А з січня наступного року – ціна на хліб може стрибнути ще раз. За їхніми словами, зростання цін спровоковане подорожчанням борошна через подорожчання продовольчого зерна. А винен в усьому дефіцит, який держава покрити не в змозі. Всеукраїнська асоціація пекарів запевняє, що останнім часом зростає собівартість усіх складових – сировина, енергоресурси, витрати на заробітну плату тощо. Через це й збільшилася собівартість готової продукції. Тому нагально потрібно збільшити ціну кожної буханки на 10-15 копійок вже до кінця цього року.
Водночас, за словами Валентина ПОПЕЛЯ, голови правління ВАТ "Чернівецький хлібокомбінат", поки що підприємство закуповує зерно за стабільними цінами, і вартість борошна ще не змінилася. Однак, справді, на ринку зерна третього класу в області немає. Через те, що зібрали цього року невеликий врожай зерна такого класу, ймовірно, ще й селяни притримують його на складах – їх не влаштовує нинішня ціна на високоякісне зерно. Через це підприємство закуповує зерно 3-го класу за межами області. За словами В. Попеля, нинішня ціна хліба реальна і відповідає його вартості.
За даними статистики, Аграрний фонд виконав план із закупівель зерна на 80%, ДАК "Хліб України" – на 10%, а Держрезерв – на 30%. Більше викупити він не зможе – компанію визнають банкрутом. Водночас аграрії південних областей скаржаться, що зернотрейдери скуповують зерно і вивозять його за кордон.
Нагадаємо, два місяці тому пекарі також заявляли про необхідність підвищення цін. Тоді вони аргументували майбутнім неврожаєм озимих через посушливу осінь. Нині Олександр Баранівський, міністр агрополітики, повідомляє, що посіви озимих зійшли на 95% від засіяних площ. А нинішня погода сприяє повноцінному розвитку рослини. "Наші попередні прогнози, які надавалися під час посухи, суттєво покращилися", – сказав він.
24-11-2005, 20:34
0
1 994