RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Оксана Білозір відтепер рішуче боротиметься за високий статус української культури. На відміну від великого Богдана Ступки, котрий швидше епатував Кабмін нетрадиційним одягом і творчим сприйняттям політики, вона вдало вжилася у роль успішного політика. "Співачка у краватці" розповіла про перспективи українського кіно, музики і пояснила, чому "Гринджоли" зараз найкращі.

– Наскільки гармонійно ви перейшли до роботи міністра культури?

– Так склалося, що мої концерти завжди відбувалися під гаслом "Українське на 100 відсотків!", адже неозброєним оком видно, якою складною є ситуація в українській культурі, як важко популяризувати справжнє українське мистецтво. Щодо психологічного наповнення моїх пісень, то, ясна річ, основа – це мій внутрішній стан, а все решта – робота Романа. (Недзельського – директора та чоловіка співачки, – ред.).

– Не так давно ви скаржилися, ніби вас ігнорують як співачку. Після вашого призначення міністром культури творча діяльність взагалі пригальмується?

– Зараз у мене дуже напружений робочий графік, і поки що не йдеться про якісь сольні концерти, випуск нових альбомів. Коли у перші дні роботи мій кабінет заставили квітами, було дуже приємно, але водночас слід було залагодити безліч відповідальних справ державного рівня. Щиро кажучи, коли я тільки розпочинала свою політичну кар’єру, багато моїх колег, друзів запитували: "Для чого це тобі? Ти ж маєш все, чого можна досягти в цій державі! Для чого тобі весь позитив кидати в той політичний негатив і починати все з нуля?" Але якби я знала, що в державі громадяни не потребують моєї праці, то, напевно, цього би не робила. Я знаю, що є багато моїх шанувальників не лише в Україні, а й за кордоном – тих, які потребують мого музичного спілкування. Було би неправильно відразу "відрубати" цим людям спілкування зі мною на рівні душі. Я буду, можливо, міністром, який вміє і поспівати. Те, що я сьогодні роблю, – це мій обов’язок відпрацювати своєму народові, бо якби не цей народ і не ця культура, я не була би сьогодні такою.

– Після виборів українські зірки розділилися на добрих "помаранчевих" і злих "блакитних". Чи справді відбувся такий розподіл?

– Музично-мистецька еліта не спроможна своїм авторитетом потягнути за собою наших громадян. Я просто бачу, як частина українських співаків абсолютно не переймається проблемами своєї держави.

– За вашого керування культура може українізуватися?

– Поштовх до українізації зробила "помаранчева революція". Одним з моїх пріоритетів є створення в Україні єдиного культурного простору. Ми сьогодні, як та хата, куди всі, хто хоче, може зайти. Але нас, за великим рахунком, ніхто не випускає. Ми розпочнемо адміністративну реформу і створимо культурно-мистецькі центри по всій Україні.

– Що буде з російськомовною культурою?

– Ми не маємо права нехтувати етносами, які століттями жили на нашій території. Ми не можемо заборонити російськомовну культуру, яка століттями живе на нашій території.

– Чи варто сподіватися на швидкий розвиток українського кіно?

– Наші кіностудії могли б мати європейське значення. Йдеться про те, щоби реорганізувати в цій системі й виділити кінопромисловість окремим департаментом. Тоді з’являться нові можливості.

– Зараз тривають багато суперечок щодо виходу "Гринджолів" на "Євробачення"...

– "Євробачення" – це конкурс, в якому кожна країна декларує свій дух. Україну знають як миролюбну країну, гордий народ. І цей дух Європа хоче бачити. Пісню "Разом нас багато!" зараз співає майже весь світ, і якщо Україна не представить її на "Євробаченні", її просто не зрозуміють.


Досьє "МБ"


Оксана Білозір – народна артистка України (1994), доцент (1998), естрадна співачка (сопрано).

Член фракції "Наша Україна" (з 2002 року), член Комітету у закордонних справах (з червня 2002 року); в.о. професора, зав. кафедри естради факультету музичного мистецтва Київського національного університету культури і мистецтв.

Народилася 30.05.1957 р. (смт Смига Дубнівського

р-ну Рівненської області). Освіта вища. Закінчила Львівське музично-педагогічне училище ім. Ф. Колеси (1976); Львівську державну консерваторію ім. М. Лисенка (1977-81), Дипломатичну академію України при МЗС України (1997-99), магістр зовнішньої політики та дипломатії.

З 1979 р. – солістка вокально-інструментального ансамблю "Ватра", з 1994 р. – групи "Оксана".

Народний депутат України 4-го скликання з 2002 року від блоку В. Ющенка "Наша Україна", №70 в списку.

Володіє польською, анг-лійською мовами.

Захоплення: гра в нарди.

Редактор: admin
10-03-2005, 12:44
Коментарів 0 Переглядів 2 297

Теги -

Маршрут змінили через ремонт на перехресті вул. І. Котляревського
У деяких групах світло будуть відключати п'ять разів на добу
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.