
Шлункові проблеми –від овочів
– Якщо людина впевнена, що овоч з городу, то хвилюватися немає приводу, – розповідає гастроентеролог міської поліклініки №1 Ельвіра МОРОЗ. – Але більшість овочів, щоби вони набули "апетитного" вигляду навесні, підживлюють пестицидами. Тому, вживаючи ранні овочі, варто подумати про їхню користь, адже такі продукти можуть призвести до гастритів, дуоденітів, шлунково-кишкових розладів та захворювань печінки, яка є фільтром нашого організму.
Якщо ви все ж вирішили поласувати ранніми овочами, то з огірків краще чистити шкірку, а всі інші овочі заливати теплою водою. Це допоможе зменшити вміст пестицидів у них.
Дехто вважає, що довгі огірки шкідливіші за менші, які подібні до городніх, але це не так. Зараз існують різні сорти огірків, і це зовсім не означає, що їх не підживлюють шкідливими для організму речовинами.
Загалом не раджу зловживати ранніми овочами людям, які потерпають від виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, гепатитів, цирозу печінки. Краще дочекатися сезону, коли для овочів будуть сприятливі умови і непотрібне буде "шкідливе" підживлення. Людям, які здорові, ранні овочі не зашкодять, але все ж не варто ними зловживати.
Корисна і нешкідлива зелень
Якщо вам захотілося поповнити організм вітамінами, краще надайте перевагу петрушці, кропу та листковому салату.
– Зелень, на мою думку, цієї пори року нешкідлива, адже особливої "стимуляції" для її росту не потрібно, – вважає Ельвіра Іванівна. – На цибулі, до речі, видно, якщо під час її росту застосовували пестициди. Вона у такому разі має на своїх стеблах жовті плями.
Рання цибуля, на відміну від огірків та помідорів, нешкідлива і навіть корисна.