RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Президент Віктор Ющенко підписав зміни до закону про статус депутатів місцевих рад, якими відновлюється недоторканність цієї категорії виборних осіб. Відповідно до цих змін, депутата місцевої ради тепер не можна притягнути до кримінальної відповідальності, арештувати або вжити щодо нього заходів адміністративного стягнення без попереднього розгляду питання місцевою радою. У разі відмови сільської, селищної, міської (міста районного значення), районної у місті рад у наданні згоди на притягнення депутата прокурор має право внести подання до відповідної районної чи міської ради. У разі відмови міської або районної ради надати таку згоду питання може бути вирішене по суті, за поданням прокурора, відповідною обласною радою. У разі незгоди з рішенням місцевої ради про відмову в наданні згоди на притягнення депутата до відповідальності генпрокурор має право звернутися з поданням про вирішення питання по суті до Верховної Ради.

Тобто, враховуючи українську політичну дійсність, фактично встановлюється різновид кругової поруки, де кожен депутат буде боятися "здати" свого колегу, щоби таке ж не сталося з ним. Незрозуміла у цій ситуації й позиція Президента, який однією рукою підписує закон, іншою відправляє його до Конституційного Суду, який наразі не може зібратися, бо там відбувається ротація суддів. А у Львові В. Ющенко заявив, що він проти недоторканності. Більш "послідовної" політичної позиції, мабуть, годі й шукати.

Якщо ж рішення Конституційного Суду не буде або ним буде визнано недоторканність місцевих депутатів конституційною (а такий варіант можливий), то до рад нового скликання варто вже збиратися багатьом хлопцям, які ще донедавна носили малинові піджаки вкупі зі спортивними штанями та підзаробили трохи грошенят.

Троян Єремічук, секретар Чернівецької міської ради: "Я категорично проти відновлення недоторканності депутатів місцевих рад. Я це вже пережив у 90-х роках, коли був депутатом міської ради і бачив, як себе поводили деякі депутати, користуючись цією недоторканністю. Будемо сподіватися, що Конституційний Суд визнає цю

норму неконституційною. Це просто Верховна Рада спробувала відкинути від себе стріли невдоволення людей. Там знають, що недоторканність депутатів люди не сприймають. А тому вирішили дописати до себе ще 200 тисяч депутатів місцевих рад. Щоби, так би мовити, розмити народний гнів. На мою думку, якщо недорканність для депутатів місцевих рад залишиться, у міській раді наступного скликання буде до 30% осіб, які працюють на межі закону і прийдуть до ради ховатися".

Михайло РОМАНІВ, депутат обласної ради: "Недоторканності не мало би бути ні на верхньому депутатському рівні, ні на нижньому. Якщо і повинні бути якісь переваги, то лише на рівні депутатської, політичної роботи. Тобто, депутатові треба полегшити доступ до урядових установ та інформації, яка необхідна йому у депутатській діяльності. Таке є в інших країнах. Але не може бути так, як у нас, коли людина з депутатським мандатом опиняється над законом. Це призведе до того, що місця у радах будуть купуватися ще більше, ніж раніше. І не лише у Верховній, але і в радах нижчих рівнів".

Ігор БУРКУТ, політолог, кандидат історичних наук: "Це, звичайно, політичний хабар перед виборами, який дає можливість багатьом грошовитим людям замість тюремних нар вирушити до залів засідань рад різних рівнів. Можна прогнозувати вкрай негативні наслідки такого рішення. Замість зміцнення авторитету місцевого самоврядування воно призведе до дискредитації рад, і в кінцевому підсумку нічого доброго державі Україна не принесе. Якщо не помиляюся, йдеться про декілька сотень тисяч людей, які поставлені над Конституцією і законодавством. Такого собі не може дозволити жодна інша держава, тим більше з числа тих, які ще донедавна були тоталітарними".
Редактор: admin
13-10-2005, 22:51
Коментарів 0 Переглядів 1 985

Теги -

У Раді оборони області вважають, що ворог може активізувати роботу диверсійно-розвідувальних груп і планувати масовані атаки на Великдень

Цього року православні відзначатимуть Великдень 5 травня
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.