RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ультразвукова діагностика має сьогодні величезне значення в гінекології та акушерстві. Кожна вагітна проходить так званий УЗД-скринінг двічі або й тричі за період вагітності. Які саме проблеми найчастіше виявляються під час УЗД у буковинок – ми запитали у лікаря-гінеколога, фахівця з ультразвукових досліджень центру "Мавекс-медицина" Лілії Ватаманюк.
– Найчастіше – і це просто вражає – ми виявляємо загрозу викидня, причому на дуже ранніх термінах, – розповідає Лілія Ватаманюк. – Я вже 15 років працюю на УЗД-апаратах і можу сказати, що раніше такого не було. Буквально кожна друга вагітна проходить через відділення патології, перебуває на підтримці вагітності, тому що є загроза викидня. Можливо, тут впливають якісь екологічні чинники, можливо, генетичні – важко сказати. Зараз, до речі, починають народжувати дівчата 1986 року народження – так би мовити, покоління Чорнобиля. Можливо, це зіграло свою роль.
Із загрозою викидня пов’язана інша досить поширена патологія вагітності – відмерла вагітність. Це коли плід припиняє розвиватися, але викидень не відбувається з різних причин. Іноді через особливості гормонального фону жінки, а іноді й через те, що вона перед цим пройшла медикаментозний курс, скерований на збереження вагітності. Тож шийка матки у неї надійно закрита, матка не скорочується, жінка почувається добре, а тим часом дитинка вже не розвивається, а розкладається. Дуже важливо виявити це якомога швидше, бо мертвий плід у тілі жінки серйозно загрожує її здоров’ю. Тут і приходить на допомогу ультразвукова діагностика. Передусім – сучасна, на апаратах нового покоління. На такому я працюю в центрі "Мавекс-медицина". Цей апарат має трансвагінальний датчик, який дозволяє обстежити матку безпосередньо, без завад. Адже коли обстеження відбувається традиційним методом – через живіт, заважають інші тканини, інші органи.
– Які патології плоду допомагає визначити сучасний УЗД-апарат?
– Серцево-судинні, хромосомні. Цей апарат має спеціальні програми, спрямовані на конкретне ретельне дослідження того чи іншого органа, а також так звані маркери. На ранніх термінах вагітності ми замірюємо у плода "комірцевий простір". Якщо цей показник перевищує норму, можемо запідозрити патологію. На пізніших термінах – з 11 по 21 тиждень – є метод вимірювання шийної складки – він допомагає визначити можливу наявність хромосомної патології, наприклад, хвороби Дауна.
Але, на жаль, не все можна виявити на стадії вагітності – навіть на найсучаснішій апаратурі. Є патології, які виказують себе лише після народження дитини. Це найчастіше вроджені вади серця, транспозиція магістральних судин, деякі порушення нервової системи. Загалом співвідношення виявлених і невиявлених патологій приблизно 60 на 40.
До речі, на УЗД-апараті можна не лише виявляти патології, а й стежити за перебігом вагітності. Доплерографія – ще одна функція цього апарата – контролює швидкість кровотоку і допомагає визначити, як функціонує той чи інший орган. Тож під час вагітності ми визначаємо, наскільки якісно живиться киснем плід, чи не страждає він від гіпоксії.
– Які гінекологічні захворюванння ви виявляєте найчастіше?
– На першому місці – фіброміома, причому в дуже молодому віці. До речі, в діагностиці цієї хвороби надзвичайно ефективним є трансвагінальний датчик. Він допомагає визначити не лише наявність фіброміоми, а й її розміщення. Від цього залежить і лікування, і перебіг хвороби. Якщо, приміром, фіброміома у стінці матки – перебіг хвороби легший, якщо у порожнині – важкий: кровотечі, біль.
Дуже часто бачимо злукові процеси – одну з поширених причин неплідності. Вони виникають здебільшого внаслідок хронічних нелікованих запалень. Є й інші причини: наприклад, дівчинка в дитинстві хворіла на ангіну.
Величезні кісти ми виявляємо у молодих дівчат – такого раніше не було. Іноді їм доводиться оперуватися, бо утворення сягають шести сантиметрів і більше, не підлягають лікуванню. А іноді вчасно почате лікування є дуже ефективним. Ультразвукова діагностика тут незамінна, бо дівчинку, яка не живе статевим життям, гінеколог не може якісно обстежити. Причому за допомогою УЗД-апарата можна і виявити захворювання, і контролювати процес лікування.


До теми
Що таке "відеокліп вагітності"
На сучасному ультразвуковому апараті є змога зафільмувати внутрішньоутробне життя вашої дитинки. Лікар Лілія Ватаманюк радить робити цю зйомку на середніх термінах вагітності, коли плід уже не дуже маленький, але й не такий великий, щоби не вміститися в екрані апарата. Відеозображення вам запишуть на диск і згодом ви зможете показати своїй дитині, якою вона була ще до народження.

Редактор: admin
18-01-2007, 13:08
Коментарів 0 Переглядів 15 215

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!