RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Цього літа сезон консервування українським господиням відчутно зіпсувало подорожчання цукру. Багато хто відмовився від такого "цукромісткого" виду заготівлі ягід і фруктів, як варення.

– Я особисто варення не варила, – каже директор Чернівецького міського центру харчових технологій Олена Палагнюк. – Якщо консервант коштує дорожче за основний продукт – це вже занадто. Можна, звичайно, зменшити витрату цукру хоч би й удвічі, але тоді банки треба обов’язково закручувати. Загалом же є чимало інших технологій заготівлі "вітамінів" на зиму, але вони здебільшого недоступні в домашніх умовах. Наприклад, наші кондитери заморожують фрукти і ягоди – так вони зберігаються практично свіжими. Але в домашніх умовах далеко не кожен може собі це дозволити – потрібна спеціальна дорога та громіздка техніка. Є також у сотні разів солодші замінники цукру, наприклад, сахарин, та для роботи з ними потрібні певні знання і навички.

Солодка альтернатива

"Цукрові" прикрощі змусили багатьох господинь переглянути свій традиційний підхід до заготівлі літнього врожаю. І в цьому є чималий плюс, адже відомо, що вживання великої кількості цукру (як і консервантів для несолодких продуктів – солі, оцту) зовсім не корисне для людського організму.

– Я друге літо поспіль застосовую для солодкої консервації стевію, – розповідає глибочанка пані Тереза. – Це унікальна рослина, яка є природним замінником цукру. Я сама її виростила, і це було зовсім не складно. Насіння замовила поштою з каталогу, висіяла на розсаду, потім пересадила в грунт, і в другій половині літа вже мала врожай. Замість цукру використовується як свіже, так і сушене листя стевії. Звичайно, зручно мати справу із сушеним, бо його можна довго зберігти. Для варення стевія не годиться – не дає ефекту желе, але для компотів – просто знахідка. На трилітрову банку компоту я даю жменьку сухого листя. Компот вдається достатньо солодким і чудово зберігається...

Новий альтернативний консервант ми знайшли у чернівецьких супермаркетах. Власне, він не зовсім новий, бо на Заході відомий уже з десяток років. Це так званий желювальний цукор. Раніше подібні засоби потрапляли до нас лише невеличкими партіями з-за кордону, а нині їх почали випускати вітчизняні підприємства. Зокрема, продається желювальний цукор виробництва луцької торгової марки "Солодко". Треба визнати, що грошей на ньому не зекономиш: хоч цього цукру потрібно удвічі менше, ніж звичайного, коштує він удвічі дорожче – 9,2-9,5 гривні за кілограм. Зате є величезна економія часу плюс збереження цінних речовин, адже варення, джеми чи конфітюри з желювальним цукром треба варити... від 1 до 4 хвилин!

Кисла альтернатива

Найпопулярнішим консервантом для домашньої заготівлі овочів, грибів є оцет. Часи, коли у продажу був лише один вид цього продукту, минули: зараз на поличках супермаркетів є з чого вибирати. Олена Палагнюк радить або не економити на оцті, або відмовитися від нього:

– На жаль, у продажу зараз немає дешевого натурального оцту. Той, що продається за доступну ціну, виготовляють із синтетичної оцтової кислоти – продукту не харчової, а хімічної промисловості. Дешеві "яблучні" та "виноградні" оцти найчастіше є тим самим продуктом з не менш шкідливими ароматичними та смаковими добавками. Натомість підприємства, які випускали корисний для здоров’я натуральний яблучний оцет змушені згортати виробництво, не витримуючи цінової конкуренції.

Отже, оцет – винний, яблучний, бальзамічний – варто купувати лише дорогий. Якщо ж це вам не по кишені, пані Олена радить для консервування надзвичайно просту і доступну альтернативу – зелений виноград. Наприклад, ви робите маринад для помідорів на основі двох столових ложок оцту та по одній цукру і солі на літр води. Спробуйте приготувати його лише з цукру та солі, а замість оцту перекладіть помідори зеленим кислим виноградом. На трилітрову банку потрібне одне велике гроно. Ваша "закрутка" не зіпсується і матиме чудовий смак.


Інші способи заготівлі свіжих плодів

- Ягоди (малину, чорну смородину, ожину, чорницю, суницю тощо) можна висушити на сонці або в теплому місці, розклавши на папері.

- Ягоди перетирають із цукром у співвідношенні один до одного і додають лимонної кислоти. Закручують у стерилізовані банки.

- Пюре зі свіжих ягід чи фруктів, а також зі свіжої зелені чудово зберігається у морозильнику звичайного холодильника.

Редактор: admin
11-08-2005, 19:54
Коментарів 0 Переглядів 6 483

Теги -

Військовик Іван Ротар, повертаючись з Італії, заплатив прикордонникам, щоб піти воювати за Україну.

Співробітники поліції закликають небайдужих громадян допомогти у пошуках хлопця
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До майстеркласу долучилися заклади дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти


«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Владислав Заплітний із сестрою створили місце, де люди можуть почуватися затишно

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.