RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Триває громадське обговорення проекту закону "Про податок на нерухоме майно", розробленого Державною податковою адміністрацією. З 1991 року, коли цей закон було вперше прийнято, документ кілька разів змінювався, але так і не запрацював. Попередня версія стягування податку за квадратні метри мала набути чинності з 1 січня 2005 року, згодом дату перенесли на рік пізніше. Сьогодні проект закону, вже з багатьма змінами, винесено для обговорення, і, можливо, ще до остаточного варіанту він буде видозмінюватися. За словами голови Державної податкової адміністрації України Олександра КИРЄЄВА, для повномасштабного введення цього податку потрібний час – два-три роки, оскільки "ані громадськість, ані платники податку, ані податкові органи до появи такого податку не готові". Наразі прихильники цього закону кажуть, що не діє він лише в Україні й Таджикистані. А в багатьох успішних країнах він є значним джерелом поповнення бюджету.

Наведемо декілька основних аспектів, де йдеться про оплату податку з квартир, дач, гаражів, земельних ділянок для звичайних громадян, фізичних осіб.

За що стягуватимуть податок

Згідно з документом, під оподаткування підлягають земельні ділянки, паї. А також:

- житлові будинки квартирного та садового типів;

- квартири;

- кімнати в комунальних квартирах;

- садові й дачні будиночки;

- індивідуальні гаражі, місця на гаражних стоянках і в гаражних кооперативах;

- будівлі суспільного та виробничого призначення;

- готелі, мотелі, кемпінги та інші об’єкти туристичної інфраструктури;

- інші будівлі, в тому числі й прибудови до жилих приміщень.


Але власники будівель не сплачуватимуть податку на нерухомість, якщо:

- площа квартири, дому, де проживає сім’я постійно, не перевищує 200 квадратних метрів;

- садовий будинок, який також належить цій сім’ї, має площу до 80 квадратних метрів. При цьому надаються пільги на одне приміщення і один садовий будинок, незалежно від того, скільки ще будівель є у власності сім’ї. Не оподатковуватимуться й нежилі будівлі на присадібній дільниці для утримання домашніх тварин, птиці, садово-городнього обладнання, інших господарських цілей, не пов’язаних з підприємницькою діяльністю.

Скільки і хто платитиме

З власників земельних ділянок (крім сільськогосподарських угідь) у населених пунктах і за їх межами, за якими встановлено грошову оцінку, стягуватимуть податок у розмірі одного відсотка від грошової оцінки цих земельних ділянок. Ставка податку на земельні ділянки, де грошова оцінка не здійснювалася, встановлюватиметься згідно з кількістю людей, які проживають у цьому населеному пункті .

Окремим пунктом у законі зазначено тариф податку на самовільно зайняті землі. Громадяни сплачуватимуть 20 податкових соціальних пільг (нинішнього року розмір такої пільги становить 131 гривню).

Законом передбачено податкові пільги на ділянки у межах норм, передбачених Земельним кодексом України:


- для ведення особистого сільського господарства – на 2 гектари;

- для жилого дому і господарських будівель: у селах – на 25 соток, у селищах – на 15 соток, у містах – на 10 соток;

- для садових ділянок – на 12 соток;

- для дачних ділянок – на 10 соток;

- для будівництва індивідуальних гаражів – на 1 сотку.

Водночас у статті 26 закону зазначено пільги для фізичних осіб – громадян України. Від сплати податку на одну земельну ділянку звільняються: інваліди I і II груп; громадяни, які виховують трьох і більше дітей до 16 років, учнів до 18 років; пенсіонери; ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"; громадяни, яким у встановленому порядку відповідно до закону видано посвідчення про те, що вони потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Але є й підвищені тарифи на земельні ділянки у курортних, так би мовити, прибуткових зонах. Наприклад, на південному узбережжі Криму ставка податку підвищується утричі, на південно-східному – у 2,5 раза, в гірських і передгірських районах Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей (крім населених пунктів, які належать до категорії "гірський") – у 2,3 раза. Також на західному узбережжі Криму ставка податку збільшується у 2,2 раза, на Чорноморському узбережжі Миколаївської, Одеської та Херсонської областей – удвічі, на узбережжі Азовського моря та інших курортних районах – у 1,5 раза.

Податківці – за, ріелтери – проти

Водночас фахівці кажуть, що не все в законі зрозуміло. Наприклад, не зазначено, хто саме, яка установа оцінюватиме вартість нерухомості, за якими розцінками визначатиметься база оподаткування, братимуть за основу ринкову чи офіційну – "БТІшну" – вартість. Згідно із цим законом, має оподатковуватися й нерухомість, яка є за кордоном, але ж у більшості країн податок з цього майна вже стягується, оскільки нерухомість оподатковується за її місцезнаходженням. Ці та інші неузгодженості нам не змогли пояснити в обласній податковій адміністрації, оскільки "закон, швидше за все, ще допрацьовуватимуть. А коли він набуде чинності, податкові органи отримають інструкції та роз’яснення щодо нього". Спробували ми дізнатися й про думку чернівецьких ріелтерів щодо умов цього закону. Дехто взагалі відмовився коментувати, інші, не називаючи прізвища, сказали, що "набуття чинності таким законом навіть і через два роки – передчасне. Для цього необхідно щонайменше 5-7 років. Доки ріелтерську діяльність, як посередництво між державою та клієнтом, не узаконено, про цей закон говорити рано. Крім того, його введення спричинить черговий стрибок цін на нерухомість. Адже ніхто не захоче платити додаткові витрати з власної кишені".

– Вводити такий закон потрібно, – вважає Василь ПОПАДЮК, начальник управління оподаткування фізичних осіб ОДПА в Чернівецькій області. – Він торкнеться лише заможних верств населення. Але цей закон сприятиме збільшенню надходжень до бюджету, розв’язанню соціальних проблем, а також покращить життя менш заможним людям. А пропозиції та зауваження щодо цього закону мешканці області можуть надсилати до податкової інспекції за місцем проживання.  

Редактор: admin
13-09-2005, 17:06
Коментарів 0 Переглядів 2 038

Теги -
Через ремонт обладнання низка населених пунктів Залишаться без електрики
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Матч відбувся на стадіоні "Буковина" у Чернівцях


Україна не Ізраїль. Блог Ярослава Волощука
Наївності нашої влади немає меж.
Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
ВІДЕО Переглянути все відео


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.