
Під час вирощування курчат без квочки розрізняють два періоди: брудерний (до 60-денного віку) і в пташнику.
У приміщенні виділяють секцію, де встановлюють електричний обігрівач чи використовують грілки. Перші два дні температуру повітря підтримують на рівні 35-32 градуси, потім через кожну декаду знижують на 3-5 градусів, і до місячного віку курчат її доводять до 22-24 градусів, з 30 по 60-й день – до 22 градусів. Щільність розміщення – 25 курчат на 1 квадратний метр підлоги пташника до 30-денного віку і 16 – від 31 до 60-денного віку. Світловий режим у перший тиждень має тривати 23 години, поступово скорочуючись до 8-9 годин до кінця вирощування. У двомісячному віці курчат розміщують по дев’ять штук на 1 кв. м підлоги, але так, щоби на кожне припадало 8-10 см довжини годівниці й 2 см поїлки. На висоті 60-70 см від підлоги обладнують сідала з розрахунку 12-15 см на одне курча. Відносна вологість у приміщенні має бути 60-70%. За безвітряної сонячної погоди курчат випускають на вигул спочатку на 20-15 хв, а пізніше на декілька годин. Молодняк старшого віку перебуває на вигулі весь день.
Для годівлі курчат використовують повноцінні корми, які легко перетравлюються, адже всі травні органи курчати, особливо в ранньому віці, дуже ніжні і не здатні впоратися з переробкою грубих кормів, недостатньо активно виділяються і травні соки. Також організм курчат не має у своїх тканинах резервних поживних речовин, вітамінів, тож є постійна потреба в їхньому безперебійному надходженні.
Курчатам 1-2-го дня після вилуплення дають круто зварене і дрібно нарізане яйце, свіжий сир (при цьому можна давати тільки яйця або тільки сир). Сухі тваринні корми (сухе молоко, рибне, м’ясо-кісткове і кров’яне борошно) включають у раціон з 7-8-го дня життя. Загальна кількість цих кормів повинна становити 5-7% від маси суміші, причому вміст м’ясо-кісткового і кров’яного борошна не повинен перевищувати 2-3%. Соєву макуху і шрот курчатам дають у цей же час, а інші макухи і шроти – з 12-14-го дня. Як білковий і дієтичний корм, у господарствах, що застосовують комбінований або вологий метод годівлі, використовують також попередньо сквашений молочний обрат. Із зернових кормів до раціону курчат вводять подрібнену пшеницю, кукурудзяну крупу і просо (у перші два тижні – пшоняну крупу), а також вівсяну крупу.
Протягом перших трьох тижнів рекомендується дотримуватися такого порядку годівлі: 07.00 – пророщене зерно (до двох тижнів – сухе подрібнене); 09.00 – волога борошняна суміш; 12.00 – сухе подрібнене зерно; 15.00-18.00 – волога борошняна суміш; 21.00 – сухе подрібнене зерно. Напувають курчат у перший місяць з вакуумних напувалок.
Зразковий добовий раціон для курчат (з розрахунку на одного):
-з 1 по 10 день – пшоно, вівсяна і кукурудзяна крупи по граму, морква і варені яйця – по 2 г, нежирний сир – 5 г, обрат – 6 г, риб’ячий жир – 0,2 г,
-з 11 по 20 день – ячмінна крупа – 5 г, кукурудзяна крупа – 2 г, просо – 4,5 г, висівки пшеничні – 5 г, борошняна суміш – 6 г, морква – 10 г, макуха або шрот – 2 г, нежирний сир – 5 г, обрат – 10 г, риб’ячий жир – 0,3 г,
- 21 по 60 день – вівсяна і ячмінна крупи по 10,5 г, кукурудзяна крупи – 3 г, просо – 9 г, висівки пшеничні – 7,7 г, морква – 15 г, макуха або шрот – 3 г, нежирний сир і обрат – 10 г, риб’ячий жир – 0,3 г.