RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Поряд із застудами у зимовий період не менш поширеними є різні травми. Більшість із них пов’язані з ожеледицею, без якої не обійтися взимку. Від невдалого падіння не застрахований ніхто.

Із травмами, до яких призвела ожеледиця, дедалі частіше звертаються люди до травмпункту лікарні швидкої медичної допомоги. За словами головного лікаря клінічної лікарні №1 Віктора Халатурника, до них щодня звертається майже 50 осіб. Переважно потерпають від переломів кінцівок. І це, зазвичай, люди похилого віку.

До ділянки вивиху

прикладіть сніг

Якщо ви впали на слизькій дорозі та сильно вдарилися, насамперед зверніться до лікаря. Адже більшість травм, отриманих під час падіння, можуть стати причиною різних хвороб. Важливо також вміти надати допомогу потерпілій людині.

– Якщо людина, яка потерпіла, без свідомості, не варто піднімати її. Цим ви зменшуєте притік крові до головного мозку, – розповідає головний спеціаліст відділу медико-біологічного забезпечення УМНС Світлана МОЙСОВА. – Коли пошкоджень немає, підніміть ноги потерпілого догори, що забезпечить краще кровопостачання мозку. Розстібніть комірець для забезпечення доступу повітря. Розпитайте про самопочуття людини, огляньте кінцівки для виявлення травм.

Під час падіння найчастіше трапляються вивихи. При цьому відбувається стійке зміщення суглобових поверхонь кісток. Якщо, рухаючись, ви відчуваєте біль у суглобах, який наростає, зверніться до лікаря. Вправляти вивих може лише медичний працівник. У жодному разі не намагайтеся зробити це самостійно.

Перша допомога при вивихах – забезпечити пошкодженій кінцівці нерухомість. Щоби зменшити біль та набряк, можна прикласти до ділянки вивиху грудочку снігу чи льоду.

Обережними повинні бути пенсіонери

– У разі перелому порушується цілісність кістки. Якщо стався закритий перелом, потерпілий відчуває сильний біль, з’являється припухлість, деформація кінцівки, іноді можна почути хрускіт у ділянці перелому внаслідок тертя нерівних поверхонь кісткових відламків, – каже Світлана Мойсова. – У такій ситуації необхідно попередити подальше зміщення кісткових відламків, зменшити травмування м’яких тканин та біль. При відкритому переломі, коли порушується цілісність шкірного покриву, насамперед потрібно зупинити кровотечу. В обох випадках дуже важливо забезпечити нерухомість кінцівки.

Особливо обережними під час ожеледиці повинні бути люди похилого віку, адже у них при переломах часто виникають проблеми, пов’язані із зростанням кісток. Коли на вулиці ожеледиця, їм не варто виходити без палиці з гострим наконечником. З такою опорою пересування слизькою дорогою стане значно безпечнішим. 


Як уникнути падіння

- На жаль, сучасне модне взуття лише посилює травмонебезпечну ситуацію. Високі тонкі підбори і довгий вузький носак, який іноді загинається догори, – це саме те, що потрібно для падіння і отримання травм.

- Уникайте чобіт на високих підборах. "Найбезпечніші" чоботи на пласкій підошві або на широких підборах висотою не більше 3-4 сантиметрів. Підошва на зимовому взутті не повинна бути слизькою.

- Якщо у вас немає "безпечної" пари взуття, перед виходом на вулицю наклейте на підошву біля носака і п’ятки шматок лейкопластиру. Використовуйте для цього не імпортні тоненькі наклейки, а міцний стрічковий лейкопластир. Ви одразу відчуєте, наскільки стійкішою стала ваша нога.

- Причиною падіння може стати сумка з довгими ручками, якщо вона дуже навантажена. Така сумка зміщує центр ваги і не дозволяє вчасно зманеврувати, якщо ви послизнулися, і "тягне" вниз.

Редактор: admin
3-02-2005, 19:14
Коментарів 0 Переглядів 2 972

Теги -

Військовик Іван Ротар, повертаючись з Італії, заплатив прикордонникам, щоб піти воювати за Україну.

Співробітники поліції закликають небайдужих громадян допомогти у пошуках хлопця
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До майстеркласу долучилися заклади дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти


«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Владислав Заплітний із сестрою створили місце, де люди можуть почуватися затишно

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.