RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Постанова уряду про підвищення заробітної плати можновладцям, серед яких керівники держави і регіонів спричинила жваве обговорення майже у всіх ланках працівників і не тільки серед держслужбовців. Останні висловлюють різні думки: одні – "Це лише початок, наступного разу підвищать і нам", інші (а їх значно більше) – "Це несправедливо. Ми також працюємо, інколи не менше, а навіть більше за наших керівників, відповідальності у роботі також вистачає, а отримуватимемо порівняно мізер. Хіба ми не люди, чи може у нас сімей немає?"

Про те, як вплине підвищення на ситуацію у владі, ми запитали у Ігоря АБРАМ’ЮКА, керівника апарату обласної державної адміністрації:

– Цією постановою підвищено заробітну плату деяким категоріям державних службовців. В обласній державній адміністрації це стосується лише голови ОДА, першого заступника і заступників. Іншим категоріям державних службовців зарплату поки що не підвищують. Але я бачу, що наш колектив розуміє необхідність такого кроку. Наші службовці доволі терплячі й спокійні, вони вірять, що наступні підвищення зарплат стосуватимуться і їх також. Переконаний, що це підвищення – перша хвиля підвищення заробітної плати усім держслужбовцям. Наступні підвищення вирівняють дисбаланс, що утворився сьогодні. Емоційне незадоволення та зрив мотивації до роботи може з’явитися, якщо розрив у часі між цим підвищенням і наступним буде тривалим.

– Чи справедливо, якщо значно підвищують зарплати одним, не беручи до уваги інших?

– Таке рішення не можна оцінювати з позиції справедливості. Гадаю, уряд пішов таким шляхом, щоби у керівних посадовців не було необхідності брати хабарі. Оскільки найбільше можливостей брати хабарі у керівників найвищих рівнів – у них більше спокуси стати на хибний шлях. Це непопулярне, вимушене рішення, яке просто треба сприйняти. Щоби перервати корупційний ланцюжок, необхідно було підвищення заробітних плат починати згори. Бо низові ланки – начальники управлінь, відділів, головні спеціалісти – не беруть участі у великих корупційних процесах. Якби підвищили зарплати усім держслужбовцям на 15-20%, то це не було б таким дієвим.

– Та чи спрацює такий метод?

– Цілковито викорінити хабарництво ще не вдалося жодній країні у світі. Та зважаючи на те, що мотиви, з якими нинішні керівники прийшли до влади, далеко не матеріальні, гадаю, такий метод зможе зупинити хабарництво. Заяви про боротьбу з корупцією без підвищення заробітних плат держслужбовцям були би порожнім звуком. Насправді заробітна плата керівника області і заступників на рівні 8-12 тисяч гривень є розумною, як для менеджерів такого класу. Це нормальний заробіток посадовців такого рівня.

– Отже, у серпні керівники області отримають свої вісім-дванадцять тисяч гривень?

– Ні. У серпні голова та заступники, можливо, ще не отримають нові підвищені зарплати. Фонд заробітної плати під нові оклади міністерством фінансів поки що не виділено. Ймовірно, вже з наступного місяця мінфін доповнюватиме фонд заробітної плати у такому обсязі, щоби покривати невиплачені доплати.


коментар

Ігор Кухарчук, голова правління Чернівецького центру захисту підприємців та підприємств малого бізнесу, керівник антикорупційних програм:

"Відомо, що корупція і хабарництво процвітають там, де бідне населення. Стосовно ж підвищення зарплат першим особам області, вважаю, що було б справедливо, якби зарплати підвищили не лише їм, але й усім чиновникам. Це, по-перше, сприяло б нормальному моральному клімату в колективі облдержадміністрації. Бо коли зарплату підвищили лише першим особам, то це недобросовісно, несправедливо і на якість роботи жодним чином не вплине. Ще 2003 року на перших громадських слуханнях з проблем корупції в регіоні я зазначав, що чиновникам треба підвищувати зарплату. Гадаю, що нині чиновник, щоби не піддаватися спокусам хабара, має отримувати 4-4,5 тисячі гривень, особливо ті з них, хто ухвалює рішення. В першу чергу це стосується питань регулювання підприємництва та використання бюджетних коштів. І тоді у чиновників, які отримуватимуть великі зарплати, громада матиме моральне право запитати, як він працював і який він професіонал, чи прозоро приймає рішення. Адже зараз чимало рішень, які приймаються, не відповідають потребам економічного життя. І чим ширше буде їхнє громадське обговорення, тим менше буде помилок і корупції. Тому, мабуть, доцільно створити регіональну групу високого рівня, яка б могла попередньо знайомитися з проектами рішень. І це буде перший крок до публічності. А публічність і відповідальність виправдають високі зарплати чиновників.

Редактор: admin
21-07-2005, 20:05
Коментарів 0 Переглядів 2 309

Теги -

Понад пів року військовий вважався зниклим безвісти, рідні до останнього сподівалися на диво

Загалом в області офіційно працевлаштовані майже 135 тисяч людей
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Тут зібрані роботи художника, починаючи від 2009 року і закінчуючи сьогоденням


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.