RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Наближається сезон пародонтитуМайже у 95 відсотків українців час від часу кровоточать ясна, а у 22 відсотків – це постійне явище. Такі дані Міністерства охорони здоров’я.

Вчасно зупиніть хворобу

– Неприємний запах з рота, свербіння і кровоточивість ясен – це вже приводи, щоби звернутися до лікаря, – розповідає пародонтолог міської стоматологічної поліклініки Тетяна СТАРОВЕРСЬКА.

Які ж хвороби загрожують нашим яснам? Надивившись реклами, всі знають про небезпеку пародонтозу. Стоматологи ж говорять про те, що найпоширенішим захворюванням є не пародонтоз, а пародонтит.

– Пародонтоз зустрічається дуже рідко, – пояснює Тетяна Іванівна. – Це хронічне невиліковне дистрофічне захворювання, без ознак запалення, що виникає внаслідок порушення обміну речовин. Під час хвороби відбуваються процеси, що призводять до оголення коренів зубів та больових відчуттів у яснах. А ось пародонтит – це запальне невиліковне захворювання, від якого потерпає дуже багато людей. Саме його прояви – кровоточивість і припухлість ясен, на які дехто не звертає уваги і не лікує, – можуть призвести до розхитування і випадання зуба, тому дуже важливо вчасно призупини розвиток хвороби.

Починаються проблеми з яснами з ранньої стадії захворювання – гінгівіту, який зазвичай проявляється у молодому віці. Якщо не звернутися до стоматолога одразу після того, як з’явилися почервоніння і набряк ясен, то подальший розвиток хвороби може перейти у пародонтит.

Зніміть зубний камінь

До проблем з яснами найчастіше призводить звичайний зубний наліт, який виникає через неправильну гігієну ротової порожнини, наприклад, неналежне чищення зубів. Це вже є першопричиною появи гінгівіту. А якщо наліт тривалий час перебуває на зубах, він починає мінералізуватися і перетворюється на зубний камінь, який є травмуючим агентом для появи пародонтиту. Шорстка поверхня зубного каменю значно ускладнює видалення зубного нальоту, це призводить до захворювання ясен і, крім того, для багатьох людей є серйозною естетичною проблемою. Тож під час лікування ясен насамперед потрібно зняти зубні відкладення, і робити це варто двічі на рік.

Пародонтит також може виникнути через різні проблеми зубів, зокрема незапломбовані зуби чи наявність пломб з нависаючими краями, неякісні коронки, відсутність або надмірне жувальне навантаження, при неправильному прикусі тощо. Однією з причин хвороби можуть бути і гіповітамінози. Тому й проявляється він зазвичай наприкінці зими – на початку весни, коли організмові загрожує переохолодження і не вистачає вітамінів.

Зубні пасти ефективні після лікування

– Лікувати пародонтит необхідно у стоматологічній поліклінці: потрібно позбутися зубних відкладень, провести місцеву і загальну терапію, а за потреби пройти курс фізіотерапевтичних процедур, – каже Тетяна Іванівна. – І вже потім, використовуючи різні зубні пасти, які рекламують, сподіватися на їхню ефективність. До речі, якщо говорити про зубні пасти, то я раджу використовувати для лікувальних цілей "Лакалут актив", "Пародонтакс", "Сенсодин", а для профілактики – "Бленд-а-мед компліт" та "Колгейт тотал". А ще не забувати кожні три місяці міняти щітку і зубну пасту.

Вибираючи щітки, перевагу слід надавати із синтетичними щетинками та заокругленими кінчиками. Найпопулярніші зубні щітки із середньою жорсткістю.

Щодо зубних паст, то, за статистикою Асоціації стоматологів України, упродовж свого життя людина в середньому використовує приблизно 600 тюбиків зубної пасти. 


Народна медицина

для ясен

Для профілактики запалення ясен можна використовувати настої з різних трав:

- ехінацеї – підвищує опірність організму до інфекцій;

- ратанії – призначена для догляду за яснами, робить ясна тугими та еластичними;

- ромашки – стримує запальні процеси, а також і бактеріальні захворювання ротової порожнини і ясен;

- шавлії – має антибактеріальну дію, заспокоює біль і сприяє загоєнню. Корисно використовувати при запаленнях слизової оболонки рота і глотки;

- м’яти – робить дихання свіжим, знімає біль і має антибактеріальну дію. Доповнює дію інших лікарських засобів;

- мирри – зміцнює тканини і зупиняє кровоточивість. Перевірений засіб при запаленні слизової оболонки рота і глотки.

Редактор: admin
20-01-2005, 15:09
Коментарів 0 Переглядів 4 391

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Односторонні дороги чи парковки? Блог Людмили Осадчук
У Чернівцях останнім часом з’являється дедалі більше доріг з одностороннім рухом.
«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.