RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

В Україні щороку виробляють 100 тонн форелі, тоді як у сусідній Румунії – 3000, а у Польші – 18000 тонн. Відродити вітчизняний ринок королівської риби взявся підприємець Левон Тертерян з Банилова Вижницького району. І треба сказати, що справа, за яку він взявся, йому вдається.

Три рибини –

міцна сім’я

– Пам’ятаю, як у дитинстві ловив рибу, бо у нас, у Вірменії, форель – найперший делікатес, – розповідає Левон. – Ось тоді й дав собі слово – виросту, заведу собі форелеве господарство.

Після школи Левон вступив до Кам’янець-Подільського військово-інженерного училища. Під час навчання познайомився зі Світланою, яка вчилася у педінституті. Закінчивши вузи, молоде подружжя поїхало на батьківщину Левона.

– Отам я вперше побачила, який мій чоловік рибалка, – згадує Світлана. – На Севанському озері він на три гачки трьох рибин спіймав. Але найбільше мене Левон здивував, коли протягом семи хвилин перебував під водою, я навіть злякалася. А він раптом випірнув з двома величезними раками.

Далі служив Левон Тертерян у Забайкаллі, воював у Карабаху.

– Коли звільнився у запас, переїхали на Буковину, – каже Тертерян. – Працював заготівельником шкур, м’яса. А якось згадав про мрію дитинства і взявся за справу, тим паче, що у Банилові й місце відповідне знайшлося – колишній гравійний кар’єр в урочищі Пікет.

Після того, як звідси вибрали гравій, банилівчани перетворили кар’єр на сміттєзвалище. Тому коли Тертерян вирішив створити тут форелеве господарство, багато хто не йняв віри. Однак колишній майстер спорту з важкої атлетики виявився "міцним горішком" – понад місяць тут вичищали й вивозили сміття. Зате коли впорядкували пустир, побачили, що це ідеальне місце для розведення форелі – недалеко річка, є гарні підгрунтові джерела. Крім цього, тут гарний краєвид, чудовий схід і захід сонця, а це неабиякий фактор у рибництві.

Б’ють форель струмом

За чотири роки, відколи Левон Тертерян взявся розводити форель, зроблено чимало. Насамперед, він викупив землю, обладнав декілька водних рукавів, збудував два будинки, є розплідник. Тут риба проходить всі стадії розвитку – від ікри і нересту до кондиційної готовності. Є форель різна, але найгарніша – золотиста. Глибина водоймищ – до 1,2 метра. Крім господаря, тут працюють ще троє осіб. Технічна ідея створення цього господарства теж належить його власникові, який за освітою інженер. Хоча за цей час довелося вивчати й ветеринарію, адже форель – риба вибаглива. Скажімо, не можна брати її до рук, отримає тепловий опік – від різниці температур. Звичайно, господар вдається й до послуг спеціалістів. А віднедавна тісно співпрацює з ученими Львівської зооветеринарної академії, зокрема з професором Володимиром Божиком.

– Ви тільки вдумайтеся, – каже він, – у Польщі щороку виробляється 18 000 тонн форелі, Румунії – 3000 тонн, у Вірменії з населенням два мільйони осіб – до 3000 тонн. А Україна виробляє всього 100 тонн форелі на рік. Тому й завозимо цей вид риби з Польщі, Данії і Норвегії. Найбільша ж проблема – риб’ячий корм. Завод, який розташований у Дніпропетровській області, ледь зводить кінці з кінцями.

За словами Левона, нині в нього у господарстві набирається не більше десяти тонн риби, половина з якої – товарна. На Буковині, крім нього, вирощують форель ще в рибкомбінаті і у Лопушнянському рибогосподарстві. Проте в мізерній кількості. Труднощі насамперед полягають в тому, що виживає надто мало личинок. У гірських річках личинки не виживають через повені і варварські методи вилову, не кажучи вже про транспортування деревини трелювальними тракторами. Як каже Тертерян, він декілька разів випускав форель для розмноження в місцеву річку Розтоку, але її били електрострумом браконьєри. Тому потрібне таке законодавство, яке б створило надійний заслін шкідникам.

Проте, незважаючи на труднощі, Тертерян має намір розширити свої володіння і спорудити ще декілька водоймищ з відповідною системою циркуляції води. Бо каже, що це не просто захоплення, а бізнес. Реалізує ж рибу у престижних ресторанах по всій Україні.

– Ми раді, що в нашому селі з’явився добрий господар, – каже голова сільради Микола Андрюк. – Отой пустир був у нас як більмо в оці, а тепер є не лише риба, а й кошти у місцевому бюджеті. Левон Тертерян, як і інші місцеві підприємці, завжди відгукується на наші потреби. Знаю, що попри форель Левон має намір зайнятися ще й вирощуванням африканського сомика. Справа ця дуже складна, але вірю, що він і її осилить.

Лисиця-браконьєр

Оглядаючи форелеве господарство, звернув увагу на капкани. Побачивши моє здивування, дружина Левона Світлана усміхнулася:

– Минулої зими хтось форель псував: половину рибини з’їсть, а половину чи й хвоста залишить. Місяць чоловік вночі виходив на лови і, зрештою, з’ясував, хто робить шкоду. Це була лисиця. Підкрадеться вночі до води, скаламутить її хвостом, а коли форель починає метушитися, тут же хапає її. Довелося бешкетницю впіймати. Але за нею прийшла інша любителька форелі – видра. Її теж довго вистежували. Тепер маємо спокій, але, певно, тимчасовий. 


Рецепти

від Світлани Тертерян

Пструги (форель) у сметані "По-гуцульськи"

Склад: пструги – 750 грамів, 1 цибулина, пучок зеленого кропу, 200 г сметани, 50 г мінеральної води, 20 г олії, сіль і приправи зі смаком авокадо, 3 ст. ложки борошна білого.

Рибу почистити, розрізати на однакові шматки, замаринувати сіллю і приправами на 20 хвилин. Потім на гарячу сковорідку покласти нарізану цибулю, трохи потушкувати. Далі смажити рибу, обкачану в борошні, по дві хвилини з кожного боку, й залити потім сметаною з мінеральною водою. Накрити це на 5 хв. і тримати на невеликому вогні, потім додати порізаний кріп і тримати ще дві хвилини. Подавати цю страву краще з банушем.

Пструги-гриль

Підготувати рибу і вогонь-грань. Пекти її потрібно на металевих решітках по 3-5 хв. з кожного боку. Гарячою вживати з печеною картоплею.

Риба з духовки

1 кг риби, 1 кг чи 600 г помідорів, 500 г перцю, 3-4 цибулини, зелень.

Очищену форель треба розрізати вздовж по хребту. Замариновану й натерту олією покласти на деко. Туди ж додати нарізані помідори, перець, цибулю, зелень і поставити це в духовку, нагріту до 200 градусів, на 20-30 хвилин.

Редактор: admin
10-02-2005, 19:26
Коментарів 0 Переглядів 8 565

Теги -

Військовик Іван Ротар, повертаючись з Італії, заплатив прикордонникам, щоб піти воювати за Україну.

Співробітники поліції закликають небайдужих громадян допомогти у пошуках хлопця
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До майстеркласу долучилися заклади дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти


«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Владислав Заплітний із сестрою створили місце, де люди можуть почуватися затишно

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.