RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Торік у Чернівцях зросла кількість захворювань на так звані дитячі інфекції. У міській дитячій поліклініці було зареєстровано 25 випадків кору (2005 року не було жодного випадку), 6 випадків кашлюку (2005 року – жодного), 33 випадки епідемічного паротиту (2005 року – 16). Лікарі пояснюють це природними чинниками: захворюваність має свої спади та підйоми. Отже, зважаючи на наведені цифри, спад захворюваності позаду, і батькам треба бути готовими до можливої зустрічі з одним із таких захворювань. Чи можна цього уникнути і як поводитися, коли дитина все ж таки захворіла – про це ми розмовляємо з головним позаштатним дитячим інфекціоністом Чернівців Мар’яною ЛАКУСТОЮ.
– Які саме хвороби належать до "дитячих інфекцій"?
– Термін "дитячі інфекції" – не зовсім науковий і трохи застарілий. Насправді цим захворюванням підвладні люди будь-якого віку. Але все ж таки лікарі ще послуговуються таким визначенням, коли говорять про кір, епідпаротит (свинку), краснуху, кашлюк і вітряну віспу (вітрянку). Усі ці захворювання, крім вітрянки, ми ще називаємо керованими інфекціями, оскільки проти них здійснюються планові щеплення.
– Чому ж проти вітрянки не щеплюють?
– Щеплюють в інших країнах, наприклад, у США. У нас щеплення проти вітрянки також рекомендоване, але не обов’язкове для здорових дітей. Натомість необхідне воно дітям із якоюсь недостатністю, наприклад, нирковою, дітям з імунодефіцитами, зокрема, набутим.
– Яке з-поміж цих захворювань вважається найбільш чи найменш небезпечним?
– Це залежить не від самої інфекції, а від тяжкості перебігу захворювання. Кожне може мати характерні ускладнення: кір та краснуха – з боку нервової системи, кашлюк – з боку дихальної системи, вітрянка може обтяжитися бактеріальною інфекцією, паротит може перейти в орхіт (запалення яєчок), менінгіт чи панкреатит.
– Вважається, що краще перехворіти дитячою інфекцією в дитинстві, ніж у підлітковому чи дорослому віці...
– Так, це цілком слушно, бо у дорослих перебіг цих захворювань значно важчий, і більша загроза ускладнень. Так, дуже небезпечною є краснуха для жінок дітородного віку: якщо захворіє вагітна жінка, ризик виникнення вад плоду такий великий, що їй навіть радять перервати вагітність. Паротит загрожує безпліддям юнакам і чоловікам. Тому щеплення проти цих двох інфекцій здійснюється додатково у 15-річному віці: дівчатам – проти краснухи, хлопцям – проти паротиту.
Якщо ж людина перехворіла у дитинстві, вона має на все життя імунітет проти так званих дитячих інфекцій.
– Тоді навіщо щеплення? Кожен міг би у дитинстві перехворіти й отримати природний імунітет.
– Встановлено і доведено, що у щеплених дітей, навіть якщо вони захворіють, перебіг хвороби значно легший, ніж у нещеплених. Тобто, щеплення проти цих захворювань робиться не лише заради вироблення імунітету, а й для запобігання ускладненням.
– Як повинні діяти батьки, якщо підозрюють, що дитина "підхопила" одну з цих інфекцій?
– Насамперед викликати лікаря. Зараз молоді люди дуже освічені: читають Інтернет, спеціальну літературу і нерідко самі ставлять дитині правильний діагноз. Але це не означає, що можна обійтися без лікаря. Щодо інфекційних хвороб є певні санітарні вимоги. Скажімо, якщо в одній із груп дитячого садка є випадок вітрянки, там оголошується карантин: група не бере участі у масових заходах чи заняттях, переносяться планові медичні заходи – щеплення, тест Манту тощо. Якщо ж карантин не буде оголошено, виникає загроза для здоров’я багатьох дітей.
– У деяких батьків є змога тримати дитину вдома на час карантину. Чи доцільно це?
– Ні. Річ у тому, що ознаки хвороби стають помітними не одразу, але дитина кілька днів уже може бути заразною. І якщо у дитячому колективі є випадки захворювання, а ваша дитина здорова, цілком імовірно, що вона вже заразилася, тож немає сенсу тримати її вдома.
Редактор: admin
1-02-2007, 13:06
Коментарів 0 Переглядів 8 030

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.