимало хвилювань.
ВІДЕО Переглянути все відео

До Чернівців Сашко Лірник завітав із двома програмами: для дітей та дорослих

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.

Про роботу цієї молодої, активної і прогресивної команди фахівців, яка орієнтується лише на успішний результат для вас і вашого бізнесу, розповідають засновники мережі компаній Бюро перекладів і локалізації Lingvo Team Євгеній і Аліса ЄРЬОМІНИ.