RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Про пожежу на вулиці Головній, 59, мені стало відомо о 21.00. На місце події прибула, коли пожежники вже трохи приборкали полум’я на даху будинку. Ще на Соборної площі досить сильно відчувався запах чадного газу. А біля готелю "Київ" зібралася юрба людей – всі активно обговорювали та висували версії можливого загорання будинку. Казали різне: і про те, що це навмисний підпал як знак помсти директору "Трембіти" (називаючи її власником чи то орендарем цього приміщення), лунали й версії про недбалість наших комунальних служб.

Щоби ліквідувати пожежу, кожна хвилина на вагу золота

Натомість спеціалісти від будь-яких припущень утримувалися. Молодий експерт МНС вичікував моменту, коли його колеги закінчать ліквідацію пожежі та нададуть можливість ретельно обстежити місце здіймання вогню.

На підйомнику почергово змінювали одне одного пожежники. Поруч з будинком стояло кілька одиниць техніки МНС, одразу стало зрозуміло – пожежа серйозна.

Неподалік від мене кілька людей із сумом розмовляли між собою, як з’ясувалося пізніше, то були мешканці сусідніх будинків.

Яна, мешканка сусіднього будинку номер 57: "Десь о пів на восьму я відчула запах диму в своїй квартирі. Одразу зателефонувала до рятувальної служби 01. Після цього довелося вийти на вулицю і вже там спостерігати за розвитком подій. Хочу сказати, що пожежна машина приїхала досить швидко, але мені вкрай незрозуміло – чому пожежники хвилин 40 зволікали? Може, чекали якоїсь команди згори?"

Важко було навіть уявити картину – стоять собі пожежники і дивляться, як палає будинок у центрі Чернівців. Я одразу звернулася до старшого інженера центру пропаганди УМНС в Чернівецькій області Сергія БАБЧУКА із запитанням: "Що коїлося в перші 40 хвилин після приїзду пожежників за викликом? Чому у людей виникла думка про цілковиту бездіяльність рятувальників одразу після їхнього приїзду?"

– Про те, щоби пожежники пасивно спостерігали, як горить будинок, й мови не може бути, – каже Сергій. – Щоби ліквідувати пожежу, кожна хвилина на вагу золота. Може, у людей склалося враження пасивності пожежників тому, що по приїзді на місце події наші працівники зіткнулися зі складністю – було важко розкласти підйомник, заважали тролейбусні дроти. Щоб усунути перешкоду та підготувати техніку до роботи, задіяли обленерго. На всі приготування йдуть лічені хвилини.

Квартир у будинку,

на щастя, не було

До розмови долучилися ще дві жінки: Марія Володимирівна, мешканка будинку номер 57, та Надія Федорівна, працівниця СП "Сузір’я":

– Нас евакуювали з будинку, вимкнули електроенергію та газ, – каже Марія. – Наш будинок міг теж загорітися.

– Наше підприємство розташоване навпроти будинку, який загорівся, – розповідає Надія Федорівна. – Спочатку, коли я відчула запах диму, в мене був шок. Тому однією з перших зателефонувала пожежникам. Вогонь зайнявся десь після сьомої, за дві-три хвилини після виклику приїхала служба порятунку. Не знаю, це тільки мої припущення, але гадаю, причина пожежі – витік газу.

У 59-му будинку квартир, у яких мешкали би люди, на щастя, не було. Та хвилюватися й без того було кому: мешканці сусіднього 61-го будинку занепокоєно поглядали на пожежу. Як поділилася із мною Олена, мешканка цього будинку: "Нас одразу попередили, що існує загроза вибуху газу. Тож я забрала дитину і вийшла з квартири. Навіть добре не одягнула своє дитя. У такий момент більше ні про що не думаєш – лише про захист рідних від небезпеки".

Небезпечна ділянка на вулиці Головній, починаючи із Центральної площі аж до готелю Київ, була оточена правоохоронцями.

Кожні 5-10 хвилин пожежники змінювали один одного

Одним з перших розпочав рятувальні роботи молодий пожежник Олександр ВОЛОС.

– Я працюю всього два місяці, за цей час це вже друга значна пожежа, – розповів він. – Виклик до пожежної частини надійшов близько восьмої. У будинку номер 59, що на вулиці Головній, здійнявся вогонь на горищі, горіло дерев’яне перекриття даху. Ми зрозуміли, що пожежа досить сильна, і без підключення до ліквідації пожежі додаткових сил нам не обійтися, тому одразу ж викликали підмогу. Працював весь караул. Воду тягнули із сусідніх гідрантів. Гасити вогонь треба було зсередини, тож спершу довелося зривати бляху. Температура була надто високою, такого довго не витримаєш, тому через кожні 5-10 хвилин ми змінювали один одного.

У руках Олександра я помітила каску, захисне скло якої розплавилося від високої температури – вочевидь, захисна форма у наших пожежників не така вже й надійна.

Начальник міського відділу УМНС в області Ігор ГРИЦАК:

– Перше повідомлення про пожежу надійшло о 19 годині 50 хвилин. Через три хвилини на місце виклику вже приїхав перший підрозділ, який одразу ж по прибутті запросив підмогу. Загалом до ліквідації пожежі за цією адресою було задіяно вісім пожежних відділень. Площа пожежі становила 300 квадратних метрів. Для додаткової подачі води викликали десятитонний КамАЗ.

О 23.10 пожежу було ліквідовано. Пожежники з почуттям виконаного обов’язку ділилися своїми враженнями з колегами, попиваючи мінеральну воду. Один з працівників УМНС із часткою сарказму зауважив, що рідко хто з пожежників має звичку палити, їхні легені й так часто переповнені димом. Незважаючи на втому, пожежники виглядали задоволеними собою.

Завдані пожежею збитки становлять десять тисяч гривень. Причини пожежі стало необережне поводження з вогнем невідомої особи.
Редактор: admin
25-10-2005, 12:43
Коментарів 0 Переглядів 2 044

Теги -
Загалом у Чернівецькій області до ПЦУ перейшли уже понад 40 парафій.
На каналі розміщено документальні сюжети про повсякденне життя людей в різних куточках планети
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Україна не Ізраїль. Блог Ярослава Волощука
Наївності нашої влади немає меж.
Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
ВІДЕО Переглянути все відео


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.