RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Безкоштовно обідати у школі більшість учнів 1-4 класів навчальних закладів Чернівецької області у новому навчальному році не будуть. Хоча відповідну п’яту статтю закону "Про охорону дитинства" та постанову уряду "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах" від 22 листопада 2004 року ніхто не відміняв.

Молодшим школярам з інших регіонів України пощастило більше: у Києві харчується 100% контингенту, Вінницькій та Волинській областях – 92 %, Харківській – 94 % , Миколаївській – 74%, Сумській – 82%, у Севастополі – 76%.

– Найгірша ситуація із безкоштовним гарячим харчуванням – у Запорізькій (8,8%) та Чернівецькій областях (26,4%), – розповіли у Міністерстві освіти і науки України. – Розв’язувати усі питання повинні на місцях.

Як же вони вирішуються?

Начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Валерій Крамар каже, що показник у 26,4% справді низький, але він пояснюється економічною ситуацією.

– Фінансування харчування передбачено через державний бюджет, але окремим рядком кошти не виділено. Тобто фінансування пішло загалом на освітянські потреби. Але ж зарплата вчителям підвищувалася впродовж року, а фінансування на освіту не збільшувалося. Отож ті кошти, які передбачали витратити на гаряче харчування, у багатьох районах пішли на підвищення зарплати.

Там, де райдержадміністрації, міська влада Чернівців, Новодністровська підійшли до цієї справи відповідально, віднайшли можливість профінансувати безкоштовне харчування хоча би частково.

Минулого навчального року добре попрацювали Хотинський, Сторожинецький, Путильський райони. На харчування кожного учня повинно бути в середньому 3 гривні 50 копійок – 3 гривні 60 копійок. Такої норми ніхто не дотримався, але на 1 гривню 30 копійок – 1 гривню 50 копійок райони повиходили.

Щоправда, багато учнів та батьків відмовляються від такого харчування. Адже на таку суму можна нагодувати дуже скромно.

Напевно, на державному рівні слід було би розв’язати проблему наступним чином: перерозподілити кошти, щоби обідали ті діти, які насправді потребують цього. Охопити на усі 100 відсотків учнів ми не зможемо: немає грошей, та й не усі хочуть харчуватися.

Позиція управління освіти така: накази ми повинні виконувати, тому рекомендуємо відділам освіти, щоби виконували те, що передбачено бюджетом та законодавством. Вони виходять зі своїх фінансових можливостей.

Як буде з 1 вересня? Зараз проводимо серпневі конференції, проводили наради з начальниками управлінь освіти, говорили про те, щоби вони порушували питання перед керівниками райдержадміністрацій. Ми на рівні області також порушуємо це питання, щоби ті кошти, які було передбачено на харчування у новому навчальному році, усе ж пішли за призначенням.

А, може, школярі 1-4 класів міста обідатимуть безкоштовно у новому навчальному році? Тут ситуація ще більш безнадійна.

– Усе впирається в кошти, – сказала заступник начальника фінансового управління, начальник бюджетного відділу Чернівецької міської ради Домніка Воротняк. – Під час уточнення державного бюджету нам передали кошти лише на підвищення заробітної плати працівникам соціально-культурної сфери. А резервів у міському бюджеті немає.

Напевно, з 1 вересня будуть харчуватися безкоштовно лише діти-сироти, діти з малозабезпечених сімей, як це було попереднього навчального року.
Редактор: admin
11-08-2005, 19:56
Коментарів 0 Переглядів 1 910

Теги -

Військовик Іван Ротар, повертаючись з Італії, заплатив прикордонникам, щоб піти воювати за Україну.

Співробітники поліції закликають небайдужих громадян допомогти у пошуках хлопця
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До майстеркласу долучилися заклади дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти


«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Владислав Заплітний із сестрою створили місце, де люди можуть почуватися затишно

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.