Наприклад, асоціація "Укрм’ясо" заявляє, що країні вже сьогодні не вистачає щонайменше 400 тисяч тонн м’яса. За словами виробників, посилює дефіцит і підвищений попит на свинину та яловичину через заборону на півроку ввозити до країни курятину. Тому виробники м’яса бачать єдиний вихід із цієї ситуації – імпорт свинини та яловичини.
Чи можуть поєднуватися дефіцит продукції із одночасним зниженням ціни на неї, ми запитали у Олександра КОЦА, начальника відділу тваринництва облдержадміністрації:
– Нині справді закупівельні ціни впали – якщо нещодавно у виробників області закуповували молодняк за 8-8,3 гривні за кілограм живої ваги, то сьогодні за кілограм дають лише 6,3 гривні.
Водночас навряд чи це здешевлення призведе до зниження цін на м’ясному ринку. Закупівельні ціни знизилися завдяки декільком чинникам: зазвичай на зиму селяни ріжуть худобу, тому ринок у цей час наповнються продукцією. Дещо подорожчали й корми для худоби, і якщо для сільгоспоб’єднання це не дуже відчутно, то приватного господаря таке подорожчання "б’є по кишені". Про дефіцит м’яса говорять високопосадовці, однак нашої області наразі це не стосується.
– На сьогодні ми маємо доволі м’яса, і найближчим часом нестачі продукції на м’ясному ринку області не очікується. Ціни на м’ясо можуть трохи зрости зі збільшенням попиту на нього перед святами, – зазначив Олександр Коц.
Наразі ажіотажу навколо ймовірної нестачі м’яса на ринках міста не помітно. Навпаки – продавці м’яса активно припрошують придбати шмат свинини чи яловичини кожного, хто заходить до м’ясного павільйону. Протягом останніх кількох тижнів ринкова ціна м’яса не змінилася. На міських ринках м’якоть свинини продають за 33-40 гривень, вирізку – за 45 гривень, ребра з м’ясом – за 20 гривень, ніжку – за 15, сало – за 14 гривень за кілограм. Вирізку яловичини продають за 28-30 гривень за кілограм, з кісткою – дешевше. У гуртових продуктових магазинах свинину та яловичину продають помітно дешевше – за 23-28 гривень за кілограм. Нижча ціна м’яса й на ринках області. Наприклад, пані Наталя з Новодністровська каже, що купує вирізку свинини за 30 гривень за кілограм, клуб – за 28 гривень, а кілограм м’яса з кісткою – за 25 гривень.