Weather

Маленькі помічники на кухні

---
7 421
0
Оксана Драчковська

Деякі із здавалося б зовсім нових кухонних приладів, що з’являються на нашому ринку, насправді добре знайомі нам іще з дитинства. Просто тепер вони вдосконалилися, виглядають сучасно і виготовляються закордонними виробниками. Ось, наприклад, дефіцитну електровафельницю господині ще за радянських часів використовували для випікання трубочок із кремом. Нині ж це радше прилад для такого собі ранкового фаст-фуду. А новітні електробутербродниці зовні нагадують форми для фігурного печива з "маминого" кухонного арсеналу. Добре відомі нам і пристрої для випікання млинців. Але давайте познайомимося із цією технікою заново.

Бутербродниця

Цих пристроїв на прилавках магазинів побутової техніки зараз – чималий вибір. Електричні бутербродниці, або ж сендвічниці, пропонуються різного розміру, дизайну. Однак суть у всіх одна: дві металічні тарілки з антипригарним покриттям і виїмками різної форми. Більшість практичних господинь дивляться на бутербродниці зі зневагою: якщо, мовляв, я захочу підігріти бутерброд, то зроблю це в духовці, мікрохвильовці чи у крайньому разі на сковорідці. Однак, виявляється, нічого не винаходять і не виготовляють даремно. Перевага бутербродниці – в її герметичності та рівномірності нагрівання поверхонь.

– Спробуйте приготувати солодкий бутерброд для дитини у пічці або на сковорідці, – каже чернівчанка Тетяна, яка вже рік користується бутербродницею, – і вона напевне його не їстиме. А ось у сендвічниці ви отримуєте навіть не бутерброд, а смачний хрусткий пиріжок. Крім того, у цьому пристрої можна готувати оладки, омлет і навіть щось випікати. Раджу тільки не забувати злегка змащувати жиром поверхню форми. Річ не в тому, що до неї щось пристане, а в тому, що так страва буде більш рум’яною.

У "Фокстроті" ви знайдете бутербродниці більш і менш відомих фірм за ціною від 79 до 199 гривень. Ціна, втім, залежить не від престижності виробника, а насамперед від розміру. У найдешевшій – чотири маленькі виїмки, в які хтозна, чи влізуть половинки стандартного хліба-цеглинки. У найдорожчій – чотири прямокутні ємності для повноцінної хлібної скибки. Із "наворотів" практично всі моделі мають світловий індикатор початку і завершення приготування, а "найкрутіші" – змінні пластини для приготування вафель та навіть м’яса і риби.

Вафельниця

Електровафельницю, як і за "тих" часів, придбати досить складно. Інша річ – для чого саме ви її шукаєте. Якщо для згаданих вище трубочок – потрібна професійна модель, яку найчастіше доводиться замовляти через каталоги. Побутових у крамницях також небагато. В "АБВ-техніці" вдалося знайти лише один зразок невідомої фірми та невеликого розміру за 115 гривень. Призначення такої невеличкої електровафельниці – швидко приготувати кілька вафель на сніданок. Можна було би з того самого тіста спекти, наприклад, млинці, але перевага вафель – у рельєфній поверхні, яка дозволяє краще всмоктуватися різним наповнювачам: варенню, меду, сметані. Як і бутербродниці, вафельниці мають антипригарне покриття, світловий індикатор, а деякі особливо сучасні – спеціальну клавішу для випікання хрустких вафель.


Ростер

Це слово наразі ще екзотичне для нашого споживача. Однак проблема в тому, що означає воно кілька досить різних предметів. Ростер – це і маленька духовка, і тостер з ємністю для підігріву непласких продуктів, і щось подібне до бутербродниці – така собі велика "книжка" із заглибленням замість сторінок. Найголовніша функція ростера-духовки – приготування та розігрівання гамбургерів, круасанів, пиріжків. У ростері-книжці чудово приготуються м’ясні та рибні напівфабрикати. На появу цього пристрою у наших магазинах лише очікують. Коштуватимуть вони від 100 до 350 гривень. Найдорожчі – це вже маленькі "підігрівальні фабрики" з набором підносів, шампурами, системою самоочищення.


Рецепти

Бутерброд із шоколадом і бананом

Намастити скибочки білого хліба з одного боку шоколадним маслом, з іншого – вершковим. Покласти у бутербродницю вершковим маслом донизу. На шоколадне масло покласти скибки банана, крапнути трохи меду і накрити іншим шматком хліба. Закрити бутербродницю, випікати три хвилини.

Пісне тісто для вафель

1 склянка борошна, 1 яйце, 1 склянка води, дрібочка солі, сода на кінчику ножа.

Усі інгредієнти збити (найкраще – міксером), випікати вафлі, стежачи за індикатором готовності. Якщо вафлі мають бути солодкими, додати до тіста столову ложку цукру.

Пісочне тісто для вафель

2 склянки борошна, півсклянки цукру, 1 яйце, 30 г вершкового масла, півлітра води, сода на кінчику чайної ложки, ваніль, сіль.

Масло розтерти з цукром, додати яйце, сіль, соду, ваніль, перемішати. Влити половину води, всипати борошно і збити. Долити решту води і продовжити збивати.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують