RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Буковина посідає одне з перших місць в Україні за захворюваннями щитоподібної залози. Наші продукти та вода не містять достатньо йоду і не забезпечують організм його належною кількістю.
– Здебільшого проблеми зі щитоподібною залозою виникають у жінок, – каже хірург, доцент кафедри хірургії та очних хвороб БДМУ В’ячеслав БІЛООКИЙ. – На Буковині на один випадок захворювання у чоловіків виявляють вісім випадків захворювання у жінок.
За певними симптомами можна самостійно визначити, чи є у вас такі проблеми. Якщо функція щитоподібної залози посилена, людина знервована, плаксива, часто спостерігається пітливість рук. Про знижену функцію щитоподібної залози свідчить характерна набряклість обличчя, сухість рук та передпліччя, людина часто мерзне, вона апатична, сонлива.
– Небезпечно, коли у щитоподібній залозі розвиваються утворення, – каже В’ячеслав Васильович. – Характерною особливістю цієї патології є безсимптомний перебіг. Але настає період, коли утворення починає швидко рости. Перші ознаки – деформація шиї, відчуття порушення ковтання та дихання, часто хворі скаржаться, що під час носіння светрів їм щось заважає на шиї.
На сьогодні існує кілька видів діагностики, та провідне місце займає ультразвукове дослідження щитоподібної залози.
Для підтвердження чи виключення злоякісного росту новоутворень у щитоподібній залозі використовується пункція на біопсію, яка дає можливість отримати клітини пухлини. Ця методика безболісна.
Є також спеціальні методи дослідження функції щитоподібної залози: визначення рівня тиреотропного гормону та гормонів щитоподібної залози. Для цього беруть сироватку крові та радіоімунним методом визначають вміст гормонів. Аналіз коштує 80-120 гривень, роблять це в діагностичному центрі та деяких приватних чернівецьких клініках.
– Якщо ендокринолог виявляє якісь утворення, потрібна консультація хірурга. На 10 оглянутих хворих операції потрібні 2-3 людям. Отримати консультацію можна щоденно на кафедрі хірургії та очних хвороб в обласній клінічній лікарні.


Важливі запитання про хворобу
Чи можна самостійно обстежити щитоподібну залозу?
Підніміть трохи голову та уважно огляньте шию. В ідеалі вона повинна мати чіткі контури. Якщо є якісь виступи – це можлива ознака розвитку патологічного процесу. Помацайте шию пальцями: якщо виявили утворення, потрібна обов’язкова консультація ендокринолога чи хірурга.
Які препарати найкращі для профілактики захворювань щитоподібної залози?
Для профілактики захворювань щитоподібної залози найкраще використовувати йодомарин та йодит. Дорослій людині потрібно вживати "Йодит-200" по одній таблетці на день. Дітям до 10-12 років потрібно давати "Йодомарин-100" по одній таблетці на день. Немає сенсу приймати цей препарат постійно. Зазвичай вживають йодомарин місяць-півтора, а потім два-три місяці – перерва. Річ у тому, що щитоподібна залоза, коли не вистачає йоду, працює "на захоплення" його з усього організму і тому дифузно збільшується. Якщо ж ми даємо їй йод, вона поступово заспокоюється і працює вже у нормальному режимі. Раніше для лікування та профілактики патології щитоподібної залози використовували такий препарат, як "Антиструмін". Коли ж з’явилися краще очищені та більш йодовмісні препарати, фахівці дійшли висновку, що він недостатньо ефективний.
Які продукти корисні для щитоподібної залози?
Зараз у продажу є морська капуста, приправлена різними спеціями. У ній, звісно, є йод, але у малій кількості. Така ж проблема і з йодованими продуктами. Щоби забезпечити організм йодом, наприклад, за допомогою йодованої води, її потрібно пити цистернами.
Звісно, краще вживати хоч якісь йодовані продукти, ніж повністю ними нехтувати. Корисно вживати морську рибу, тверді сири, чорний хліб.
Але, вживаючи ці продукти, ви все ж таки не маєте гарантії що хвороби не буде, бо в організмі відбуваються складні ендокринні процеси.


Визначте активність щитоподібної залози
Проблеми зі щитоподібною залозою іноді призводять до такої кількості розладів в організмі, що важко вирішити, до якого лікаря звернутися. Зумійте розпізнати проблему і одразу ж проконсультуйтеся в ендокринолога.
1. Відчуваєте, що ваші сили з кожним днем поступово зменшуються?
2. Скаржитеся на підвищену втомлюваність, в’ялість?
3. Часто перебуваєте у поганому настрої, відчуваєте апатію до всього?
4. Забуваєте, що хотіли купити або ціну продуктів, доки йдете від прилавка до каси?
5. Важко без калькулятора підрахувати вартість покупок?
6. Останнім часом виявили схильність до тугодумства?
7. Погано виглядаєте, ніби раптово постарішали на 10 років?
8. На гребінці залишається жмут волосся?
9. Болить серце?
10. Задихаєтеся, коли швидко йдете пішки чи підіймаєтеся сходами?
11. Почали гірше чути?
12. Виникли порушення менструального циклу?


Що більше у вас відповідей "так", то більша ймовірність порушення функцій щитоподібної залози.

Редактор: admin
12-04-2007, 12:53
Коментарів 0 Переглядів 9 340

Теги -

Інформацію перевіряють відповідні служби
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт обладнання
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.