RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Коли стовпчик термометра піднімається майже до поділки "40", рятуватися від спеки доводиться цілодобово – як на вулиці, так і вдома. Скористайтеся нашими порадами заради власного комфорту.
На вулиці носіть капелюх
Передусім треба скоротити час перебування під прямим сонячним промінням – воно ослаблює імунну систему. Особливо уважно стежте за дітьми, бо вони перегріваються швидше і сильніше за дорослих. Якщо ви змушені постійно бути на вулиці, скажімо, через роботу, обов’язково носіть головний убір.
Тим, хто полюбляє охолодитися в річці чи озері, слід пам’ятати, що не можна різко стрибати у воду – це може викликати спазм судин серця. Тому перед водними процедурами треба побути трішки у затінку. І під крижаний душ ставати також не варто – з тієї ж причини.
У громадському транспорті стережіться протягів
Зомліти у переповненому тролейбусі чи автобусі може не лише дитина, а й цілком здорова молода людина. Порада тут може бути лише одна: уникайте переповненого транспорту. Як би ви не поспішали, а здоров’я дорожче. Краще трохи почекати або ж пройтися пішки (якщо, звісно, є змога йти в затінку). У громадському транспорті чималу загрозу для здоров’я становлять протяги, тож намагайтеся не ставати там, де відчуваєте сильний потік повітря.
У власному авто встановіть "дзеркальний" екран
Водії приватного транспорту потерпають від спеки не менше, ніж пасажири громадського. Звісно, за винятком щасливих власників машин із кондиціонерами. Якщо ж вам такий не по кишені, ви можете і у своєму салоні збити температуру градусів на десять. Найпростіший спосіб – повісити на шибки автомобіля сонцезахисні фіранки на присосках. Щоби машина менше нагрівалася на стоянці, можна придбати "дзеркальний" екран на вітрове скло. Встановлювати його треба із зовнішнього боку, притиснувши дверцятами. Якщо встановити екран всередині, все відбите ним тепло залишиться в салоні.
Не лінуйтеся мити і полірувати автомобіль. Коли на його поверхні багато бруду, вона припиняє відбивати сонячне світло і сильно нагрівається.
Вдома повісьте
білі штори
Вдома для більшості з нас порятунком від спеки є зашторені або відчинені вікна. Краще, якщо штори будуть світлими, в ідеалі – білими. Хоч нам і здається, що темні краще захищають від сонця, насправді вони захищають від світла, але не від тепла.
Що ж до відчинених вікон, не забувайте, що причиною більшості літніх застуд є протяги. Тому залишайте відчиненим лише одне вікно. Непоганий метод боротьби зі спекою – заклеїти вікна спеціальними плівками-світлофільтрами.


Що пити і їсти
Під час спеки через посилене потовиділення в організмі порушується водно-сольовий баланс.


Пити треба 3-3,5 літра рідини на день. Але тільки не солодкої газованої води – такі напої створені не для втамування, а для збудження спраги і купівлі нового напою. Краще, коли рідина буде трішки підсоленою чи підкисленою: на 0,5 літра води додати солі на кінчику ножа, чайну ложку лимонного соку або столову ложку білого вина. Підійдуть також морси, натуральні соки, мінеральна вода (але тільки не лікувальна – занадто велике навантаження на серце).


Воду можна частково замінити овочами та фруктами з високим вмістом води – огірками, помідорами, кавуном.


Візьміть на озброєння досвід народів Азії, які в спеку п’ють залений чай, та ще й гарячий.
Пиво, яким рятуються від спеки багато чоловіків, має бути світлим і неміцним – 3,5-4,5 градуса.


Під час спеки не рекомендується вживати продукти, котрі "зігрівають ізсередини", наприклад, мед, сало. Перед сном відмовтеся від м’яса, оскільки його перетравлювання підвищує температуру тіла.


Охолоджують організм і допомагають адаптуватися до спеки продукти з терпким смаком – хурма, банани, овочі та фрукти зеленого і білого кольорів.


І, звичайно ж, треба бути обережними з продуктами, що швидко псуються. Це всі молочні продукти (зокрема й морозиво), готові салати, випічка з кремом та м’ясною начинкою, варена ковбаса, риба – свіжа та слабосолона.

Редактор: admin
31-05-2007, 11:17
Коментарів 0 Переглядів 2 920

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.