
Чернівчанин Роман Запотоцький з десяти соток землі, засаджених новими сортами нейтрально світлового дня, збирає у жовтні два відра ягід. На "Буковинському" ринку, каже, мало не щодня – довго сидіти там ще не доводилось – суниці користуються неабияким попитом. Один кілограм ягід у Романа коштує 15 гривень. Продає і розсаду різних новостворених сортів ягід по п’ять гривень за кущик.
– Я вже 15 років збираю різні сорти ягід, – розповідає Роман, – та серйозно зайнявся городництвом лише три роки тому. На сьогодні маю 46 соток ягід. Відверто кажучи, вирощування суниць – копітка справа. Щоби добре плодоносили ягоди, треба постійно доглядати за ними. Коли ж настає час збору урожаю, до справи залучаю всю свою сім’ю.
Суниця садова буває одноразового плодоношення, ремонтантна (дворазове плодоношення: навесні та восени) та нейтрально світлового дня. Такі сорти в тепличних умовах плодоносять десять місяців, у відкритому грунті – з травня по жовтень.
Головне в догляді за суницями – не допускати, щоби поміж кущами ріс пирій, та не зловживати добривами. Краще саджати ягоди рядками, і раз на два роки в міжрядді удобрити їх старим перегноєм.
Із сортів суниці нейтрально світлового дня найкращими вважаються: Проф’южен, Референта, Вест Хем, Сельва, Триб’ют та Королева Єлизавета. Ці сорти добре переносять зиму, а сумарний урожай вдвічі більший, ніж у сортів одноразового плодоношення. Городники постійно обмінюються новими сортами. Хто має можливість, їде за новинками, створеними селекціонерами, за кордон.
– За новими сортами я ладен їхати куди завгодно. Якось мій знайомий з Дрогобича привіз із однієї з таких виставок новий сорт ягід "Всесвітній дебют", я одразу ж поїхав до нього за шістьма кущиками – от крику було вдома, моя дружина цього не розуміє, – з посмішкою пригадує Роман.
– Свою справу я дуже люблю, кажу дружині, що це гарний спосіб заробити собі пенсію. Але хотілося, щоб іще в Україні поважали дрібних сільськогосподарських виробників та не заважали їм працювати. Ось коли Тимошенко була прем’єр-міністром, тоді набагато легше було працювати, менше було різних перевірок та не так нахабно вели себе перепродувачі.
У Чернівецькій області вирощуванням ягід займаються переважно приватні господарства. Подейкують, що свій товар вони реалізують вже й на київських ринках.