RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Понад двадцять п’ять років тому чернівецька пара на присадибній ділянці викорчувала малину і встановила теплицю, у якій посадили хризантеми. Так розпочалася квіткова епопея сім’ї Лазарюків. Чим займається чернівецька сім’я, у якій виховується п’ятеро дітей, розуміли далеко не всі. Тоді у газетах писали, що "мати не працює, а вирощує квіти у теплицях", критикували їх у радіопередачах, сусіди заздрили, міліція штрафувала за "нетрудові доходи". "У той час до власників ставилися з підозрою, землевпорядники навідувалися часто, "радили" відмовитися від своєї справи", – розповідає Оксана ЛАЗАРЮК, мати сімейства.

Діти виростали, разом з ними розвивався й квітковий бізнес.

– Наша сім’я дуже дружна. Усі брати і сестри (окрім Олечки – вона живе в Америці) разом з мамою виконують свою ділянку роботи: хтось розводить розсаду, хтось доглядає рослини, інший відповідає за збут, а я – за будівництво та обладнання теплиць, – каже Павло ЛАЗАРЮК, приватний підприємець, один із синів. – Працюємо разом і негаразди ділимо на всіх.

Павло розповів, що розпочали справу з хризантем. Згодом перейшли на гвоздики, троянди. Удосконалювали виробництво, вирощуючи дедалі більше квітів. Декілька років тому придбали три гектари землі у Годилові Сторожинецького району, де в одинадцяти теплицях ростуть більш вибагливі рослини, на полі – кущові троянди, озеленення до композицій.

Контрабанди менше – виробнику легше

Зараз сім’я вирощує понад двадцять видів квітів, зокрема, сенполії, герберу, сульфінії, астрамерії, цикламени, фуксії тощо.

Самі торгують у квітковому магазині й інших продавців квітів забезпечують товаром.

– Ми були одними з перших квітникарів. Сьогодні є результати, бачимо перспективу. Але щоби отримати численні дозволи, будувати, вирощувати, продавати, потрібні роки і залізні нерви. Хабарі давати нам не доводилося, та через бюрократію може зникнути будь-яке бажання працювати. За папірцем з печаткою інколи ходили не один місяць. За кордоном, навпаки, для розвитку такого бізнесу виділяються дотації. Наразі добре, що контрабандного товару поменшало – нам, виробникам, легше стало виживати.

Підприємство час від часу дарує місту гарні балкони, квітучі клумби. Різнобарвною продукцією оздоблено ресторан "Паркова вежа", готель "Буковина", Ратушу, Центральну площу. Фірма презентує також квіти для гостей міста, церемоній.

Комп’ютер сам доглядатиме квітку

За словами підприємця, майже весь асортимент – екзотичні квіти, більшість з них вимагають ретельного догляду і певних умов для нормального росту.

– Квітникарства здебільшого навчалися самотужки,– каже пан Павло. – Достеменно треба знати, як правильно розробляти грунт, які добрива використовувати, як правильно висаджувати квітку, як доглядати та лікувати.

У найближчому майбутньому хочемо втілити мрію, коли комп’ютер сам доглядатиме за рослинами. За кордоном цю технологію вже впроваджено. До кожного горщика підведено крапельницю, яка вчасно дозуватиме необхідні речовини поетапно: спочатку для розсади, потім для її росту, згодом – для розвитку бутона, для гарного листя тощо.

"Колумбійки" живуть півроку

За словами фахівця, щоби виростити для продажу гарну і здорову троянду, треба її селекціонувати майже три роки. "Троянда, яка виросла у наших краях, стоятиме у вазі свіжою 10-12 днів", – запевнив Павло. Водночас квіти, завезені з Колумбії чи Африки, зберігаються по півроку(!) – у вакуумному холодильнику. У такому вигляді їх і привозять до нас. Але потрапивши до теплої оселі, такі квіти за день-два в’януть. Тому, перш ніж придбати свіжі квіти, фахівець радить поцікавитися, де вони виросли. 


Поради від профі

- однорічні квіти живуть 120 днів, призначені винятково для оздоблення балконів, клумб, вулиць;

- їх треба поливати один-два рази на день, з добривами – раз на тиждень;

- восени, коли вони відцвітають, їх слід викидати разом із землею – її майже цілковито заповнює коріння;

- багаторічні домашні квіти потрібно поливати за необхідності. Від надлишку води вони можуть загинути;

- вазони добре почуваються у світлих оселях. Але під пряме сонячне проміння їх ставити не можна;

- регулярно, раз-два на місяць, вазони варто підливати з добривами;

- якщо захворіла одна квітка, від неї можуть заразитися інші. Лікуючи хвору квітку, треба здійснити профілактику й інших рослин.

Редактор: admin
5-07-2005, 19:15
Коментарів 0 Переглядів 2 671

Теги -

Понад пів року військовий вважався зниклим безвісти, рідні до останнього сподівалися на диво

Загалом в області офіційно працевлаштовані майже 135 тисяч людей
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Тут зібрані роботи художника, починаючи від 2009 року і закінчуючи сьогоденням


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.