
Продовольчого
зерна мало
Про те, чому має дорожчати хліб, якщо врожай нинішнього року гарний, ми запитали Михайла МІНЕНКА, виконавчого директора Всеукраїнської асоціації пекарів:
– До кінця 2005 року підприємства-члени Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) будуть утримувати низькі ціни на хліб. Але, на думку наших експертів, існують об’єктивні причини, через які можна стверджувати, що нинішня ціна на хліб має бути на 30% вищою. Ціна хліба повинна бути такою, щоби рівень рентабельності виробництва був не меншим 15%. Тому що заробітна плата пекаря – одна із найнижчих, плинність кадрів на хлібопекарських підприємствах перевищила 30%, хлібопекарське обладнання на 70-80% зношене і морально застаріле (критичним вважається 50-відсотковий рівень зносу обладнання), суттєво зросли ціни на практично всі складові собівартості хлібобулочних виробів, причому 60% у структурі собівартості займає борошно, а 40% – інші складові (тобто зросли ціни на бензин – на 85,4%, на електроенергію – на 59,5%, на газ – на 30,6%, на олію, яйця, цукор, молоко – від 16 до 50% ), існує дефіцит продовольчої пшениці 3-го класу. Варто зазначити, що первинною сировиною для виготовлення хліба є зерно 3-го та 4-го класу в пропорціях 70% до 30%, інакше хліб буде нагадувати післявоєнні цеглинки.
За словами Михайла Міненка, загальна потреба України у такому зерні становить майже 6-7 мільйонів тонн. Станом на 26 вересня, за даними Держконтрольсільгосппроду, на елеваторах України є лише 2,3 млн. тонн продовольчого зерна, яке необхідне для хлібопекарських підприємств. Із них лише 677 тис. тонн – продовольча пшениця 3-го класу, а решта 1 657 тис. тонн – пшениця 4-го класу. Таким чином, маємо дефіцит продовольчого зерна, необхідного для хлібопекарських підприємств, яке доведеться імпортувати за значно вищою ціною.
Думки пекарів і влади розділилися
Водночас представники влади заперечують ймовірність подорожчання хліба. Іван Демчак, перший заступник міністра аграрної політики: "Якихось вагомих підстав для того, щоби підвищити ціни на хліб, немає. Навіть якщо електроенергія подорожчає, її ціна не так значно вплине на це".
Спричинити ціновий бум на хліб може й відміна державного регулювання цін на хліб у регіонах постановою КМУ №832 від 31 серпня 2005 року. Однак в облдержадміністрації повідомили, що наразі цей документ не набув чинності, і обласна влада "все робитиме, щоби й не набув":
– Сьогодні діють розпорядження про регулювання цін на основні продукти харчування, у тому числі й на хліб, – сказала Валентина АНДРУСЯК, начальник відділу цінової політики ОДА. – Ми не отримували офіційно цього документа, але, поглянувши на його зміст, помітили певні суперечності.
– Розпорядження облдержадміністрації про обмеження рентабельності монопольних утворень, яким є Чернівецький ВАТ "Хлібокомбінат", до 10%, обмеження торговельної надбавки на хліб у роздрібній торгівлі для фірмових магазинів до 8% і для інших магазинів – до 10% – ніхто не відміняв, – каже Володимир ВІЛІГОРСЬКИЙ, начальник організаційно-методологічного відділу державної інспекції з контролю за цінами в Чернівецькій області. – Вважаю, чутки про подорожчання хліба безпідставні, ті, хто провокує паніку, просто користується нестабільністю у нинішній період. А ціна борошна в області сьогодні одна із найнижчих.
На Чернівецькому хлібокомбінаті повідомили, що ціни на борошно стабільні. Подорожчання продукції не передбачається, сировини вистачає. Однак, якщо ціна борошна почне коливатися, це може позначитися й на ціні кінцевої продукції, оскільки вона на 60% залежить від собівартості продукції.
– Подорожчання електроенергії та бензину не дуже впливає на собівартість хліба, – розповідає Валентин ПОПЕЛЬ, голова правління ВАТ "Чернівецький хлібокомбінат". – А ось коли вартість борошна зросте, тоді неодмінно й хліб подорожчає. Наразі дорожчати хліб не повинен, хоча борошно високої якості мусимо замовляти аж у Миколаєві, бо у нас його небагато. А нинішня вартість хліба – реальна.