RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Не всім щастить відсвяткувати Новий рік у колі рідних. Чимало людей відзначають це свято на службовому місці. Багатьом з них не до шампанського та феєрверків – доводиться рятувати чиєсь життя чи будинок.

Свято зустрічають мокрими

– Новорічної ночі багато виїздів, – каже старший сержант внутрішньої служби Головного управління МНС Руслан ЄРЕМІЦА. – Рідко було, щоб опівночі ми залишалися на своєму робочому місці.

Зазвичай ця ніч без ексцесів не минає, тому на це свято ми не в кращому гуморі – важка зміна. Новий рік ми зустрічаємо, виконуючи службовий обов’язок, – мокрими.

Пригадую, якось приїхали за викликом – горіла лоджія на третьому поверсі. Виявилося, хлопці кидали петарди, пускали салюти, ось і загорілося від іскри ганчір’я на лоджії. Але то все пусте – пожежу ми загасили. А жінка, котра там мешкала, отримала повторний інфаркт. Хотіла відсвяткувати Новий рік з рідними й тільки повернулася з лікарні, а тут таке ...

А ще дуже часто новорічної ночі люди сидять без світла, бо доводиться гасити замикання на трансформаторах. У районах проспекту Незалежності, бульвару Героїв Сталінграда та вулиці Південно-Кільцевої вже знають, як зустрічати Новий рік при свічках. Часто звинувачують рятувальників, люди сваряться: "Ну, що ви, пожежники, наробили. Що, тепер нам Новий рік без світла святкувати? Коли чекати світла?" Не знаю, до чого тут рятувальники?

Багато пожеж під свята також провокують бомжі. Відсвяткують у підвалі, ляжуть спати у нетверезому стані з цигаркою, або свічку забудуть загасити, ось і маєте... ще одна пожежа. Чомусь мешканці багатоповерхівок шкодують грошей і не ставлять на підвалах решітки, адже для безпритульних такий підвал – справжня знахідка.

– П’ять хвилин на першу телефони розриваються, – продовжує радист оперативної диспетчерської служби ГУМНС Леся ПЕТРОВА. – Турбують через дрібниці – комусь закортить з нами познайомитись, полаятись, а хтось просто телефонує, щоби привітати з Новим роком. Приємно, коли вас хочуть привітати, але коли це хоче зробити півміста і телефон не замовкає до самого ранку – це дуже втомлює.

– Під час одного з таких чергувань декілька років тому й пригадати про свято не довелося, попередження про пожежі надходили з 23 години 30 хвилин аж до ранку, в місті тієї ночі сталося чимало пожеж, – пригадує начальник оперативної диспетчерської служби ГУМНС Ніна ШАБУНІНА. – Зазвичай, чергова зміна зустрічає Новий рік з телефонною трубкою. Цієї ночі за телефоном 01 навіть таксі викликають, та, власне, чого тільки не почуєш...

У Снігуроньку переодягається низенький і веселий провідник

– Провідники напередодні свята з власної ініціативи прикрашають вагони гірляндами, – розповідає провідниця потяга сполучення "Чернівці-Брест" Любов ВІНТОНЯК. – Я складаю сценарій до святкування Нового року в нашому потязі. Мені хочеться, щоби пасажири, незважаючи на те, що вони в дорозі, відчули дух свята.

Минулого року, коли вибирали нашого президента, ми навіть на Діда Мороза наділи оранжеві рукавички та шарфик. Він тоді нас вітав від імені Ющенка. Дивно, я чула від пасажирів, що Віктор Ющенко нещодавно говорив про те, аби заборонити на цьому святі Діда Мороза та Снігуроньку. Чому б це?

До речі, вже кілька років поспіль Снігуронькою переодягається наш провідник з першого вагона – він низенький на зріст, ще й має веселу вдачу – кращої Снігуроньки годі й шукати. Оскільки 2006-й – рік Собаки, то вагонами ходитиме переодягнений в костюм Собаки працівник залізниці. Він повинен буде прогавкати у кожному вагоні – "на щастя".

Минулого року з нами до Карпат їхала група студентів, вони мали із собою гітару. Наш Дід Мороз грав на цій гітарі та співав так, що до святкового дійства поступово підключилися пасажири майже з усього вагона. Люди аплодували, дякували нам. Ми тоді ходили з пляшкою шампанського та вітали пасажирів щедрівкою. Дехто з пасажирів просився з нами в потяг, хотіли відсвяткувати і наступний Новий рік.

Ми зустрічаємо Новий рік не доїжджаючи до станції "Горохова". Після прибуття на станцію о 12 годині 08 хвилин пасажири виходять з вагонів та пускають феєрверки.

Швидка працює посилено, бо дехто не розраховує кількість випитого

– Чергувати новорічної ночі найважче, викликів набагато більше, ніж звичайно, – каже старший лікар міської станції швидкої медичної допомоги Василь ХОЛОДЮК. – Іноді випадає з півгодини десь близько опівночі поспілкуватися з колегами, але раз на раз не випадає. Якось хотіли відсвяткувати всім колективом, але тільки-но зібралися всі зміни, посипалися виклики – одночасно виїхало кілька бригад швидкої допомоги. Збільшення кількості викликів швидкої пов’язано з тим, що не всі можуть розрахувати свої сили, випивають зайвого. Тож новорічної ночі доводиться підбирати на вулицях міста п’яних чернівчан, котрі вже не спроможні дійти до свого будинку й лежать непритомними на тротуарах.

Цікавий випадок стався кілька десятків років тому. Наша бригада виїхала новорічної ночі на виклик, заходимо до квартири, а там голяка по колу ходять люди навколо дівчинки – казали, що виганяли злого духа. Вони примушували наших лікарів також роздягнутися та приєднатися до магічного ходу – то були якісь сектанти. Довелося швиденько це "зібрання" покинути.
Редактор: admin
29-12-2005, 19:38
Коментарів 0 Переглядів 2 742

Теги -
На каналі розміщено документальні сюжети про повсякденне життя людей в різних куточках планети
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Матч відбувся на стадіоні "Буковина" у Чернівцях


Україна не Ізраїль. Блог Ярослава Волощука
Наївності нашої влади немає меж.
Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
ВІДЕО Переглянути все відео


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.