RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Один випадок отруєння грибами вже зареєстровано нинішнього року, повідомила завідувач відділення гігієни харчування облсанепідстанції Наталія ПРОКОПЧУК. Молода жінка із Сокирянського району потрапила до лікарні після того, як покуштувала консервовані сироїжки. Торік у нашій області сталося дев’ять випадків отруєння грибами, одна людина померла.
Гриби – справжні акумулятори радіонуклідів, тому купувати їх слід на ринках, де є радіометричний контроль. Інколи навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли вживають старі, перезрілі гриби. Виявлено, що й у деяких видах їстівних грибів, які належать до найбільш цінних (білому, лисичках, опеньках тощо) містяться отруйні нетермостійкі речовини, які під час варіння грибів руйнуються. А вживання недоварених або недосмажених грибів може спричинити розлади
травлення.
– Коли купуєте гриби, не зайве поцікавитися, в якому регіоні їх зібрали. Карпати вважаються молодими горами, а чим молодші гори, тим актуальніше там питання радіології, – розповів Валерій ДОПІРЯК, директор обласної лабораторії ветеринарної медицини. – Скажімо, у кістках тварин з Путильського району ми виявляли перевищення норми радіонуклідів. Гриби з гірських районів на ринки практично не везуть, там значну їх частину італійці закуповують. Але, зазвичай, менше радіонуклідів міститься у грибах, зібраних на рівнинній місцевості.
Майже всі тяжкі та смертельні випадки отруєнь грибами є результатом збирання та вживання в їжу блідої поганки замість схожих на неї їстівних грибів. Розрізняють три види: зелену, жовту та бліду поганки. В Україні вони ростуть повсюди з липня по жовтень у листяних та змішаних лісах (особливо з домішками дуба, берези, бука). Всі частини блідої поганки надзвичайно отруйні: шапка, ніжка, шкірка. Навіть її спори дуже небезпечні. З вітром вони можуть потрапити на рослини та гриби, що ростуть поблизу. Тому не слід збирати ягоди й гриби, які ростуть неподалік від поганки. Жоден вид кулінарної обробки не звільняє її від отрути. Про небезпеку для людини свідчить той факт, що для отруєння достатньо з’їсти половину або навіть третину блідої поганки, а для дитини ще менше. Підступність цього гриба ще й у тому, що він містить отрути уповільненої дії. Симптоми отруєння з’являються через 6-48 годин. За цей час токсини мають можливість потрапити до головного мозку і спричинити незворотні зміни.
Цінність їстівних грибів
У грибах міститься білків значно більше, ніж в овочах. Білок грибів включає всі незамінні амінокислоти, за винятком цистину. Як і в інших рослинних продуктах, у грибах містяться вітаміни В1, В6, РР, С, пантотенова кислота, а також фосфор. Цього макроелементу в грибах утричі більше, ніж в овочах, а кальцію – майже стільки, скільки в рибі. Із мікроелементів у грибах є цинк, мідь, залізо, марганець.


НА ЗАМІТКУ
Як уникнути отруєння грибами
- Cпоживайте штучно вирощені печериці, гливи, які продають у магазинах;
- якщо не можете відмовитися від лісових грибів, купуйте їх на стаціонарних ринках;
- ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
- якщо зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
- перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;
- не вживайте сирих грибів;
- перед приготуванням будь-якої страви гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хв.;
- готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;
- не давайте грибів малолітнім дітям;
- не вірте "народним" способам розпізнання отруйних грибів.


Якщо виникло отруєння:
- негайно промийте шлунок слабким соляним розчином;
- незважаючи на тимчасове полегшення вашого стану, негайно зверніться до найближчої лікувальної установи

Редактор: admin
21-06-2007, 13:12
Коментарів 0 Переглядів 4 400

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.