- З чого починати?
Не починайте трапезу з жирної їжі, бо жири гальмують секрецію шлункового соку, і від цього сповільнюється процес травлення.
Після першого тосту найкраще закусити сирими салатами. Вони багаті на ферменти, які підготують травну систему до прийняття наступних, більш "складних" страв.
Як контролювати апетит?
У перші півгодини бенкету їжте якомога повільніше, незважаючи на голод. Якщо ви "накинетеся" на їжу, то ризикуєте з’їсти значно більше. Адже відчуття голоду зникає лише за 20-30 хвилин після початку трапези, а раніше ви не зможете оцінити ступінь своєї ситості.
- Яка гаряча страва краща?
Якщо перед гарячим ви їли здебільшого салати, можете сміливо братися за м’ясну страву. Ви вже підготували для неї сприятливе середовище у шлунку. Якщо ж захоплювалися м’ясними закусками – шинкою, ковбасою, холодцем тощо – краще на гаряче з’їсти лише гарнір.
- Як поєднувати їжу з алкоголем?
Трапляється таке: на столі дуже багато смачних закусок, і на гарячі страви чи, тим паче, десерт місця у шлунку вже не залишається. У такому разі допоможе невелика порція несолодкого алкоголю. Він прискорить травлення, і за 10-15 хвилин може відкритися "друге дихання".
- Що ще сприяє травленню?
Щоби їжа добре засвоювалася, робіть перерви. Дуже добре, якщо вони будуть заповнені танцями, іграми, іншими рухливими заняттями. У крайньому разі можна просто активно спілкуватися: вібрації від голосу також сприяють травленню. І ще одна важлива річ – правильна постава. Після ситної їжі дуже хочеться "розвалитися" в кріслі чи, навпаки, зсутулитися. Але цього робити не можна, оскільки такі позиції дуже ускладнюють роботу шлунка.
29-12-2005, 19:10
0
1 961