Гастрит буває різний
– Минулого тижня Нобелівську премію з медицини було присуджено австралійським ученим Баррі Маршалу і Робіну Уорену, які довели, що більшість хворих на гастрит і виразку були інфіковані так званими хелікобактеріями. Чи справді хвороба виникає не через стреси і неправильне харчування, а через інфікування бактеріями?
– Медицині давно відомі ці дослідження, адже здійснені вони були ще на початку 80-х років. Хелікобактерії справді можуть бути пусковим механізмом у виникненні таких хвороб, як гастрит та виразка. Але це не основна причина, адже майже у 75 відсотків людей в організмі є ця бактерія, і вона не завдає їм жодної шкоди.
Основні причини залишаються все ж традиційними. Якщо у сім’ї були родичі, які потерпали від проблем зі шлунком, то існує імовірність, що це передасться "у спадок". Тож потрапивши на прийом до лікаря, не забудьте йому про це сказати.
Впливають на шлунково-кишкові захворювання і стреси. Такі речі, як постійна знервованість, поганий настрій, можуть призвести до гастриту. І, звісно, впливає на появу гастриту нераціональне харчування.
– Які ознаки свідчать про появу гастриту?
– Якщо зранку, коли ви прокинулися, відчуваєте неприємний запах з рота, немає апетиту, є відчуття нудоти, важкості, здуття шлунка і, навіть з’ївши трохи, здається, ніби з’їли дуже багато, час звернутися до лікаря, адже це симптоми гастриту зі зниженою кислотністю. Якщо ж люди прокидаються посеред ночі через біль у шлунку та голод, і щойно вони його втамовують – відчувають полегшення, якщо з’являється печія, закрепи, а також роздратованість, швидка втомлюваність – все це свідчить про гастрит із підвищеною кислотністю.
– Науковці стверджують, що гастрит і виразку потрібно лікувати лише антибіотиками. Чи зміниться якось лікування, згідно із цією теорією?
– Ми лікуємо виразку з допомогою антибіотиків протягом останніх років. Підтвердження теорії про хелікобактерії зовсім не змінить наших методів лікування. Але проблема полягає у тому, що останнім часом у багатьох людей спостерігається алергія на антибіотики. Тому хочу вкотре наголосити – не займайтеся самолікуванням. Варто пам’ятати, що є різні види гастриту, і кожен із них лікується по-різному. До проблем зі шлунком може призвести і самолікування інших хвороб – наприклад, лікування головного болю аспірином. Вже доведено, що використання аспірину протягом трьох днів призводить до гастриту.
Сода печію
не вилікує
– Для лікування шлунково-кишкових хвороб часто призначають мінеральні води. Яку з них потрібно вживати при гастриті?
– Загалом бажано пити воду лише негазовану, гази погано впливають на слизову шлунка. Хворим на гастрит з підвищеною секрецією потрібно пити "Боржомі" та "Моршинську". На початковій стадії, правильно вживаючи цю воду, можна зняти запальний процес.
При гастриті зі зниженою секретивною функцією підійде мінеральна вода "Миргородська".
– Якими травами ви би порадили лікувати гастрит?
– Дуже корисно хворим із підвищеною кислотністю шлунка пити відвар із насіння льону. Пити його потрібно по 50 грамів тричі на день за півгодини до їжі. Також не зашкодить відвар деревію, ромашки, коріння аїру, насіння льону.
Хворим зі зниженою кислотністю корисно пити сік подорожника або відвар сухого листя подорожника, відвар листя фіалки.
– Коли людей турбує печія, вони часто вживають соду, щоби зняти неприємні відчуття. Чи справді сода допомагає?
– Вживати соду під час печії шкідливо. У такому разі людина потерпає від "синдрому рикошету", тобто сода протягом п’яти хвилин справді знімає неприємні відчуття, але через півгодини після реакції у шлунку утворюється вуглекислий газ, який подразнює стінку шлунка, і кислотність виробляється активніше.
Банани та апельсини – "не наші" фрукти
– Яким повинно бути харчування, щоби не виникало проблем зі шлунком?
– Якщо у людини вже є гастрит, потрібно обмежити вживання гострого, соленого, перченого, копченого та смаженого. Не варто зловживати такими стравами і здоровим людям. Щоденне вживання смаженого м’яса та ще й разом із майонезом, кетчупом та часником, приведе вас через півроку до кабінету гастроентеролога. Ніхто не примушує відмовлятися від м’яса, але його краще вживати у вареному чи запеченому вигляді. Корисно у такому вигляді вживати рибу, цілющими вважаються і рибні відвари.
Варто збільшити у своєму раціоні вживання каш, молока та кисломолочних продуктів.
Хліб краще їсти вчорашній, адже свіжа випічка не дуже добре впливає на шлунок.
– Лікарі радять якомога більше вживати овочів та фруктів. Але чи всі овочі та фрукти корисні для шлунка?
– Хворим на гастрит та виразку лікарі називають перелік овочів та фруктів, які не варто вживати під час загострення. До них належать насамперед цибуля, часник, груші, які важко переварюються, виноград, який сприяє здуттю кишківника. У період ремісії хворим радять їсти огірки та помідори, але без шкірки, багато зелені, салатів із тертої моркви.
А загалом найкорисніші ті овочі і фрукти, які ростуть у нас. Можна їсти банани, апельсини, мандарини, але не потрібно ними зловживати. Це нехарактерні для нас фрукти, тому у нашому організмі не вистачає ферментів, які би "переробили" таку кількість апельсинів і бананів, як, наприклад, яблук.
– Чому іноді організм не сприймає певних продуктів?
– Найчастіше у людей виникає несприйняття такого продукту, як молоко, тобто лактозна недостатність. В організмі не вистачає фермента лактози, який розщеплює цукри молока. Це призводить до здуття кишківника, проносу, болю в животі, іноді до запаморочення, тахікардії. Це поломка ферментативного апарату, яка може бути вродженою, або пов’язана з екологією, перенесеними захворюваннями, хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
– Зараз дуже модно сидіти на дієтах. Як ви ставитеся до цього? Від чого варто відмовитися під час дієти, а що, навпаки, потрібно їсти у більшій кількості?
– Я проти будь-яких дієт, особливо тих, у яких застосовуються медикаменти. Дуже часто саме після таких дієт нам доводиться лікувати людей. Щойно люди припинять вживати такі "дієтичні" ліки, вони одразу набирають ще більше зайвої ваги.
Вважаю, дієта – це насамперед зменшення у раціоні рафінованих продуктів, тобто білого хліба, цукерок, цукру тощо. Я проти вживання тільки рафінованої олії, у складі якої немає вітаміну А та Е. Потрібно навпаки щодня намагатися вживати хоча би дві ложки нерафінованої олії, хліба грубого помолу. Не забувати про кисломолочні продукти. Щодня вживати склянку кефіру – це і не калорійно, і водночас профілактика дисбактеріозу.