Фрукт, наприклад, яблуко, він нарізає скибками, як апельсин. Різати яблуко кружальцями Олександр Мефодійович не радить, бо вони злипнуться.
Скибки яблук у найтовщій частині нанизає на грубу довгу нитку. "Гірлянди з яблук" сушить за температури не вище 60 °С, тому що за вищої температури втрачаються вітаміни. Найоптимальніша температура – 55 °С. Сушити яблука можна на газовій колонці "Титан", встановивши таку температуру. Альтернативний метод – зробити циліндр для сушіння і поставити його на газову плиту. Циліндр повинен бути виготовлений з такого матеріалу, який не горить: склотекстоліту, бляхи, міді, латуні. Його висота – метр і діаметр – 35 сантиметрів. По верхньому колу циліндра прикріпити нитки з яблуками. Можна поставити і палицю по діаметру циліндра, на яку нанизуються "гірлянди". Так яблука будуть сушитися 2-3 дні.
Соковижималка
з центрифуги
Домашню соковижималку Олександр Мефодійович обладнав у центрифузі зі старої пральної машини. Технологія отримання яблучного чи виноградного соку виглядає таким чином: у мішечок покладіть подріблені на кашу фрукти, затягніть мішечок. Коли центрифуга буде крутитися, то під дією центробіжної сили фруктовий сік циркулюватиме по колу, а відходи залишаться у мішечку, рідина стече в каструлю. Таким чином можна отримати вихід соку до 72%. Чим дрібніше порізати фрукти, тим більше соку з них можна отримати.
Лікуйтеся яблучним оцтом
Олександр Шевченко який пропонує рецепт приготування справжнього яблучного оцту, бо стверджує, що той оцет у пляшках, який продається в магазинах, не є оцтом, а яблучною кислотою, а вона дуже шкідлива для здоров’я.
Рецепт яблучного оцту
- 0,4 кг перетертих яблук (яблучне пюре) залийте 0,5 л перевареної води. На кожен літр води додайте 100 г меду або цукру, а також (для пришвидшення кислого бродіння) по 10 г хлібних дріжджів і 20 г сухого чорного хліба.
- Ємність із цією сумішшю зберігайте відкритою у приміщенні за температури 20-30 °С. Посуд повинен бути зі скла (банки), дерева (діжки без кришок) або емальованої глини. Ємність варто зберігати у -темряві, бо сонячні ультрафіолетові промені перешкоджають бродінню.
- Посуд протягом 10 днів зберігайте у теплі (t 20-30 °С), при цьому щодня помішуючи суміш 2-3 рази дерев’яною ложкою. Потім яблучну кашку перекладіть у мішечок і відтисніть.
- Отриманий сік процідіть через марлю і вилийте у банку з широким горлом. Не забудьте до кожного літра соку додати 50-100 г меду або цукру.
- Сік, розлитий у банки, після десяти днів помішування на 60 днів залишають, щоби він перетворився на оцет.
- Готовий оцет перелийте у пляшки, заткніть воском і зберігайте у прохолодному місці.
Поради
- Яблучний оцет можна використовувати як приправу до салатів та інших страв, оскільки оцет задовольняє потребу організму людини в кислих добавках.
- Яблучний оцет можна використовувати як дієтичний харчовий продукт або як терапевтичний засіб при різноманітних захворюваннях.
- При головному болю яблучним оцтом намастіть скроні – і біль мине.
- Дві чайні ложки оцту на склянку води з медом пийте вранці і ввечері для зміцнення імунітету.