RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Нещодавно містом поширилися чутки, що у Чернівцях спалах епідемії сифілісу. Однак, як повідомили нас в обласному шкірно-венерологічному диспансері, епідемії немає. Щоправда, у середині 90-х років область посідала перше місце у країні щодо захворюваності на сифіліс. Зокрема у 1995 році кількість хворих становила 216 осіб на 100 000 населення. За словами лікарів обласного шкірвендиспансеру Наталі Моїсєєвої та Ірини Прохорової, це була велика цифра для такої малої області.

Не варто займатися самолікуванням

– На сьогодні ситуація дещо змінилася, – каже лікар шкірвендиспансеру Ірина ПРОХОРОВА. – Останніми роками захворюваність знижується. За 2004 рік зареєстровано 39,4 хворих на 100 000 населення. Та все одно ця цифра висока для нашої невеликої області. Ми й надалі перебуваємо на одному з перших місць щодо захворюваності на сифіліс. Щодо спалаху захворювання, наприкінці року завжди спостерігається зростання. Сифіліс зазвичай "підхоплюють" улітку, але у листопаді-грудні закінчується інкубаційний період хвороби, тому й з’являється більше хворих. Хворіють не лише бомжі і соціально неадаптовані особи. Є серед пацієнтів і люди з вищою освітою, і студенти, і молодь. Це переважно ті, хто не дуже серйозно ставиться до вибору сексуального партнера і до свого статевого життя.

За словами Ірини Миколаївни, попри те, що кількість хворих зменшилася, змінилася "якість" хвороби. Багато хто займається самолікуванням і тим самим шкодить собі. Коли хворі все-таки потрапляють до лікаря, хвороба вже переходить у приховану стадію і тяжко виліковується.

– Вони знімають за допомогою ліків первинну симптоматику, але хвороба все одно не зникає, – стверджує лікар. – До речі, реєструється у клініці більше жінок. Але це не пов’язано з тим, що вони хворіють частіше. Жінки більше звертаються до лікарів, а чоловіки – займаються самолікуванням, внаслідок чого після проведення лікування може розвинутися серорезистетна форма. А це означає, що остаточна санація організму від сифілісу не відбулася. Тож варто усвідомити, що сифіліс – така хвороба, від якої не можна втекти.

Відмова від лікування – це кримінал

З приводу обстеження кожна людина може звернутися до приватної клініки. Але остаточний діагноз сифілісу має право встановити лише профільна лікувальна установа – шкірвендиспансер. Адже це соціальна хвороба. За хворим тягнеться "епідемічний ланцюг", і тоді у небезпеці опиняються оточуючі. Якщо захворів хтось з членів сім’ї, то лікування повинен пройти кожний. Вся проблема полягає у тому, що існує небезпека заразитися сифілісом контактно-побутовим шляхом. Крім того, сифіліс може призвести до вроджених вад у дітей, які народилися від хворих матерів, котрі не лікувалися. Саме тому людина, яка заразила іншу венеричною хворобою, знаючи про свою хворобу, карається згідно з Кримінальним кодексом України (стаття 133), виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий термін.

У 1992 році в Україні з’явився закон про анонімні служби, а вже у 1993 – у шкірвендиспансері почала працювати анонімна служба. Людина лікується під кодом, тобто ніде не зазначається її ім’я. Але вона зобов’язана розповісти про усіх своїх статевих партнерів. Лікування пропонується, залежно від обставин – платне і безкоштовне – та підбирається до кожного індивідуально.

Також тепер, щоби виїхати за

кордон, потрібно подати довідку зі шкірвендиспансеру, що людина не перебуває на обліку у нашому закладі і у неї немає статевих хвороб. 
Редактор: admin
10-02-2005, 19:27
Коментарів 0 Переглядів 3 884

Теги -

Військовик Іван Ротар, повертаючись з Італії, заплатив прикордонникам, щоб піти воювати за Україну.

Співробітники поліції закликають небайдужих громадян допомогти у пошуках хлопця
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До майстеркласу долучилися заклади дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти


«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Владислав Заплітний із сестрою створили місце, де люди можуть почуватися затишно

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.