Пиво у пет-пляшках
Пиво у такому розфасуванні отримало чималу популярність. Літрові, а згодом і дволітрові пляшки сподобалися споживачеві через компактність – в одному бутлі багато пива. Проте існує думка, що полівінілполіпропілідон, з якого виробляють пет-пляшки, поступово розчиняється і надає пиву неприємного присмаку. Це правда, але лише у тому разі, якщо пиво неправильно зберігати. Якщо довго тримати пиво у такій пляшці за температури вище, ніж кімнатна, воно справді може вступити у хімічну реакцію з матеріалом. Отож, коли купуватимете пиво у пет-пляшках, переконайтеся, що воно не залежане. Але, зважаючи на рівень споживання пива, особливо влітку, це мало ймовірно.
Пиво у банках
Виробники пива у банках запевняють, що таке пиво ретельно захищене від світла, сонячних променів, а отже, краще зберігається і не втрачає свого смаку. Проте любителі хмільного напою помітили, що пиво у бляшанках має металевий присмак. Насправді, це присмак емалі, якою покрито внутрішню поверхню бляшанки. Самі ж банки виготовляють з листової бляхи й алюмінієвих дисків. Експерти також зазначають, що до пива у банках додають стабілізатори і консерванти, щоби воно не псувалося. У нашій країні таке розфасування пива частково набуло поширення. А ось в Америці його полюбляють більше, а у країнах Європи таке пиво виробляють здебільшого для експорту.
Пиво з діжок
Діжки для пива виготовляють з нержавіючої хромовано-нікельованої сталі. Хоча й у цих діжках пиво довго не затримується – любителі випивають його швидко. Всередині діжки майже ідеально гладкі шви, що дозволяє ретельно її очищувати. Крім того, їх зсередини не покривають емаллю і це не спотворює смак справжнього живого пива.
"Живе" пиво
Наші предки пили пиво без фільтрації чи будь-якого очищення. Насправді, це "живий" напій, у якому дріжджі й різноманітні мікроорганізми створюють особливу мікрофлору. Ці мікроорганізми надають неповторного смаку напою і водночас швидко його псують. Тому "живе", непастеризоване і нефільтроване пиво корисне для здоров’я, але воно має майже вдвічі менший термін зберігання. Таке пиво "живе" місяць-два. Воно обов’язково зіпсується, якщо його довго або неправильно зберігати.
Пастеризоване пиво
У гонитві за прибутками, новизною, клієнтами і поділом ринку пивоварні заводи вигадали пастеризацію – подвійну з потрійною фільтрацією, карбонізацію тощо. Під час пастеризації на короткий час – від 3 до 20 хвилин – пиво, вже у тарі, нагрівають до 60-80 градусів. Цим виробники прагнуть зменшити здатність мікроорганізмів розмножуватися. Пастеризація суттєво продовжує життя пива, але притуплює початковий смак. Любителі пива запевняють, що прозоре, очищене пиво значно поступається нефільтрованому користю і смаком. Проте це не означає, що воно несмачне, воно лише позбувається своєї "родзинки".