М’ясо подорожчає, можливо, на 15-20%

---
2 013
0
М’ясо подорожчає, можливо, на 15-20%Восени традиційно зростає попит на м’ясо і на продукти з нього, отже, неминуче зростуть і ціни, нагадують експерти ринку. Фахівці запевняють, що нинішня пропозиція на ринку м’яса не зможе задовольнити усіх охочих його купити. Причина – низькі темпи росту поголів’я, а також недостатня кількість власної сировини. Не рятує й м’ясний імпорт, оскільки його якість не влаштовує українських виробників.

Чи справді не вистачає власної сировини буковинським виробникам, ми запитали в Олександра КОЦА, начальника відділу тваринництва управління сільського господарства та продовольства облдержадміністрації:

– Виробникам м’ясної продукції сировини поки що вистачає. Деякі виробники завозять імпортних живих свиней, водночас й буковинські сільгоспвиробники нарощують поголів’я. Але ціни на м’ясо справді мають зрости через подорожчання витратних матеріалів. Значним чином впливає на собівартість продукції вартість пально-мастильних матеріалів – розпочнеться масовий збір врожаю, ціни знову поповзуть догори. Виробники не можуть продавати сировину за цінами нижчими за її собівартість. Тому закупівельна ціна буде зростати: яловичина має коштувати 8-8,5 гривні за кілограм, нині її закуповують за 7,2 гривні, кілограм свинини повинен коштувати 12 гривень, а поки що вартує 10,5.

Водночас у м’ясних павільйонах на ринках міста м’яса вдосталь. Продавців свинини та яловичини багато, усі місця для продажу зайняті, а покупців – небагато. На ринку на вулиці Червоноармійській цього тижня свинину пропонували: філе – по 33-40 гривень за кілограм, ребра з м’ясом – по 20 гривень, ніжку – по 15, сало – по 14 гривень за кілограм. Вирізку яловичини можна було купити по 23-30 гривень за кілограм.

– Купуйте м’ясо вже сьогодні, – припрошувала продавець яловичини. – Бо далі воно лише дорожчатиме. Закупівельна ціна мало не щодня зростає. Ось вчора закуповували м’ясо на дві гривні дешевше, а сьогодні такої ціни вже немає. Трохи дешевше м’ясо продають по понеділках.

– Очевидно, куплю кілограм яловичини, – каже відвідувач ринку на вулиці Червоноармійській у вівторок. – Хоча дружина просила купити свиняче філе. Насправді продають гарне м’ясо, свіже, з молодняка, але дуже дорого. Не уявляю, куди вже далі ціна на м’ясо зростатиме?

Представники м’ясо-молочних асоціацій запевняють, що продукції не вистачає і надалі її обсяги зменшуватимуться. Тому м’ясо неодмінно подорожчає до кінця року ще на 15-20%, – кажуть фахівці.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують