RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Дитячий організм "вчиться" боротися з інфекціями

Доброго дня, мене звати Валентина. Незабаром моя дитина йде до школи, їй 6 років. Скажіть, яким повинен бути догляд у перші шкільні дні?

– Шестирічки, які зараз йдуть до першого класу, є найбільш чутливими до шкільного навантаження. Ці діти поділяються на дві групи. Перша – діти з дитячих садочків. Вони пристосовані до дитячих колективів, і у них є певний рівень протиінфекційного імунітету, окреслився фізіологічний режим дня. Але у них є й інші проблеми: дефіцит харчування, непоодинокі проблеми зі шкірою і слизовими оболонками, прояви феномену "дитина, яка часто і тривало хворіє".

Друга група – діти "несадочкові". Вони з домашніх умов потрапляють в умови закритого дитячого колективу. Тут інша проблема – пристосування до спілкування, до контакту з широким спектром інфекційних збудників, переважно вірусних інфекцій. Такі діти частіше хворіють.

Важливим є здоровий відпочинок. Сподіваємося, що кожна сім’я зробила все можливе, аби дитину оздоровити. Важливо зміцнити її м’язовий тонус, тому що дитині доведеться тривалий час сидіти – і можуть виникнути проблеми з поставою. Якщо ви загартовуєте дитину, не припиняйте це робити і восени, більше гуляйте на свіжому повітрі. Здається, це банальність, але вона є базою нормальної адаптації.

Доброго дня, телефонують з Чернівців, мене звати Оксана. Дитина нещодавно пішла у садочок, і відтоді ми маємо постійні проблеми зі здоров’ям. Що ж робити, якщо дитина у садочку часто хворіє?

– Я сама мама і так само мої діти щотижня у дошкільному віці могли "демонструвати" респіраторні захворювання – кашель, температуру, нежить. Загалом це процес, який відображає становлення власного імунітету. Існує шлях пасивного вироблення імунітету: введення сироваток, антитіл. Організм і сам виробляє імунітет у процесі контакту з інфекціями або вакцинами. До речі, останніми роками з’явилися цікаві дослідження. Річ у тім, що лімфоцити одночасно відповідають і за протиінфекційний захист, і за алергічні реакції. Вважається, що у процесі інфекції лімфоцити, які відповідають за алергію, перебудовуються на антиінфекційні. В умовах, коли у садочках дуже маленькі групи, як за кордоном, чи лише нянька виховує дитину, вчені помітили, що діти справді рідше хворіють різними інфекціями, але у них більше алергічних захворювань. Тобто ідеальні соціально-побутові умови часто асоціюють із формуванням алергічних реакцій.

Під час досліджень виявилося, що лімфоцити або "перетворюються" на "протиінфекційні", або, якщо немає потреби боротися з інфекціями, на "алергійні", тому у дітей можлива гіперчутливість. Інфекції ж "вчать" організм боротися, тому краще, щоби у дитини формувався власний протиінфекційний імунітет, що зменшувало б ризик розвитку алергії.

Підгодовувати дітей починайте із соленого

Доброго дня, мене звуть Марина. Моїй дитині сім місяців, але вона зовсім нічого не сприймає, окрім грудного молока, тобто не їсть ні кашок, ні овочевих пюре. Ми почали з фруктових пюре, їх малюк раз на день може з’їсти. А ось картопляне пюре з’їсть ложечку і відмовляється. Порадьте, що у такому разі робити?

– Для семимісячної дитини одного підгодовування абсолютно достатньо, ви на цьому можете зупинитися. Але я не розумію, чому ви почали із солодких продуктів? І зараз справді можуть бути проблеми, щоби привчити дитину до того пюре, яке має солонуватий смак. Загалом педіатри, якщо у дитини немає патології, радять починати саме з овочевих пюре, аби урізноманітнювати смакові уподобання дитини, і тільки потім давати їй щось солодке.

Зараз годуйте дитину грудним молоком, одне харчування можете замінити чергуванням фруктового пюре чи кашки. А щодо овочевого пюре, намагайтеся потроху його вводити, але не заміняючи все харчування. Спочатку дайте ложечку овочевого пюре, а потім прикладіть до грудей. Наступного дня у той самий час дайте дві ложечки і знову прикладіть до грудей. І так поступово, впродовж двох тижнів.

Здрастуйте, мене звуть Ірина. Мій син, якому чотири роки, переважно погоджується їсти лише солодку їжу, тобто зазвичай його меню - це млинці, налисники тощо. Чи може це свідчити про якісь проблеми зі здоров’ям?

– Це не норма, і тут потрібно шукати причину. У таких випадках може знадобитися комплексний підхід і педіатра, і ендокринолога, і гастроентеролога. Потрібно не примушувати дитину їсти, а шукати причину. Дуже часто це може бути результатом того, що у дитини ще у віці немовляти не розвинулися смакові сприйняття, тобто переважно годували солодкими кашами, фруктовими пюре.

Солодка їжа – це вуглеводна їжа. Вона може призвести до підвищеного виробітку інсуліну та перенапруження підшлункової залози, клітини якої через виснаження можуть стати мішенню для багатьох вірусних захворювань, наприклад, краснухи, кору, епідемічного паротиту. Надалі можливий розвиток цукрового діабету. Тож варто зменшити кількість вуглеводної їжі, змінити її, наприклад, на їжу, багату білками. Варто зважити і на психологічні моменти – можливо, дитина краще їсть у компанії. Цілком можливо, що причиною поганого апетиту є глисти, анемія тощо.

– Скажіть, будь ласка, як ставитеся до вживання йогуртів? Зараз часто говорять про їхню корисність. Чи справді це так?

– Кисломолочні продукти – це продукти, які мають лікувальні і профілактичні властивості, особливо під час хвороб травного тракту, алергічних проблем. У кисломолочних сумішах білок фрагментований, і він не спричиняє алергії у дітей. Тому такі продукти повинні бути у раціоні дитини будь-якого віку. Я надаю перевагу тим йогуртам, які мають короткий термін споживання – 5-7 днів, тобто тим, у яких є живі культури і які можуть зберігатися лише у холодильниках.

Від глистів лікують усю родину

Доброго дня, це Юлія з Чернівців. Як ви ставитеся до новомодних жарознижувальних? Раніше використовували аспірин чи анальгін. Чому від них відмовилися?

– Справді, сьогодні ми відмовилися від аспірину не лише тому, що у нього є побічні дії, а й через те, що під час деяких вірусних інфекцій у частини дітей може розвиватися печінкова дегенерація. Від анальгіну відмовилися через побічні дії на клітини крові.

Всі новомодні жарознижувальні препарати з’явилися тому, що шукали ліки, які даватимуть максимальний жарознижувальний ефект за мінімальних побічних дій, які, на жаль, мають всі жарознижувальні препарати.

Зараз за всіма рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я найкращим препаратом вважається ібупрофен. Але хочу звернутися до всіх батьків, щоби препарати призначали педіатри, адже отруєння жарознижувальними ліками у нас, на жаль, стається дуже часто.

– Скажіть, а чи можна за виглядом дитини визначити, що у неї глисти? Скільки разів на рік їх потрібно виводити?

– Про наявність глистів в організмі дитини можуть свідчити такі симптоми, як поганий апетит, дратівливість, порушення сну, проблеми із засинанням, блідість, слабкість, дитина не набирає вагу, худне. Але це загальні ознаки, визначити, від яких глистів потерпає дитина, можна лише з допомогою аналізів.

На одній із конференцій стверджувалося, що всі діти, які відвідують організовані колективи, двічі на рік повинні отримувати профілактичне лікування від глистів. Але разом з дітьми цю профілактику повинна отримувати і вся сім’я, адже хтось з дорослих може бути хронічним джерелом інвазії.

Статеве дозрівання призводить до запоморочень

Доброго дня, телефонує Світлана Олексіївна з Ленківців. Моїй доньці 14 років, вона часто скаржиться на запаморочення зранку. Скажіть, що це може бути?

– У дівчаток у такому віці часто можливі випадки непритомності та запаморочення, зазвичай це буває зранку, коли дитина різко встала з ліжка, після ванни, особливо, коли вода занадто тепла. У період статевого дозрівання іноді спостерігається вегетосудинна дистонія з переважанням гіпотонічного варіанту, коли знижений тонус артеріальних судин. Я би вам порадила звернутися до кардіолога, можете прийти до нас, в обласну дитячу лікарню, де є кардіологічне відділення. Її обстежать, розроблять схему лікування, як правило, рослинними препаратими, які нормалізують тонус. Гадаю, із закінченням періоду статевого дозрівання ця проблема не буде турбувати дитину.
Редактор: admin
25-08-2005, 18:29
Коментарів 0 Переглядів 5 122

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Кожен із нас - президент, кожен – головнокомандувач. Блог Ярослава Волощука
Не можу не поділитися з вами шокуючою новиною, що українці є найрозумніша нація на світі.
Незрівнянний світ Назарієвої краси. Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"
ВІДЕО Переглянути все відео

Місцеві щотижня передають на фронт тонни смачної їжі

"Контінентал Фармерз Груп" розширює свої логістичні потужності та розбудовує напрямок залізничної логістики, створивши власний парк вагонів-зерновозів. Компанія вже отримала перші 50 із 250-ти запланованих вагонів-гоперів об’ємом 116 м³.

Не відкладайте турботу про свої зуби на потім! Зверніться до SOLTYS DENTAL STUDIO вже сьогодні, щоб повернути здоров'я своєї ротової порожнини та впевненість у своїй усмішці.

У цій статті ми розглянемо, чому не варто боятися імплантації зубів і чому варто звернутися саме до стоматології Markoclinic в Чернівцях — клініки з бездоганною репутацією та високими стандартами якості.

Від вашого голосу залежить якість і ціна інтернету, ІнАУ пропонує підтримати петицію