Взимку всі ми хворіємо частіше, але особливо підвладні цьому діти. Відомо, що причиною частих застуд може бути ослаблений імунітет, нестача вітамінів. Цю проблему батьки разом із лікарями якось вирішують – дають дітям полівітаміни, свіжі фрукти й овочі. Та ми часто забуваємо про ще один важливий чинник зимового харчування: їжа цієї пори має бути особливо "енергетичною", тобто складатися значною мірою з білкових продуктів.
Джерелами білка в дитячому харчуванні можуть бути страви з м’яса, птиці, риби, яєць, молока, бобових. Найкращі види м’яса для дитини – телятина, курятина, кролик. Можна давати і нежирну свинину. Малюк віком від 1 до 3 років може їсти по 85-100 г м’яса 4-5 днів на тиждень. Однак у приготуванні цього продукту для дитячого харчування є свої особливості. Найкраще варити м’ясо великим шматком, опустивши в гарячу воду. За такої обробки білки на поверхні шматка згортаються, і не витікає цінний сік. Це ж саме стосується і смаження: чим інтенсивніше кипить олія, тим швидше на поверхні котлети утвориться скоринка, яка збереже поживні речовини. З цією ж метою навіть призначене для тушкування м’ясо можна спочатку обсмажити на сильному вогні.
Зазвичай малюки з великим задоволенням їдять рибу. Можна пропонувати їм цей продукт смаженим, тушкованим, відвареним, запеченим. 1-, 3-річній дитині потрібно не менше 70-100 г риби на тиждень. Краще надати перевагу морській рибі, адже вона містить надзвичайно цінний для дитячого організму мікроелемент – йод.
Чудово, якщо вашій дитині подобаються горіхи. Дієтологи вважають цей продукт найближчим до так званого "білкового еталону". Нехай малюк з’їдає по одному подрібненому горішку на день. Можна також додавати горіхи до каш і кондитерських виробів.
Батьки часто остерігаються курячих яєць як сильного алергену. Однак якщо в малюка немає алергії, давайте йому раз на тиждень ціле варене яйце або по скибочці кілька разів на тиждень. Але значно кориснішим і безпечним буде "гоголь-моголь" із сирих перепелиних яєць натщесерце. Однак не перевищуйте норму: не більше трьох яєць на тиждень.
Правила зимового меню
Сніданок. Вранці на столі малюка не повинно бути жодних жирних, сухих, гострих чи солених страв. Бажано, щоби дитина їла не раніше, ніж за 30-40 хвилин після пробудження. Найкращий дитячий сніданок – молочна каша. Але крім того, малюк має отримати ще якийсь білковий продукт (крім молока). Це може бути шматочок яйця, сиру, пісного м’яса. Не завадить і хліб. Запропонуйте дитині на сніданок також якийсь фрукт і неміцний чай.
Другий сніданок. Під час цього прийому їжі важливо не перебити апетит перед обідом. Тому уникайте солодкого і калорійного. Можна запропонувати дитині бутерброд, фрукти, сік.
Обід. На обід дитина має отримати хоча б дві страви – рідку та "другу". Із супів малюкам рекомендовані винятково вегетаріанські, м’ясні бульйони – занадто важке випробування для дитячого організму. Однак основою обіду має бути білкова страва – м’ясна, рибна – з овочевим гарніром. На завершення потіште дитину десертом і смачним солодким напоєм.
Підвечірок. Молоко, йогурт, кефір, фрукти, печиво, какао – обирайте те, що смакує вашому малюкові. Але і стежте, щоби дитина не "зациклювалася" на певному продукті.
Вечеря. Підбираючи страву для вечері, намагайтеся не повторювати обіднє меню. Одного вечора подаємо білкову страву, наступного – надаємо перевагу овочевій.
13-01-2005, 18:00
0
3 141