RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Восени з гастритом до лікарів звертається найбільше людей. Саме у цей період хвороба зазвичай загострюється. Як уберегтися від гастриту і лікуватися, розповідає кандидат медичних наук, доцент кафедри факультетської терапії Марина ПАТРАТІЙ.

Гастрит буває різний

– Минулого тижня Нобелівську премію з медицини було присуджено австралійським ученим Баррі Маршалу і Робіну Уорену, які довели, що більшість хворих на гастрит і виразку були інфіковані так званими хелікобактеріями. Чи справді хвороба виникає не через стреси і неправильне харчування, а через інфікування бактеріями?

– Медицині давно відомі ці дослідження, адже здійснені вони були ще на початку 80-х років. Хелікобактерії справді можуть бути пусковим механізмом у виникненні таких хвороб, як гастрит та виразка. Але це не основна причина, адже майже у 75 відсотків людей в організмі є ця бактерія, і вона не завдає їм жодної шкоди.

Основні причини залишаються все ж традиційними. Якщо у сім’ї були родичі, які потерпали від проблем зі шлунком, то існує імовірність, що це передасться "у спадок". Тож потрапивши на прийом до лікаря, не забудьте йому про це сказати.

Впливають на шлунково-кишкові захворювання і стреси. Такі речі, як постійна знервованість, поганий настрій, можуть призвести до гастриту. І, звісно, впливає на появу гастриту нераціональне харчування.

– Які ознаки свідчать про появу гастриту?

– Якщо зранку, коли ви прокинулися, відчуваєте неприємний запах з рота, немає апетиту, є відчуття нудоти, важкості, здуття шлунка і, навіть з’ївши трохи, здається, ніби з’їли дуже багато, час звернутися до лікаря, адже це симптоми гастриту зі зниженою кислотністю. Якщо ж люди прокидаються посеред ночі через біль у шлунку та голод, і щойно вони його втамовують – відчувають полегшення, якщо з’являється печія, закрепи, а також роздратованість, швидка втомлюваність – все це свідчить про гастрит із підвищеною кислотністю.

– Науковці стверджують, що гастрит і виразку потрібно лікувати лише антибіотиками. Чи зміниться якось лікування, згідно із цією теорією?

– Ми лікуємо виразку з допомогою антибіотиків протягом останніх років. Підтвердження теорії про хелікобактерії зовсім не змінить наших методів лікування. Але проблема полягає у тому, що останнім часом у багатьох людей спостерігається алергія на антибіотики. Тому хочу вкотре наголосити – не займайтеся самолікуванням. Варто пам’ятати, що є різні види гастриту, і кожен із них лікується по-різному. До проблем зі шлунком може призвести і самолікування інших хвороб – наприклад, лікування головного болю аспірином. Вже доведено, що використання аспірину протягом трьох днів призводить до гастриту.

Сода печію

не вилікує

– Для лікування шлунково-кишкових хвороб часто призначають мінеральні води. Яку з них потрібно вживати при гастриті?

– Загалом бажано пити воду лише негазовану, гази погано впливають на слизову шлунка. Хворим на гастрит з підвищеною секрецією потрібно пити "Боржомі" та "Моршинську". На початковій стадії, правильно вживаючи цю воду, можна зняти запальний процес.

При гастриті зі зниженою секретивною функцією підійде мінеральна вода "Миргородська".

– Якими травами ви би порадили лікувати гастрит?

– Дуже корисно хворим із підвищеною кислотністю шлунка пити відвар із насіння льону. Пити його потрібно по 50 грамів тричі на день за півгодини до їжі. Також не зашкодить відвар деревію, ромашки, коріння аїру, насіння льону.

Хворим зі зниженою кислотністю корисно пити сік подорожника або відвар сухого листя подорожника, відвар листя фіалки.

– Коли людей турбує печія, вони часто вживають соду, щоби зняти неприємні відчуття. Чи справді сода допомагає?

– Вживати соду під час печії шкідливо. У такому разі людина потерпає від "синдрому рикошету", тобто сода протягом п’яти хвилин справді знімає неприємні відчуття, але через півгодини після реакції у шлунку утворюється вуглекислий газ, який подразнює стінку шлунка, і кислотність виробляється активніше.

Банани та апельсини – "не наші" фрукти

– Яким повинно бути харчування, щоби не виникало проблем зі шлунком?

– Якщо у людини вже є гастрит, потрібно обмежити вживання гострого, соленого, перченого, копченого та смаженого. Не варто зловживати такими стравами і здоровим людям. Щоденне вживання смаженого м’яса та ще й разом із майонезом, кетчупом та часником, приведе вас через півроку до кабінету гастроентеролога. Ніхто не примушує відмовлятися від м’яса, але його краще вживати у вареному чи запеченому вигляді. Корисно у такому вигляді вживати рибу, цілющими вважаються і рибні відвари.

Варто збільшити у своєму раціоні вживання каш, молока та кисломолочних продуктів.

Хліб краще їсти вчорашній, адже свіжа випічка не дуже добре впливає на шлунок.

– Лікарі радять якомога більше вживати овочів та фруктів. Але чи всі овочі та фрукти корисні для шлунка?

– Хворим на гастрит та виразку лікарі називають перелік овочів та фруктів, які не варто вживати під час загострення. До них належать насамперед цибуля, часник, груші, які важко переварюються, виноград, який сприяє здуттю кишківника. У період ремісії хворим радять їсти огірки та помідори, але без шкірки, багато зелені, салатів із тертої моркви.

А загалом найкорисніші ті овочі і фрукти, які ростуть у нас. Можна їсти банани, апельсини, мандарини, але не потрібно ними зловживати. Це нехарактерні для нас фрукти, тому у нашому організмі не вистачає ферментів, які би "переробили" таку кількість апельсинів і бананів, як, наприклад, яблук.

– Чому іноді організм не сприймає певних продуктів?

– Найчастіше у людей виникає несприйняття такого продукту, як молоко, тобто лактозна недостатність. В організмі не вистачає фермента лактози, який розщеплює цукри молока. Це призводить до здуття кишківника, проносу, болю в животі, іноді до запаморочення, тахікардії. Це поломка ферментативного апарату, яка може бути вродженою, або пов’язана з екологією, перенесеними захворюваннями, хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

– Зараз дуже модно сидіти на дієтах. Як ви ставитеся до цього? Від чого варто відмовитися під час дієти, а що, навпаки, потрібно їсти у більшій кількості?

– Я проти будь-яких дієт, особливо тих, у яких застосовуються медикаменти. Дуже часто саме після таких дієт нам доводиться лікувати людей. Щойно люди припинять вживати такі "дієтичні" ліки, вони одразу набирають ще більше зайвої ваги.

Вважаю, дієта – це насамперед зменшення у раціоні рафінованих продуктів, тобто білого хліба, цукерок, цукру тощо. Я проти вживання тільки рафінованої олії, у складі якої немає вітаміну А та Е. Потрібно навпаки щодня намагатися вживати хоча би дві ложки нерафінованої олії, хліба грубого помолу. Не забувати про кисломолочні продукти. Щодня вживати склянку кефіру – це і не калорійно, і водночас профілактика дисбактеріозу.
Редактор: admin
13-10-2005, 22:36
Коментарів 7 Переглядів 10 246

Теги -
Hаписав: Тамара, Коментарів: 0, Новин: 0, 2 лютого 2023 11:10
В новині:
Дієта само собою дуже важлива! Я вже забула коли останній раз їла смажену курку чи картоплю))) Хронічний гастрит – це вам не жарти! Добре, що Гастритол допомагає підтримувати шлунок в нормі.

Hаписав: Альбiна, Коментарів: 0, Новин: 0, 7 березня 2023 15:47
В новині:
Після складної вагітності виникли проблеми з кишечником. Дуже часта тяжкість після їжі, болю, здуття живота, печія. Я вже багато чого приймала за призначенням гастроентеролога для того, щоб полегшити свій дискомфорт, але практично нічого не допомагало, а якщо й допомагало, то занадто короткий час, а потім симптоми поверталися. Нещодавно фармацевт в аптеці порадила спробувати Гастритол замість іншого препарату. Я купила його, почала приймати, і ура-ефект не змусив себе довго чекати! Я нарешті перестала боятися їсти!

Hаписав: Гість Алла, Коментарів: 0, Новин: 0, 2 лютого 2024 09:40
В новині:
Іноді дієта просто необхідна. Наприклад у мене поверховий гастрит, тому харчуюсь зараз максимально правильно. А для поліпшення травлення, щоб усунути тяжкість і печію, пропиваю курсом краплі Гастритол. Допомагає чудово!

Hаписав: Гість Людмила, Коментарів: 0, Новин: 0, 15 лютого 2024 11:26
В новині:
Мені терапевт прописала Гастритол, коли я мав проблеми зі шлунком. Скарги на печію та нудоту, тяжкість після їди. Цей препарат приймала після їжі та поліпшення були помітні наступного дня. І вага, і нудота практично відразу почали проходити, ну це, звичайно, на тлі дієтичного харчування.

Hаписав: Ярослава, Коментарів: 0, Новин: 0, 6 березня 2024 11:02
В новині:
Я дієти постійно дотримуюсь і Гастритол пропиваю, коли буває загострення гастриту. Поки що це єдине, що допомагає прибрати біль та неприємні відчуття у шлунку.

Hаписав: Христина, Коментарів: 0, Новин: 0, 2 квітня 2024 08:09
В новині:
Зі шлунком у мене давно проблеми. І печія теж непокоїть. Дієти теж дотримуюся, і за порадою свого гастроентеролога я Гастритол пропиваю. Він допомагає практично відразу і діє досить тривалий час.

Hаписав: Маргарита , Коментарів: 0, Новин: 0, 18 квітня 2024 10:37
В новині:
З підліткового віку мучаюся із болями шлунка. То поїм не по дієті, то поп'ю не те. І лише Гастритол мені допомагає справлятися з болями. Щоосені i на веснi пропиваю курс і мені набагато ставиться легше. Поки що це один з небагатьох препаратів, що реально допомагає.

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.