Однак звичайний холодильник зі звичайним морозильним відділенням для заморожування плодів не годиться. Власне, вони і в такому не пропадуть, але втратять свої головні кондиції, перетворившись після розморожування на "кашу". Тож, аби отримати "правильні" свіжозаморожені полуницю чи ожину, потрібно придбати морозильник. Коштує така техніка недешево, та й знайти її в наших магазинах непросто. Зате є більш доступний варіант – холодильник із морозильником. Не просто морозильним відділенням, а саме морозильником із функцією швидкого заморожування. Як розповіли в супермаркеті побутової техніки "АБВ-техніка", таких машин зараз чимало у продажу. Це сучасні двокамерні холодильники-морозильники. У моделях, зорієнтованих на заморожування продуктів, морозильна камера розташована переважно внизу, адже вона в такому разі має великий об’єм – до 150 літрів. Але якщо у вас не надто великі апетити на свіжозаморожені продукти, можна обмежитися 70-80 літрами. Заморожувати свіжі плоди можна практично у кожній морозильній камері сучасного зразка, однак не в кожній – якісно. Звичайна температура повітря у морозильній камері – мінус 18. Натомість є моделі із функцією так званого суперзаморожування, в них температуру можна знизити до мінус 24 чи навіть 38 градусів. У такому разі в плодах не утворюються дрібні кристалики льоду, а саме вони і перетворюють плоди після розморожування на кашу.
Варто також поцікавитися, чи обладнаний холодильник системою No frost. Якщо так, то вам не доведеться перейматися розморожуванням морозильної камери і вигадувати, куди тим часом подіти заморожені продукти. З іншого боку, ця система має свої недоліки. Крім великих витрат енергії, це ще й пересушування продуктів.
Ціни на диво-машини пропорційні до сучасності системи. Втім, залежать і від фірми-виробника. Наприклад, BOSCH коштує 4359 гривень, а SAMSUNG з приблизно такими ж функціями – 2899 гривень. Є також вельми сучасна модель LG за 3000 гривень і простенький INDEZIT за 2199.
Кілька
порад щодо заморожування
Більшість овочів треба попередньо бланшувати в окропі: цвітну капусту, моркву, гарбуз, горошок, стручкову квасолю – 2-3 хвилини, баклажани, перець – 10-15 хвилин, зелень – 1 хвилину. Помідори та ягоди бланшувати не треба.
Найкраще заморожувати продукти, розклавши їх вільно в один шар. Зберігати у герметичній пластиковій тарі – пакетах, судочках, контейнерах. Помідори – в картонних коробках. Порцеляновий, скляний і металевий посуд використовувати небажано.
Продукти, які не рекомендується заморожувати
- огірки
- банани
- салат
- джеми
- яйця
- молочні продукти
- нежирні сорти сиру.