RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Буковинський ансамбль називають візиткою нашого краю, а його своєрідним візуальним брендом, зразком буковинської жіночої вроди вважають саме Олену Іванчук. Це їй, корінній буковинці, довелося чимало років поспіль першою зустрічати з хлібом-сіллю на рушникові та звертатися з привітанням до президентів, урядовців і закордонних гостей.

– Ви мріяли стати драматичною актрисою. Не шкодуєте, що склалося інакше?

– Спочатку я хотіла відпрацювати один рік і вступати до інституту культури. Але згодом розпочались гастрольні тури по Україні, республіках колишнього Союзу, країнах Європи. Безліч вражень і цікавих зустрічей – від такого відмовитись було неможливо. Географію я вивчала без підручників. До того ж це була колосальна школа життя. Мене навчили всього: і професійно співати, і поводитись на сцені, і мистецтва гриму, і стилістики народного костюму. Біля мене в хорі стояла більш досвідчена жінка, яка давала поради і в життєвих ситуаціях – вчила, наприклад, коли варто промовчати.

– А я чула історію про те, як завдяки вашому вмінню не мовчати вся філармонія отримала зарплату.

– Це було за губернаторства Теофіла Бауера. Тоді 3-4 місяці нам майже нічого не платили. Люди вже були у відчаї. Зібрались ми, п’ятеро дівчат , і разом із директором пішли на прийом до Бауера. На наші скарги він почав щось говорити про хворих у лікарнях, про інсулін тощо. І тут я його запитала, чи є у нього діти і що вони їдять на сніданок, обід і вечерю. "А своїй доньці я перед школою, після школи і на ніч можу дати лише чай з хлібом, – розповідаю я йому, – а потім підбираю й доїдаю за нею крихти і виходжу на сцену, квітуча та усміхнена. Та ще й змушена у повний голос співати про прекрасну і багату нашу Україну". До цього я не могла плакати років зо два, а тут мене прорвало так, що директор не встигав давати мені носовички. Я дійшла до такого крику, що прибіг із приймальні переляканий помічник. Вже наступного ранку всім працівникам філармонії виплатили зарплату.

– Як тепер живе ансамбль?

– Ми сподівалися до нашого ювілею отримати звання академічного. Це дало б невелике підвищення зарплат, але наші документи вже рік блукають десь міністерськими кабінетами. Оскільки вижити на 300-400 гривень практично неможливо, майже всі змушені десь підробляти. Багато хто співає в церковних хорах, у ресторанах, займаються дрібною торгівлею. Дехто подався за кордон на заробітки. Молоді зараз не так цікаво працювати, як було нам, – гастролей майже немає, та і грошей їм хочеться заробляти більше. Я теж десять років проспівала в церкві. Але через те, що дві зими прожила в холодній квартирі (не могла виплатити газові борги), застудилася і почала втрачати голос. Необхідно було зменшити голосове навантаження, і я пішла працювати нянею. Зараз маю дворічну вихованку, яку дуже люблю. З нею я знову навчилася голосно сміятися. Своїй власній дитині свого часу не могла приділити достатньо уваги, бо місяцями була у роз’їздах. Навіть "перший раз у перший клас" відвела її не я.

– На сцені в народному вбранні ви виглядаєте дуже ефектно. Чого це вам коштує?

– Костюми, головні убори і взуття – філармонійні. Їх приблизно раз на десять років оновлюють, а косам нашим вже років , мабуть, 25. Унікальної ручної роботи сорочки, вишиті бісером, ми обережно перемо власноруч, все інше віддають у хімчистку і ремонтують. А ось гарне обличчя… Колись кожній артистці видавали театральний грим, пудру і рум’яна. Лише цього було недостатньо для накладання якісного гриму. Тож у Ленінграді ми купували туш для вій, у Москві – косметичні олівці, креми. Тепер я, наприклад, можу собі дозволити витратити на крем для обличчя не більше 3 гривень, на губну помаду – 4 гривні, на туш – 10 гривень, на олівці – одну.

Наші дівчата мріють, оскільки звикли виглядати гарно, щоби з тих коштів, які виділили ансамблю до ювілею, хоч трохи перепало на придбання косметики. Однак найбільше нам дошкуляє старенький "Ікарус", який часто ламається посеред дороги, і нам, щоби не запізнитись на концерт, доводиться у костюмах пересідати у таксі.

– Вам доводилось зблизька бачити багатьох VIP-персон…

– Найчастіше мені випадало зустрічати Леоніда Кучму. Він вже так звик до мого вітання, що в останній його приїзд я йому вручила, як завжди, коровай, а він мені – квіти. Януковича я зустрічала лише раз, коли він приїжджав міняти губернатора. Він запам’ятався мені важким поглядом. А ось із Ющенком я випадково зустрілася за лаштунками сцени Літнього театру під час його передвиборного турне. Хтось обійняв мене ззаду за плечі і почав дякувати за гарний концерт. Спочатку я відчула дуже приємний аромат чоловічих парфумів, а потім побачила Ющенка.

– До Буковинського ансамблю потрапляють дівчата не просто голосисті, а ще й вродливі. Чи бувало таке, щоб на гастролях котрусь із вас викрадали?

– Особливим успіхом ми завжди користувались у Грузії. У Тбілісі після концерту нас часто супроводжували до готелю гурти чоловіків, причому – кожний наступний квартал – інші. А якось ми виступали у Мурманську на День рибалки, і одна з наших дівчат там закохалась і вийшла заміж. Ще одну "викрав" у нас співак Степан Гіга. А загалом за час довгих спільних гастролей майже всі наші переодружилися. Ансамбль складається із подружніх пар, тому ми – одна велика родина.
Редактор: admin
15-12-2005, 21:05
Коментарів 0 Переглядів 1 654

Теги -
Через ремонт обладнання низка населених пунктів Залишаться без електрики
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Конференція спрямована на обговорення ключових питань підтримки України


Україна не Ізраїль. Блог Ярослава Волощука
Наївності нашої влади немає меж.
Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
ВІДЕО Переглянути все відео


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.